Incompatibilul Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, primarul Sibiului    FOTO Mediafax
Klaus Iohannis, primarul Sibiului    FOTO Mediafax

Împins spre funcţia de Ministru de Interne sub semnul incompatibilităţii stabilită prin lege, Iohannis este incompatibil cu această funcţie şi pentru că nu are calităţile care să-l ajute în această aventură.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu cred că în scrută vreme vom asista la schimbarea Ministrului Afacerilor Interne, iar Iohannis va rezista în această funcţie cam cât a rezistat şi mitul „premierului Iohannis”.

Lansat la nivel naţional cu surle şi trâmbiţe ca principiu masculin de sorginte teutonă al cuplului „Antonescu-Iohannis”, ca garanţie a faptului că în cazul în care Crin ar fi ajuns la Cotroceni ar fi fost şi cineva care să muncească la Guvern, primarul de Sibiu a intrat apoi într-un con de umbră. Deşi are o funcţie importantă în PNL, el nu este vizibil pe măsura acesteia. Nu este un bun comunicator, fiind din acest motiv o apariţie ciudată alături de logoreicul Crin.

Împingerea lui Iohannis în funcţia de Ministru de Interne s-a făcut sub semnul incompatibilităţii. Funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru. O spun asta mai multe legi: legea administraţiei publice locale, legea statului aleşilor locali şi legea privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. Lucruri clare pentru orice om „de bun-simţ”, vorba campaniei cuplului „Antonescu-Iohannis”, şi cu o logică elementară. Cu atât mai clare pentru un neamţ, profesor de fizică şi primar de 14 ani; din păcate, neclare pentru liberalul Iohannis, chiar dacă este neamţ, profesor de fizică şi primar de 14 ani. „Dacă legislaţia permite...” a îngăimat acesta. E clar că nu permite,domnule Iohannis! Ar permite doar dacă aţi renunţa la statutul de primar al Sibiului. Riscaţi sau vă românizaţi?

Dincolo de incompatibilitatea decisă de legi, Iohannis este incopatibil cu noua sa funcţie şi din alt motiv: nu are constituţia moral-volitivă pentru aceasta. Puneţi-l în continuarea următoarei serii: Chiţac, Babiuc, Dănescu, Tărăcilă, Dejeu, Dudu Ionescu, Blaga, Săniuţă, David, Oprea, Dragnea, Nica, Igaş, Duşa, Stroe. Ceva nu se leagă. Iohannis nu are nici forţa lui Blaga şi Rus, nici viclenia lui Dragnea, nici obedienţa lui Tărăcilă, nici curajul la combinaţii al lui Babiuc şi nici stupizenia lui Stroe. Cum va rezista Iohannis în negocierile cotidiene cu generalii din minister fără aceste calităţi?

Vor veni alegeri şi probabil că lui Iohannis i se vor cere nişte lucruri pe lângă lege. Va fi învins neamţul sibian de liberalul dâmboviţean? Va pleca aşa cum a plecat Rus sau va executa ordinul partidului? Dar, mai bine ne întrebăm: va rezista Iohannis până la primele alegeri?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite