Imposibila alegere pentru premierul Dăncilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este clar că premierul Dăncilă este în corzi.  Ultimul congres al PSD a demonstrat un lucru: nimeni nu crede că Dăncilă are vreo şansă să intre în turul al doilea, măcar. Plecarea ALDE de la guvernare pune guvernul Dăncilă în imposibilitatea de a mai guverna. Alternativa ar fi să demisioneze şi să treacă PSD în opoziţie. Dar fără  banii bugetului, şi fără bazinul de funcţii publice, cine mai dă doi bani pe ei? Aceasta este imposibila alegere.

Fără majoritate în Cameră Deputaţilor şi la Senat, PSD nu mai poate să-şi treacă iniţiativele legislative

Nici Tăriceanu nu mai dă doi bani pe guvernarea PSD. A şi spus-o, cu subiect şi predicat. Plecarea ALDE de la guvernare este doar o chestiune de zile. PSD va fi în imposibilitatea de a-şi trece legile prin parlament. Mai mult, nici OUG-urile nu mai funcţionează pentru că se vor lovi de Avocatul Poporului, Renate Weber, de la ALDE. Le rămân HG-urile şi Ordinele de Ministru, mult prea puţin pentru a guverna. Iohannis nu se va grăbi să dea vreun răspuns în privinţa remanierii guvernului, iar în final îi va refuza, probabil, pe miniştrii propuşi de premier. Încă o palmă dată PSD, pentru că în afară de reacţii plângăcioase nu are ce să facă.

Campania electorală o pune pe Dăncilă în situaţia de a primi „palme” zilnic. O întrebare repetată, la care trebuie să răspundă până la urmă, va fi următoarea: dacă se tot laudă cu succesele guvernării PSD, de ce scorul partidului a căzut la jumătate în 26 mai? De ce organismele UE critică guvernul PSD, mai ales în privinţa modificărilor la legile justiţiei? De ce educaţia şi sănătatea sunt la pământ?

Toate aceste evoluţii, mai ales lipsa majorităţii parlamentare şi imposibilitatea de a da OUG-uri,  vor duce în derizoriu campania electorală a PSD. Nu se pot lăuda seara la TV  ce buni sunt ei, iar ziua să nu poată guverna.

Opoziţia nu are niciun interes să vină acum la guvernare

Îi convine teribil să se lupte cu un PSD aflat în imposibilitatea de a guverna şi cu un candidat care nu a demonstrat nimic, dacă scorul PSD din 26 mai s-a înjumătăţit. PSD va fi ciuca bătăliilor electorale. Mai grav, tot în 26 mai s-a dovedit că aparatul de partid nu mai câştiga războaie electorale. Dovadă, succesul alianţei USR-PLUS, care fără aparat de partid, fără primari şi consilieri, a egalat scorul PSD.

În consecinţă, opoziţia şi Iohannis vor executa la sânge toate deciziile luate de guvernarea PSD, fără ca acesta să poată reacţiona în vreun fel. Nu mai are instrumente. Şi faptul că Iordache, Nicolicea, Şerban Nicolae s-au dat la fundul politicii, spune acelaşi lucru. Nimeni nu mai crede în revenirea PSD la ce era odată. Să-i mulţumească lui Dragnea şi CEx-ului păstorit de el. Într-un acces de sinceritate, Dan Tudorache, primarul sectorului 1 din Bucureşti, a declarat că legile justiţie create şi schimbate de Iordache au adus PSD la scorul din 26 mai. Până şi Tăriceanu a înţeles acest lucru, în ultimele luni nu mai spune nimic de „statul paralel”.

Concluzie

Campania electorală care urmează va fi mai anostă şi mai ştearsă comparativ cu altele. Dacă Dan Barna, candidatul USR-PLUS, nu va renunţa la declaraţii hazardate, care să pună sub semnul întrebării maturitatea şi inteligenţa să politică, Iohannis nu are, pur şi simplu, contracandidat. Ne vom plictisi în faţa televizoarelor cu declaraţiile unor candidaţi de conjunctură, fără nicio şansă la turul al doilea. S-ar putea, la limită, nici să nu mai avem un „turul al doilea”! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite