Politică

articolul anterior articolul urmator

Imunitatea parlamentară şi demisia lui Voiculescu

58
29 Jan 2013 13:20:14
Ion M. Ionita

Cât zbucium, cât vaiet pe chestiunea faimoasei imunităţi! Demisia lui Dan Voiculescu nu numai că a pus gaz pe foc, dar a mărit semnificativ şi gradul de confuzie.

În primul rând, demisia e una şi imunitatea e alta. Legătura dintre cele două este, de cele mai multe ori, fictivă.

Imunitatea parlamentară funcţionează doar în două cazuri, cererea de percheziţie şi cererea de arestare preventivă. De asemenea, în caz de flagrant, parlamentarul poate fi reţinut, dar conducerea Camerei din care face parte trebuie informată imediat.

Toate aceste prevederi sunt raţionale şi corecte pentru democraţie. Parlamentarul trebuie protejat în faţa eventualelor abuzuri ale unei puteri executive care ar încerca să intimideze un deputat sau un senator, inclusiv printr-o arestare abuzivă. Evident, asemenea prevederi se adresează, în primul rând, parlamentarilor din Opoziţie, cei interesaţi să facă dezvăluiri despre corupţia sau ilegalităţile celor de la putere. Fără a fi protejaţi în ceea ce priveşte percheziţia sau arestarea preventivă, câţi parlamentari din Opoziţie, indiferent de cât de democratică e ţara lor, şi-ar mai permite să deranjeze guvernul, mai ales în cazuri sensibile de mită, corupţie, trafic de influenţă? Democraţiile există, pentru că există conceptul de a proteja Opoziţia.

În toate celelalte cazuri legate de cercetarea şi judecarea unui parlamentar nu există niciun fel de imunitate. Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi, cercetaţi şi trimişi în judecată la fel ca oricare alt cetăţean. Diferenţa o face instanţa care judecă, pentru parlamentari fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici apare un dezavantaj, pentru că un ales are mai puţine căi de atac, decât un cetăţean obişnuit.


Dan Voiculescu afirmă că a renunţat la imunitate pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei. Gestul este remarcabil şi demn de urmat şi de alţii. Numai că, în cazul său, Dan Voiculescu a renunţat la ceva ce nu avea. Dosarul în care este inculpat a ajuns pe rolul instanţei. Judecata îşi va urma implacabil cursul, fie că ar fi fost vorba despre Înalta Curte, fie că dosarul se întoarce la Tribunalul Bucureşti. Ceea ce obţine cu adevărat Dan Voiculescu este să evite judecarea dosarului său de către completul Înaltei Curţi care l-a condamnat pe Adrian Năstase.

În ceea ce priveşte tergiversarea dosarului până la prescriere, nu e un mare avantaj. Dosarul se reia din faza în care este trimis de Înalta Curte, deci câştigul de timp nu este semnificativ. Mai rămâne pierderea de imagine şi impresia de neşters că liderul PC a găsit calea de a face slalom la nesfârşit  între Tribunal şi Înalta Curte prin demisiile repetate şi revenirile sale în Parlament.

În rest, asistăm la o bătălie fără limite între echipele de propagandă ale taberelor politice.
Fosta putere portocalie ştie că singurul atu pe care îl mai are în mână este folosirea imaginii nefavorabile pe care USL o are în afara ţării. Suspendarea intempestivă din vara trecută a preşedintelui Băsescu a creat o percepţie catastrofală a ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti. De atunci, USL este văzută ca o putere discreţionară care nu respectă statul de drept şi încearcă prin orice mijloace să-şi protejeze corupţii. Discuţiile din Parlament despre imunitate nu au făcut decât să întărească această impresie, într-un moment în care se aşteaptă Raportul Comisiei Europene privind justiţia din România.

Faptul că nu s-a ajuns la o superimunitate parlamentară este benefic. Dar impresia că s-a încercat acest lucru rămâne.

USL nu numai că pare incapabilă să ia măsuri eficiente pentru restabilirea încrederii partenerilor europeni pe tema justiţiei, dar îşi mai taie şi singură craca de sub picioare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

olive
29.01.2013, 14:23:21

Foarte pertinente remarcile din acest articol. Intr-adevar, asa cum a afirmat si Voiculescu intr-un interviu, Tribunalul este tot justitie iar dosarul isi urmeaza cursul. Deci aici ar trebui sa se opreasca omiprezentele acuzatii ale basistilor vis a vis de presupusa fuga de justitie a lui Voiculescu.

-7 (17 voturi)
olive
29.01.2013, 14:44:45

Lucrurile ar trebui privite si dintr-o alta perspectiva. Intrebat fiind daca e de acord cu alegeri prezidentiale anticipate, Basescu a raspuns ca va fi de acord daca va demisiona odata cu parlamentarii. Uite ca Voiculescu a facut deja primul pas in acest sens!

-4 (10 voturi)
Evita Evita
29.01.2013, 14:32:17

"Fuga" este doar o opinie basista. Omul asta a pus bazele usl, se lupta de multi ani cu basescu impotriva atrocitatilor pe care acesta din urma le comite, vine cu propuneri de bun simt pt a salva Romania de la nivelul de jos in care ne-a adus prin dictatura.

-8 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.01.2013, 14:43:48

Dom'Ionita, bravo! Dom'le nici bine nu m-am apucat de citit articolu' matale si mi s-o taiat picioarele! De emotii, sigur ca da! Ca ai inceput tare din prima, si daca nu insfacam nici anu' asta Pulitzeru' de la americanii aia ai lu' Crazy Horse, ii trimitem in rezervatie pe toti sa fumeze pipa pacii cu PDL-ul lor, pana le sar bojogii. La inima m-o uns cand ai zic ca: "Demisia lui Dan Voiculescu nu numai că a pus gaz pe foc, dar a mărit semnificativ şi gradul de confuzie." Dom'le,cu fraza asta demna de istoria jurnalismului de la Gingis Han-ncoace, i-ai bagat in panica pe toti. Cu confuzia, ziceam.Ca nu mai stie nimeni de-acuma dom' Ionita, daca sa fuga de judecatori sau de hoti. E confuzie mare dom'le, ca toata lumea o sa zica ca nu-i nici-o diferenta intre ei. Chiar daca hotii is senatori, adica ce, ei n-au voie sa fure si ei ca oamenii? Ce, judecatorii nu-s oameni si ei? N-au si ei imunitate? Adica, nu prea au ca senatorii,nu? Ca daca-i prinde DNA-ul,ii baga in parnaie cat ai zice '"penitenciar". Iaca na! M-am confuzionat si eu. Dom'le Ionita, ia sa zici data viitoare, de ce le mai trebuie imunitate la senatori degeaba? Ca ma gandesc la saracu' Domnu'Voiculescu,dom'le si-mi plange inima-n piept de suferinta sa vad, cat e el de plimbat intre tribunale pentru niste amarate de 60 de milioane de euroi. Ma gandeam domnu' Ionita ca poate-l dor dom'le picioarele.! Ia sa-l intrebi matale? Bine? Gata, pa, hai sa traiesti..!

+8 (16 voturi)
muresean un
29.01.2013, 14:45:37

Jupane, ai fost necrutator cu Voiculescu. Durule! Neinduratorule! Dar cand zicea Felix ca si Tribunalul e instanta, ai uitat sa-i spui ca si Inalta Curte e instanta, sa aiba putintica rabdare sa-l achite, si pe urma poate demisiona din parlament, spre bucuria multora.

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările