Imunitate, că-i mai bună decât toate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura dragnea

Pentru a doua oară în acest an, gândurile care-l macină pe Liviu Dragnea au ieşit ca uleiul pe apă. Prima dată s-a întâmplat la puţin timp după condamnare când, în faţa microfoanelor, a ieşit din punctaje declarând că nu vrea să plece ca prostul din funcţie şi din viaţă. Acum, la interviul dat miercuri seară la Antena 3, a spus-o mai pe ocolite. Dar tot ce-a reieşit a fost că-şi doreşte preşedinţia României pentru imunitate în faţa justiţiei.

Politicienii de pe la noi nu-şi declară intenţiile, aspiraţiile şi dorinţele sincere cu una cu două. Le e frică să intre devreme în rolul celui care îşi doreşte să fie deputat, premier sau preşedinte. Aşteaptă până-n ultima clipă, mizează de obicei pe elementul-surpriză. Asta s-a întâmplat, de exemplu, şi cu Victor Ponta şi cu Klaus Iohannis. Niciunul dintre ei nu „se anunţase“ drept potenţial candidat la preşedinţie cu un an înainte, nici măcar cu jumătate de an. La fel a făcut şi Traian Băsescu, dar şi alţii, nu doar pentru cea mai importantă funcţie în statul român (asta rămâne de văzut, de fapt, după ultimele decizii ale coaliţiei PSD-ALDE şi ale CCR), ci şi pentru funcţii mai mărunte. Politicianul român pare că trebuie să fie rugat să candideze, să i se spună că are toate şansele din lume şi abia apoi face pasul decisiv.

Dacă s-ar putea, unii politicieni şi-ar anunţa candidaturile cu câteva ore înainte de vot, să nu aibă nimeni timp să-i atace. Să nu greşească în campanie. Să nu le caute cineva în detaliu competenţele şi mapa profesională.

Domnul Liviu Dragnea nu putea să fie altfel decât politicianul mediu de la noi, ca să nu zic mediocru. Nici el nu-şi declară intenţiile, le ţine bine ascunse până în ultima clipă. Însă şeful PSD este un caz special, are de dus şi o cursă contracronometru cu sentinţele din justiţie. De ce şi-ar anunţa acum intenţia de a candida la preşedinţie în 2019 dacă nu ştie că-şi rezolvă până atunci problemele penale şi are libertatea - şi la propriu, şi la figurat - să candideze? 

Până acum nu a făcut-o, nu a răspuns clar că va intra în cursa care dă câştigătorul Cotrocenilor. A deturnat mereu discuţia spre partid, spre alegerile interne şi alte proceduri din PSD. Însă dorinţa de a candida i-a ieşit pe gură în toată splendoarea în ultimul interviu dat la Antena 3 vorbind nu despre el, ci despre Klaus Iohannis. 

„Nu avea rezerve în a dispreţui Constituţia, ci doar teama suspendării, pentru că nu are decât un obiectiv, al doilea mandat, pentru a căpăta protecţie, imunitate, să nu răspundă pentru nişte fapte de care trebuie să răspundă.(…) Dosarul în care se reclamă că a obţinut o casă prin fals dovedit în instanţă şi câteva sute de mii de euro pe care trebuie să le dea înapoi statului român, să aibă imunitate şi, din înălţimea Dealului Cotroceniului, să dea lecţii de morală“, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Practic, Liviu Dragnea spune că actualul preşedinte vrea la Cotroceni încă un mandat pentru imunitatea oferită de această funcţie. Însă ce reiese din procesul de intenţie pe care i-l face lui Klaus Iohannis este fix ceea ce vede chiar şeful PSD când priveşte spre Cotroceni. E simplu, vede un afiş uriaş deasupra porţii de intrare pe care scrie mare „Imunitate”. 

Liviu Dragnea are nevoie de imunitate în faţa dosarelor sale penale. Până acum, cel puţin, nu a reuşit să o obţină prin manevrele încercate în ultimul an şi jumătate de coaliţia PSD-ALDE. OUG 13 nu şi-a produs efectele după proteste masive, schimbările din codurile penale se tot amână. Aşa că, dacă va ajunge cu drept de candidatură în 2019, Liviu Dragnea va candida la preşedinţie fără niciun dubiu nu pentru că îşi doreşte să fie preşedintele României, ci pentru că îşi doreşte să rămână liber.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite