Politică

articolul anterior articolul urmator

Inadecvarea dreptei

14
15 Jan 2013 09:33:58
Dan Cherciu

Theodor Stolojan a pus diagnosticul corect dreptei politice în momentul actual: este knockout. Dacă s-ar fi pierdut lupta la puncte tot era bine, dar acum dreapta este groggy, adică ameţită, confuză şi complet derutată în urma loviturilor administrate de USL.

 

La fel ca Bute după lupta pierdută cu Froch, liderii dreptei încearcă să ne ridice moralul, deşi nu prin declaraţii se poate face aşa ceva, ci doar prin măsuri coerente întreprinse pe baza unui plan structurat de revenire (vezi declaraţia aici).

Din tribună, susţinători bine intenţionţi, cred ei, ziarişti, comentatori pe forumuri, în social-media sau în faţa blocului îşi strigă nemulţumirea că nu există nicio reacţie la gogomăniile pe care USL-ul le aruncă în piaţa publică cu maximă generozitate. Hai dă-i la oase, trage-i, ridică-te, se aude frecvent, iar câte unul chiar ascultă, dar din năuceală, dă fie în gol, fie în maseur. Voinescu îi trage un pumn lui Blaga, Blaga lui Preda, Preda lui Preda, Preda lui Udrea, Lăzăroiu lui Papahagi, Papahagi lui Lăzăroiu.

Eroarea majoră pe care este pe cale să o facă drepta este împărţirea în două tabere disjuncte, pe de o parte pragmaticii experimentaţi (Blaga, Cezar Preda), iar pe cealălaltă, ideologii etici (Macovei, Cristian Preda, Voinescu). Din nefericire, ambele direcţii dacă sunt urmate exclusiv nu vor scoate la liman, ci vor duce într-o altă fundătură.

Dacă experienţa anterioară îi îndeamnă pe “pragmatici” să creadă că este suficient în perioada următoare să meargă pe burtă în ideea că oricum USL îşi va da cu stângul în dreptul (adică cu PSD-ul în PNL), iar la momentul potrivit să racoleze prin reţetele omologate primarii şi/sau parlamentarii fini simţitori ai schimbării direcţiei bătăii vântului, încât să revină triumfal peste patru ani, se înşeală amarnic. Evoluţia electoratului, integrarea mai profundă în Uniunea Europeană, vor conduce inevitabil ca metodele “tradiţionale” de captare a voturilor să devină ineficiente.

Pe de altă parte, invocarea în permanenţă de către tabăra etică a unor principii morale, concepte uneori irelevante în faţa unui electorat care până mai deunăzi considera un act patriotic dictat de raţiuni existenţiale uneori, luarea acasă a unei căruţe de porumb de la CAP sau a unui pumn de piuliţe de la întreprindere, riscă, datorită unei prezentări inadecvate, ca mesajul corect să nu fie recepţionat de către destinatari.

Dacă idealiştii nu vor înţelege că pentru a avea succes în bunele lor intenţii, trebuie să renunţe la prezentarea abstractă a unor concepte etice cum sunt cinstea şi moralitatea şi să-şi schimbe abordarea bazându-se pe principiul cauzalităţii, adică numai înlăturarea corupţiei poate cauza bunăstare individuală, vor rămâne percepuţi ca moralişti sterili cu accese inchizitoriale.

Găsirea liderului

Soluţia care se desprinde este una singură, de altfel “patentată” şi dovedită a avea succes chiar de către Traian Băsescu, anume, îmbinarea celor două căi, adică a pragmatismului electoral cu principiile etice şi atragerea elitelor profesionale în actul politic. Nu trebuie gândit că soluţia nu mai este bună prin prisma rezultatului catastrofal recent al PDL, ci trebuie înţeles doar că aceasta este inevitabil pe cale să expire şi trebuie îmbunătăţită. Ingredientele de bază rămân nealterate, un lider pragmatic, carismatic, capabil să aducă lângă el energii etice şi profesionale din care să se inspire şi să-şi potenţeze acţiunile, neînsemnând neapărat o sosie lui Traian Băsescu.

Este oare uşor de zis şi greu de făcut? Eu spun că personajul există, poate citeşte chiar acum acest articol, însă trebuie căutat cu obstinaţie, printr-un real proces de “head-hunting”, fără a limita căutarea la cercul exclusiv al celor care au deja notorietate pe scena politică, aceasta putând să fie creată ulterior prin “branding”. Pe principiul căutării celei mai bune băuturi răcoritoare dintre cele aflate pe piaţă, Coca Cola nu s-ar fi inventat, iar PSD-ul nu ar fi reuşit să-şi găsească un Victor Ponta printre cei care se scăldau, conform propriei sale declaraţii, în fântânile Luvrului. E suficient doar să se vrea cu obstinaţie şi determinare, iar aceasta poate deveni sarcină cu termen limită adoptată la un viitor congres.

Unificarea

A doua măsură esenţială, este unificarea dreptei într-o singură formaţiune. Aceasta devine posibilă, printre multe altele, prin renunţarea la câte o inadecvarea specifică fiecărui partid de dreapta actual.

Ce ar fi dacă pentru început:

  1. PDL renunţă la sigla inadecvată a trandafirului care împiedică electoratul să uite mutarea intempestivă din stânga în dreapta, deşi salutară în acel context politic?
  2. PNŢ-CD renunţă la particula “ţărănesc” atât de istorică, dar atât de inadecvată realităţii de astăzi?
  3. Forţa Civică sau Nou Republică renunţă la orgoliile nemăsurate şi atât de inadecvate pentru formaţiuni mărunte, lipsite de forţă şi resurse organizatorice, chiar dacă mustesc de resurse intelectuale?
  4. toţi cei de mai sus hotărăsc să fuzioneze şi crează Partidul Popular Creştin-Democrat (whatever)?

Te rog cititorule, nu mă bănui de vreo “aroganţă”, pe mine, un om de drepta de la talpă, că încerc să caut soluţii. Sunt un simplu “ideolog amator” care îşi asumă conştient riscul să fie ridiculizat în comentarii, invocând în favoarea sa doar scuză că îi pasă. Intenţia a fost să enumăr câteva soluţii fără pretenţia că sunt exhaustive, doar pentru a arăta că ele există, cum există şi pentru Bute să-şi ia revanşa în faţa lui Froch. Sunt convins că în comentariile voastre vor fi şi altele, de ce nu, mai bune. Momentul este favorabil pentru că în opoziţie există marele avantaj că atât interesele meschine sau mărunte, cât şi orgoliile personale pot fi puse în surdină de instinctul de conservare.

Dreapta nu are încotro decât să înţeleagă că este momentul lui “mergi sau crapă”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

miron miron
15.01.2013, 11:08:45

Unde ati vazut dumneavoastra dreapta in PDL? A trecut din stanga in dreapta intr-o singura noapte, precum trece trenul prin gara, a racolat copii rataciti , precum si o litera de la liberali. N-au nici o sansa, sunt prea divizati si de ideologii diferite. Adevarata dreapta sunt LIBERALI, actuala conjuctura face ca sa fim la guvernare cu PSD, dar de aici vom iesi caliti si bine pregatiti pentru a reprezenta pe esicherul politic devarata dreapta romaneasca. Avem si un mare lider pe domnul Crin Antonescu, un lider destoinic cat Bute si Froch in box la un loc...

+1 (1 vot)
Dan Cherciu
15.01.2013, 11:29:10

Dreapta sau stânga nu sunt etichete de produs pe care doar le afișezi în vitrină, ele trebuie să descrie conținutul acestuia. Ori dacă mă uit la ultimele inițiative ale dlui. Nicolăescu, liberal pretins, mi se pare că acestea sunt de cea mai extremă stânga. Modificarea codului muncii sau impozitul în cotă unică au fost promovate de către PDL, asta neînsemnând că PDL este suficient de centru-dreapta după gustul meu :). În rest, vă doresc să nu vă deziceți niciodată de ultima afirmația privitoare la dl. Antonescu, atâta doar că aș înțelege că dânsul are o dublă personalitate, în care zilnic boxează cea cu numele de Bute, cu cea numită Froch. Vă respect însă gusturile și recunosc că doar viitorul va tranșa care dinte noi are gusturi mai bune.

Catalin Mattei
15.01.2013, 16:36:07

Stimate domn Cherciu: FMI, UE si BM au promovat in Romania politici de dreapta si nu PDL. Guvernele ce s-au succedat, deci si Boc si Ungureanu, au ales sa transforme licitatiile publice intr-un fel de meciuri aranjate. Era un castigator si doar trebuiau gasite mijloacele prin care sa castige acela. Acest lucru a omorat insusi ideea de concurenta libera. Firmele "castigatoare" nu au investit in tehnologii noi caci nu au fost manate de interesul de a ramane primii pe piata caci stiau ca ei vor castiga.S-au practicat si se practica preturi mari care acopera si mita ce trebuie oferita si calitate slaba.. in aceste conditii sa nu ne imbatam cu apa rece cu marea dreapta romaneasca.. PDL actioneaza pe aceleasi principii ca PSD sau PNL doar ca cei ce trebuie sa castige sunt altii.. Cat de normal este ca dreapta sa fie reprezentata de oameni care au fost mai mereu bugetari sau din afaceristi a caror avere a crescut doar pe baza afacerilor cu statul? Din pacate in Romania dreapta si stanga sunt doar etichete puse pe o marfa expirata numita clasa politica

Dan Cherciu
15.01.2013, 18:41:29

Eu asta propun, solutii pentru reinventarea dreptei, pentru selectarea in conducere a unor lideri de dreapta autentici, nu doar prin declaratii, ci și printr-un trecut relevant. În rest, trecutul trebuie analizat pentru a identifica erorile și a nu le repeta, dar nu trebuie să devină alibi pentru lipsă de acțiune sau resemnare. Doar atingând o masă critică de oameni activi politic care cred cu adevărat în principiile atingerii bunăstării prin muncă și inițiativă privată, vom avea șansa unei formațiuni care să reprezinte clasa mijlocie din România.

GD Toma
15.01.2013, 20:44:17

... vorbe de clacă.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările