Politică

articolul anterior articolul urmator

Imaginează-ţi Doctrina Dragnea - până nu te doboară ea pe tine

41
17 Oct 2017 16:43:18
Liviu Avram
Liviu Dragnea şi un primar bine constituit. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Liviu Dragnea şi un primar bine constituit. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Imaginează-ţi cum decurgeau întâlnirile periodice ale Asociaţiei Consiliilor Judeţene. Veneau oamenii la Centru, cei porecliţi baroni locali, şi dezbăteau oficial ce era de dezbătut oficial, iar seara, care pe unde unde erau cazaţi, în team-buildinguri informale, încingeau beute cumplite şi discuţii crâncene despre adevăratele lor probleme.

Imaginează-ţi că nu altfel decurgeau lucrurile la întrunirile Asociaţiei Municipiilor. Şi la Asociaţia Oraşelor. Şi la Asociaţia Comunelor. Şi la atâtea alte asociaţii de oameni pe care tu i-ai ales.

Imaginează-ţi că toţi vorbeau cam aceeaşi limbă, indiferent de partidul din care făceau parte.

Imaginează-ţi că ziceau aşa: Noi suntem acum aici, de ce să mai vină alţii să ne ia locul?

Imaginează-ţi că ziceau aşa: Dacă noi suntem acum aici, înseamnă că noi suntem cei mai buni, nu?

Imaginează-ţi că ziceau aşa: Dacă noi suntem acum aici, şi suntem cei mai buni, şi dăm atâtea şi atâtea la oamenii care ne-au ales, de ce să nu merităm şi noi o răsplată pe măsură - pe lângă salariu, care e başca, cum bine zicea nemuritorul Caragiale?

Imaginează-ţi că ziceau aşa: De ce să se bage procurorii, poliţiştii, ANI, Curtea de Conturi, Curtea Constituţională, toate celelalte Curţi, presa sau oricine altcineva peste ceea ce noi şi cei care ne-au ales ne-am înţeles să facem împreună?

Imaginează-ţi că ani şi ani în şir, şedinţă după şedinţă şi team-building după team-building, nimeni nu i-a băgat în seamă pe aceşti oameni, nimeni nu s-a gândit la doleanţele lor - dar nu la doleanţele cu care ieşeau la presă, ci la alea scrâşnite noaptea în aburi de apă plată cu lămâie.

Imaginează-ţi apoi că unul dintre ei, unul născut şi crescut în mijlocul lor - dar care poate că a băut mai puţin - a tras conştiincios cu urechea şi şi-a notat toate dorinţele, dar absolut toate, le-a centralizat, le-a sistematizat şi le-a pus pe căprării. Apoi a început colosala muncă de a căuta soluţii de depanare pentru fiecare dintre ele: unde trebuie schimbate legi, unde trebuie schimbaţi oameni, unde trebuie schimbate mentalităţi, unde trebuie schimbat totul.

„Ştiu ce vă trebuie, numai eu am soluţia“, ar fi şoptit el la un moment dat în barbă dacă ar fi avut-o, aşa că a trebuit să se mulţumească doar cu mustaţa. Ceilalţi au prins şoapta şi l-au ascultat atenţi, cu acelaşi vădit interes, indiferent de apartenenţa politică sau alte chestiuni discriminatorii.

Dar ca să schimbi ceva în ţara asta, ca în orice ţară de altminteri, condiţia necesară este să ai puterea. Aşa că omul providenţial a fost ajutat să urce: de la baronet local la ministru, apoi vicepremier, prim-vicepremier, lider de partid, prim-ministru. Ăsta era traseul iniţial, ultimul pas n-a mai apucat să-l facă, din motive strict legale. Dar nu s-a lăsat bătut, planul era prea frumos ca să se înece în mlaştina legalităţii, aşa că a apelat la interpuşi.

Din păcate, interpuşii trimişi la Palatul Victoria s-au dovedit mai degrabă nevolnici, nişte inşi incapabili să lucreze eficient la lumina nopţii. În schimb, interpuşii din alte locuri (Parlament, instituţii, diverse Curţi) au început să lucreze, să schimbe legi, oameni, mentalităţi, totul.

Dacă veţi vedea cam ce schimbări au avut loc în ultimii ani, veţi observa că toate fac - sau tind să facă - pe plac acelor mohorâţi ai team-building-urilor de stat: ordonanţa traseiştilor, ordonanţa 13, legile Justiţiei, alegeri într-un singur tur, dezincriminarea conflictului de interese şi a incompatibilităţilor, dezincriminarea totală sau parţială, directă sau mascată, a corupţiei şi a infracţiunilor de serviciu, intimidarea ori chiar castrarea instituţiilor de control sau de investigare etc.

Statistica e necruţătoare şi ne dă fără zecimale: măsurile astea sunt toate într-un singur sens şi absolut niciuna în sens contrar. Putem spune că se naşte astfel, pe nesimţite, o elită birocratică înfiorător de rapace, aproape imună faţă de cei care o plătesc şi puternic obedientă faţă de cei care o desemnează. Nu este asta, deja, o doctrină? Din comoditate, îi putem spune Doctrina Dragnea, îi putem spune Adevăratul Program de Guvernare, dar se pot găsi şi alte denumiri.

Sigur, lucrurile sunt abia la început, încă nu ai de unde să ştii ce va face până la urmă doctrina asta din viaţa ta. Şi atunci când nu ştii ce va fi, îţi rămâne o singură soluţie ca să afli: imaginează-ţi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

Vanatorul/d.c.
17.10.2017, 16:54:27

Imagineaza-ti altceva. De exemplu, asta: https://www.youtube.com/watch?v=RwUGSYDKUxU

-16 (20 voturi)
Vanatorul/d.c.
17.10.2017, 17:28:38

Ce sa va fac daca nu ati inteles versurile cantecului lui Lennon..? In ”esenta” erau..opusul ..intentiilor aberante ale ”doctrinei Dragnea”, doctrina la care va indeamna dl. Liviu Avram sa v-o imaginati, chiar daca ”lucrurile sunt abia la început, încă nu ai de unde să ştii ce va face până la urmă doctrina asta din viaţa ta”. Invatati si voi engleza, mai cititi odata versurile cantecului si articolul d-lui Avram si, poate ca apoi, pricepeti si voi pe ce dati..dislike-uri..!:)) Desi ar fi mai fi cu mult mai bine si mai..NECESAR sa pricepti ce vi se intampla voua si Romaniei in regimul Iohannis-Dragnea-Tariceanu-Luluta, regim in care toata lumea se straduieste sa minta pe toata lumea, toata lumea incearca sa fenteze pe toata lumea, toata lumea se..pupa (in dos) cu toata lumea, toate astea fie pentru bani sau functii, fie de frica puscariei..!:) Succes..!

-12 (18 voturi)
Balta BELINA
17.10.2017, 16:58:34

Consilierii israelieni ai PSD, Moshe Klughaft & Co au inventor, sau mai bine zis au reactualizat, un mod perfid de a prelua puterea totala in stat: LOVITURA DE STAT PARLAMENTARA Folosita si de Hitler, aceasta metoda in curs a PSD inseamna: 1. Un partid ( National Socialist, PMR, PSD, de exemplu) castiga alegerile parlamentare 2. Acel partid pretinde, ca Guvernul este al lui, nu al Romaniei si trebuie sa raspunda la partid nu poporului. 3. Partidul controleaza Parlamentul, Guvernul si isi subordoneaza si Justitia, ultima putere libera din stat. 4. Partidul declara in numele succesului electoral, totalitarismul de partid si preia si Presedintia. 5. Seful partidului ( Hitler, Lenin, Dej, Dragnea, de exemplu) se decalara Conducatorul tarii. 6. Restul este cunoscut oricui ca perioada de teroare, pauperizare si aservire a tarii, dintre 1946-1989. Vrednic este !

+26 (26 voturi)
SEÑOR de CUMBUCO
17.10.2017, 17:09:29

Indrazneste, sa crezi in PSD si-ti vei zmulge parul din cap. In caz, ca esti chel, iti vei zmulge scalpul. Daca esti deja scalpat, vei mulge vaca. Daca nu ai nici par, nici scalp si nici macar vaca, nu ne pierdem vremea cu tine.

+16 (16 voturi)
GIGI OIERUL
17.10.2017, 17:27:39

Nu stiam, ca cimpoierul Dragnea este si doctor, de face el doctrine. Asa va trebuie, eu le-am zis la baietii de la stana, decat un juvete de deliorman, mai bine alegem magarul, ca tot asa tare rage si da cu copitele indarat. Pana la urma nu ne-am mai dus la vot, desi ne trimetea popa SMS, sa-i alegem pe comunistii astia cu staif, ca sunt cu dare de mana pentru biserica, din ce fura ei, dau si la popi. Mai bine am tuns oile si am daracit lana, decat sa irosim timpul la votare. Micii lor din carne putreda nu ne trebuie, nici galetile lor de pomana, ca nu suntem calici. Ca venii vorba despre galeti, daca Firea asta n-ar fi tziganca, parca am lua-o la muls, oile bineinteles.

+21 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (41)

Modifică Setările