Politică

articolul anterior articolul urmator

Imposibila alegere. Blocăm economia cu o nouă stare de urgenţă, sau explodează numărul de infectări cu coronavirus

40
9 Jul 2020 14:27:12
Ştefan Vlaston

Aceasta pare a fi acum alegerea conducerii statului. Preşedintele Iohannis ne-a prezentat azi o sinteză a situaţiei de urgenţă, prin care a reuşit să blocheze o propagare dramatică a coronavirusului. A explicat toate etapele şi modul în care a gestionat domnia sa, ca titular al stării de urgenţă, riscurile pe care a reuşit să le evite.

Fără să spună în mod direct, prin comparaţie, modul în care guvernul a gestionat pandemia este mediocru, în cel mai bun caz.

Ce se va întâmpla în continuare?

Vedem că numărul de infectări creşte masiv de la o zi la alta. Rezultat al relaxării, al „informaţiilor” de tot felul care circulă în media, al nevoii de a câştiga bani într-o afacere proprie sau angajat într-o firmă privată, tentaţiilor de a merge în concedii.

Poate fi oprit acest trend? Foarte greu, spre imposibil. În primul rând că economia ar suferi pierderi foarte mari, acum când deficitul bugetar a explodat, când există riscul să nu mai primim împrumuturi de la creditorii care văd o economie blocată. Vedem ce se întâmplă în Serbia, manifestaţii masive împotriva restricţiilor introduse de guvern.

Apelul preşedintelui Iohannis şi al premierului ar trebui înţeles şi urmat. Minime măsuri de protecţie pot fi asumate de fiecare cetăţean. Inclusiv cu evitarea aglomerărilor când nu este strict necesară prezenţa în acel loc şi context.

Este posibil ca şcoala să nu funcţioneze normal începând din septembrie. Orice alte paleative ar afecta grav procesele educaţionale, după ce materia din trimestrul al II-lea a rămas nepredata. Povestea cu şcoala online rămâne un mod de a ne fura singuri căciula. Nimeni nu ştie câţi profesori, câţi elevi, şi cu ce rezultate participă la acest învăţământ online. Oricum inaplicabil la şcolarii mici şi la gimnaziu.

Ca şi cum situaţia n-ar fi fost suficient de gravă, guvernul a rămas şi fără baza legală de aplicare a unor restricţii, pentru că nu s-a dus la parlament să le ceară în timp util, înainte de creşterea dramatică a numărului de infectări. Aşa că mulţi cetăţeni au părăsit spitalele, deşi infectaţi cu coronavirus, şi se plimbă, bine mersi, pe străzi sau locuiesc alături de propriile familii.

Ca şi cum nu era suficientă situaţia în care ne aflăm, urmează şi două rânduri de alegeri. Despre care nu putem şti dacă se mai ţin sau nu. Partidele sunt si ele intr-o situaţie imposibilă, cum să-şi facă camapanie electorală în aceste condiţii? Ce sa spuna alegatorilor daca numarul de infectări explodează şi ajunge la cifre astronomice? Cum au gestionat situaţia de criză, daca vom avea asemenea infectări zilnice? Işi vor pasa vina de la unii la alţii, iar despre programe de viitor nici nu poate fi vorba.

Acesta-i momentul adevărului pentru clasa politică. Reinstaurează starea de urgenţă, singura care a fost eficientă în combaterea răspândirii coronavirusului, dar riscă manifestaţii de stradă şi blocarea economiei, sau lasă să explodeze numărul de imbonaviri cu COVID-19 şi o luăm pe urmele Braziliei, Americii să Italiei de acum 3 luni. Apelul preşedintelui Iohannis la populaţie, să respecte condiţii minime de combatere a infectării, este binevenit. Dar, oare, este suficient?

În zilele şi săptămânile care urmează se joacă viitorul economic şi stabilitatea socială din România. Orice rezultat este posibil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Lucifer
9.07.2020, 14:35:32

Eu zic să o aducem înapoi pe ţaţa Veorica Dăncilă. Numai ea ne poate salva!

+1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
9.07.2020, 16:21:06

Trebuie bagati mai repede in puscarie ceicare si-au asumat ”lupta cu pandemia” si au gestinata-o discretionar dar intr-atat de prost si ..penal (vezi cate miliarde s-au sifonat din banul public catre firmele cocalarilor liberali si ale clientelei lor politice), incat Romania a devanit ”ultima gaina ” a UE si la capitolul ăsta..! Am mai spus-o si-o repet.. Iohannis, Orban si restul cocălarimii politice ce-si spun in bataie de joc ”liberali” si ”salvatori ai natiunii” nu-si vor asuma nimic din faptul ca pe langa ca au facut din Romania ”ultima gaina ” a UE inclusiv la capitolul ”lupta cu pandemia”, au transformat-o si intru-un fel de gulag, care se indreapta se spre ruina totală..! Nu-si vor asuma macar mortii iresposabilitatii lor de cocalari politici preocupati numai de mânării politicianist-mizerabile cu care sa forteze anticipate si sa-si conserve privilegiile , nici sabotajul economic, nici indatorarea excesiva a statului, nici sifonarea banului public catre firmele penelistilor si ale clientelei lor politice, nici alte abuzuri si tragedii individuale provocate de catre ei si petrecute exact in perioada in care el, Iohannis, a decretat starea de urgenta, iar Orban si cocalarii lui liberali au gestionat-o hairupist, habarnist, abuziv si discretionar, ca..niste derbedeii politici fara nici un scrupul..! Deci, cei doi ”pui de daci” care au fost plantati la putere de grupari politico-financiar-mafiote antiromanesti si antinationale de-afara si din tara tocmai pentru a ruina Romnia si a o transforma in colonie de tip african, nu-si vor asuma nimic..! Vor pune totul in carca populatiei ”indisciplinate”, in cârca medicilor, in cârca diasporenillor, in carca CCR, in carca Av. Poporului, in cârca chinezilor, in carca ”ciumei rosii”, in cârca klingonienilor, in carca oricui, numai a lor nu..! Vor incerca sa-si convinga macar proprii limbai si babuizati ca tocmai ei , ei care au gestionat criza ca niste derbedei politici insetati de putere, pusi numai pe improvizatii pompieristice si pe coafarea propagandistica a propriei imagini dupa fiecare dat prin gropi sau dupa fiecare mânărie cu banii publici devoalata de jurnalisti curajosi, ei care au guvernat discretionar prin ordonante militare batjocorind populatia civila si sifonand catre firmele penelistilor si clientela lor politica banul public imprumutat de la banci comerciale fara a da socoteala nimanui, sunt..”salvatorii natiei” si curati ca lacrima, nicidecum niste nenorociti, cozi de topor care au tradat interesele nationale, au batjocorit populatia si au ruinat tara..!

-1 (13 voturi)
m wakki
9.07.2020, 14:38:03

văd că nu spuneți nimic despre campania asiduă dusă pentru a convinge oamenii că totul este o minciună, că virusul nu există, că nu este nevoie de nici o măsură de prevedere, etc etc se depun eforturi și se bagă bani serioși în acest efort de propagandă oare în privința asta ar trebui făcut ceva ?

+4 (8 voturi)
Giorgione
9.07.2020, 15:46:47

Cum peste tot aplicarea legii induce in mare masura obligativitatea respectarii ei, presupun ca-n al 12-lea ceas se pot aplica amenzi pentru nepurtarea mastilor in locurile specificate si inasprirea sanctiunilor pentru raspandirea bolii cu buna stiinta. Ar fi un inceput si hai sa fim seriosi ca-n toate tarile oamenilor le este frica de amenzi cu exceptia locurilor unde politia este-n cardasie cu infractorii si interlopii si nu se ating de ei, dar macar poate face covidelul ce n-au reusit autoritatile.

+4 (4 voturi)
Dan Petru
9.07.2020, 16:23:58

Exista si-alegerea numarul 3. Carantina locala. Izolezi focarele si testezi tot ce se poate in juru' infectatului. Vecini, rude apropitate, colegi de munca, etc.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările