Politică

articolul anterior articolul urmator

Incertitudinile ce planează asupra legalităţii Congresului PNL, în contextul în care Capitala a intrat în scenariul roşu. Cum răspunde Arafat

15
24 Sep 2021 21:45:31
Autor: News.ro
Ce conţine răspunsul transmis liberalilor de Raed Arafat Foto: Arhivă
Ce conţine răspunsul transmis liberalilor de Raed Arafat Foto: Arhivă

Congresul PNL, care se va desfăşura sâmbătă cu 5000 de delegaţi, la Romexpo, are loc în condiţii discutabile din punct de vedere al restricţiilor impuse în contextul valului 4 al pandemiei, fiind invocată vag Hotărârea de Guvern referitoare la prelungirea stării de alertă. Secretarul de stat Raed Arafat a invocat, în răspunsul transmis PNL, prevederile HG 932 din 9.09.2021 privind prelungirea stării de alertă, completată de HG 990 din 17.09.

Secretarul de stat Raed Arafat a invocat, în răspunsul transmis liberalilor, prevederile HG 932 din 9.09.2021 privind prelungirea stării de alertă, completată de HG 990 din 17.09, menţionând, fără a preciza un articol, că activitatea ”se circumscrie atribuţiilor statutare ale unui partid politic şi se încadrează ale actului normativ care prelungeeşte starea de alertă pe teritoriul României”.

 Arafat mai precizează, în acelaşi document, că în cazul în care incidenţa cumulată la nivelul Bucureştiului este mai mare de 3 la mie şi mai mică de 6 la mie, accesul la congres se va face ”doar prin prezentarea şi scanarea codului QR de pe certificatul digital al UE privind COVID-19”. 

Cu toate acestea, reprezentanţii Prefecturii Capitalei afirmă că nicio HG nu face referire la un eveniment numit ”congres”. 

”Sunt enumerate mai multe manifestări, mai multe categorii de activităţi culturale sau artistice, dar cuvântul Congres nu este folosit”, a declarat reprezentantul Prefecturii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat vineri că nu s-au dat derogări pentru Congresul PNL de sâmbătă, precizând că autorităţile au explicat legea şi au subliniat măsurile obligatorii ce trebuie luate. 
 

Arafat a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, de ce autorităţile au acordat derogare pentru organizarea Congresului PNL.  

“Nu s-a dat nicio derogare. Am fost întrebaţi, am răspuns, în baza legii. Legea, adică hotărârile de Guvern existente prevăd situaţia organizaţiilor care organizează întâlniri statuare, cum este un AGA, cum este o organizaţie politică care îşi organizează o întâlnire. Acelaşi răspuns pe care îl primeşte o formaţiune, îl primeşte şi alta care întreabă. Răspunsul vine de la hotărârile de Guvern pe care le avem. Nu s-au făcut derogări. Explicăm legea dacă suntem întrebaţi şi subliniem care sunt măsurile obligatorii care trebuie să fie luate, că sunt metri pătraţi, ca şi distanţare, ca şi respectare de acces dacă e peste 3 la mie trebuie să se respecte certificatul verde şamd. Asta noi am făcut. Nu s-au dat derogări”, a declarat Arafat. 
 
În răspunsul datat 20 septembrie şi transmis PNL cu privire la condiţiile de desfăşurare a Congresului, programat la Romexpo, cu 5.000 de delegaţi, Arafat face referire la Congres ca la un eveniment statutar de partid, fără a menţiona explicit articolul din toate prevederile legale referitoare la starea de alertă la care se încadrează Congresul PNL. 

 

La final, şeful DSU menţionează că în cazul unei incidenţe a îmbolnăvirilor peste 3 la mie va fi necesar certificatul digital.

 
 
 
Întrebată vineri, după şedinţa în care s-a decis intrarea în vigoare a mai multor restricţii de la miezul nopţii, despre condiţiile legale de desfăşurare a Congresului PNL, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Capitalei a răspuns: „Obiectul acestei şedinţe nu a fost Congresul PNL. Ceea ce fac organizatorii cu un Congres politic este treaba lor”. 
 
„Pentru că într-adevăr textul Hotărârii de Guvern 932/2021 (privind starea de alertă - n.r.), ca de altfel şi fosta reglementare, hotărârea 856, nu face o referire expresă la această manifestare care poartă denumirea de Congres. Sunt enumerate mai multe manifestări, mai multe categorii de activităţi culturale sau artistice, dar cuvântul Congres nu este folosit. Problema organizatorilor, cum se califică şi unde se încadrează.nu a fost problema CMBSU. Iar dacă organizatorii sunt într-un impas de interpretare sau dacă simt că manifestaţia lor nu se regăseşte ca terminologie în reglementările legale în vigoare, se pot adresa autorităţilor îndrituite pentru un punct de vedere, dar repetăm – tema acestei şedinţe nu a fost organizarea în condiţii corespunzătoare a Congresului PNL. Evident, ca orice manifestaţie, ca orice întrunire, va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu COVID-19”, a completat ea. 
 
Întrebată la sfârşitul săptămânii trecute dacă va fi posibilă organizarea Congresului PNL în condiţiile în care Capitala se apropia la acel moment de rata de 3 la o mie de locuitori, prefectul Capitalei a arătat că, în condiţiile actualei rate de infectare, evenimentul nu ar putea avea loc decât cu jumătate dintre participanţi dacă nu toţi sunt vaccinaţi. 
 
„O să vedem care vor fi condiţiile sanitare, adică ce se va impune. Astăzi, pentru că avem 2,33 la mie, condiţiile de respectare a unui astfel de eveniment înseamnă 2500 de persoane maxim în interior, care au dovada vaccinării, testului PCR negativ sau a trecerii prin boală. Sau peste 2500 de persoane doar dacă toate persoanele sunt vaccinate şi au trecut 10 zile de la schema completă de vaccinare”, a declarat Florela Antonela Ghiţă. 
 
Nu e valabilă nici varianta în care organizatorii Congresului PNL s-ar putea prevala de prevederea din HG 990/2021 conform căreia ”organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”. 
 
Nici secretarul de stat Raed Arafat nu o menţionează explicit, el făcând referire la activitatea unui partid politic şi invocând HG în ansamblul ei, pentru trimiterea la utilizarea certificatului digital în cazul incidenţei îmbolnăvirilor peste 3 la mie. 
 
În plus, Romexpo nu poate fi asimilată unei instituţii de spectacole sau concerte, organizând, coform prezentării de pe site-ul propriu, în principal, expoziţii şi târguri. Ceea ce ar corespunde parţial prevederii legale este suprafaţa disponibilă. 
 
Liderii PNL au afirmat constant că vor fi respectate regulile sanitare şi că vor fi făcute şi teste, estimând că 80% dintre participanţii la Congres sunt vaccinaţi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Iobag Nerfos
24.09.2021, 22:10:29

Concluzie: vreti sa faceti nunta cu mai mult de 150 de invitati? Va faceti partid, toti invitatii adera la partid si puteti face nunta si cu 5.000 de invitati. Mi-e scarba de cum se aplica legea in romanica, cu doua masuri

-6 (16 voturi)
Vlad Iulian
24.09.2021, 22:40:19

Nu ai inteles cum sta treaba. Legile sunt date pentru fraierii care "stau la bloc", platesc impozite si merg la munca zi de zi. Partidul care conduce Romania poate face ce vrea. Obtine derogari, schimba legile cum vrea si in general face ce vrea. E o vorba veche care se aplica perfect in cazul de fata : "Fraierii fac ce pot, smecherii fac ce vor". Singurul lucru bun este ca PNL se prabuseste in sondaje mai repede decat PSD-ul din vremea lui Dragnea iar USR are azi un scor mai mic decat AUR, partid format din imbecili si baieti care intra cu "iarba" in parlament.

+15 (17 voturi)
Utilizator Adevărul
24.09.2021, 22:46:37

Comentariu considerat abuziv.

Vasile Naftuli
24.09.2021, 23:37:50

PNL-iștii sunt „democrați” iar covidul nu s-apropie de „democrati”

-9 (13 voturi)
m wakki
25.09.2021, 01:29:36

după congresul PNL să vedeți cum se închid școlile, se închid magazinele, se bagă restricții dure

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările