Politică

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Un român din trei ar vota o femeie la Cotroceni

57
3 Oct 2013 07:58:45
Autor: Alina Boghiceanu
31,2% din români consideră o idee bună posibilitatea ca o femeie să devină preşedinte al României FOTO Shutterstock
31,2% din români consideră o idee bună posibilitatea ca o femeie să devină preşedinte al României FOTO Shutterstock

Cea mai recentă cercetare INSCOP Research relevă că 31,2% din români consideră că o femeie ar fi potrivită să devină preşedintele României.

La întrebarea „Ce părere aveţi despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României?“, 31,2% din cei chestionaţi au răspuns că este o idee bună şi că ar vota în acest sens. 50,7% din respondenţi consideră că este o idee proastă şi nu ar vota un candidat - femeie. Aceasta este concluzia celui mai recent barometru de opinie „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

De asemenea, pentru a alcătui un profil al viitorului preşedinte, specialiştii de la INSCOP Research au testat disponibilitatea respondenţilor de a vota un candidat la Preşedinţie şi în funcţie şi de alte caracteristici generale. Astfel, ipoteza ca „un tânăr să devină preşedintele României“ a fost agreată de  57,5% din respondenţi, în vreme ce 30,7% nu sunt de acord cu o astfel de idee. Cu privire la posibilitatea ca „o persoană cu dublă cetăţenie să devină preşedintele României“, 18,8% din cei chestionaţi consideră este este o idee bună şi că ar vota în acest sens.
antonescu, la egalitate cu Ponta.

INSCOP Research a lansat şi o întrebare deschisă (care nu prevede variante de răspuns prestabilite): „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, pe cine aţi alege pentru funcţia de preşedinte al României?“. Cei mai mulţi dintre români (22,6%) nu au o opţiune.

Specialiştii INSCOP Research atrag atenţia că preşedintele PSD, Victor Ponta, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, ar fi votaţi de un procent asemănător de români. 19,8%  din totalul populaţiei cu drept de vot ar opta pentru Crin Antonescu, iar 19,6% - pentru Victor Ponta. Al treilea clasat în opţiunile populaţiei este Mihai Răzvan Ungureanu (6,5%), urmat de Traian Băsescu (4,6%). Chiar dacă actualul şef al statului nu va mai candida, o parte a respondenţilor a indicat spontan acest răspuns.

Oprescu, în scădere

INSCOP Research a măsurat şi încrederea în personalităţi, iar concluzia este că nu există evoluţii spectaculoase, cu o singură excepţie. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a înregistrat o scădere semnificativă la capitolul încredere. Dacă în luna iulie, edilul Capitalei se bucura de încrederea a 37,4% din cei chestionaţi, numai 33,5% din români şi-au menţinut încrederea în Oprescu în luna septembrie. Specialiştii de la INSCOP Research pun această scădere a încrederii pe fondul mediatizării intense, şi mai ales într-un registru negativ, al problemei câinilor fără stăpân.

Ca şi lunile trecute, clasamentul încrederii în personalităţi este dominat de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (40,9%), şi de premierul Victor Ponta (39%). Pe următoarele locuri se regăsesc Klaus Iohannis (32,9%), Crin Antonescu (30,8%) şi Călin Popescu Tăriceanu (27,8%). Şi preşedintele Traian Băsescu se menţine în Top 10, bucurându-se de încrederea a 24,5% din cei chestionaţi. 

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

SONDAJ România, divizată de intervenţia militară în Siria

Numărul românilor care se opun unei intervenţii armate împotriva regimului de la Damasc este aproape egal cu cel al românilor care sunt de acord cu atacul.

SONDAJ Nouă români din zece nu vor câini pe stradă. Oamenii de la ţară şi bărbaţii sunt mai cruzi decât orăşenii şi femeile

Institutul sociologic INSCOP a efectuat un sondaj de opinie la comanda ziarului „Adevărul“ având drept subiect una dintre cele mai disputate teme din aceste zile: soarta câinilor fără stăpân.

INFOGRAFIE O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 30,9% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice.

SONDAJ Adevărul despre România: 43% din români vor independenţă energetică

Chiar dacă exploatarea resurselor naturale ale ţării înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător, mulţi români consideră că România nu ar trebui să depindă de importuri de energie.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: doi români din trei cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită

Potrivit „Barometrului de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 65,5% din români sunt de părere că ţara se află pe o traiectorie nepotrivită.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

man dana
3.10.2013, 08:10:43

30% spun ca e o idee foarte buna, insa doar 2% ar vota-o pe doamna Udrea (conform sondajului), deci, degeaba esti de acord, in principiu, daca n-ai o femeie pe care sa o votezi, una pe care o vezi capabila de a fi Presedinte si nu o nuti-pitzi, aservita unui politician sau baron local.

+6 (6 voturi)
man dana
3.10.2013, 08:13:57

in afara de doamna Udrea, nicio femeie nu si-a anuntat disponibilitatea de a candida la alegerile prezidentiale, deci, degeaba vrem, daca n-avem pe cine pune. Nu m-ar deranja sa fie o femeie presedinte, as vota-o daca consider ca e potrivita pentru acea functie.

+5 (5 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
3.10.2013, 08:53:25

@man dana :: Acum depinde şi ce înţelegi tu prin... „femeie” Eu nu văd ce ar putea aduce util, constructiv, reprezentativ pentru România, vreo ţoapă îngâmfată, parvenită prin orice mijloace în ierarhia puterii. Vorbeam aşa..., în general. Din altă perspectivă, chiar nu înţeleg raţionamentul acesta - «n-avem pe cine pune...», cu justificarea că «nicio (altă) femeie nu si-a anuntat disponibilitatea ...» Un preşedinte al ţării nu este neapărat - şi nicidecum în mod necesar - un candidat prin voluntariat, pentru că vrea el, sau... ea, sau pentru că vor unele partide să îl/să o propună la preşedinţie. Un preşedinte nu este nici al partidelor şi nici al său însuşi. Un preşedinte este al statului, statul în care poporul este suveran. Deci ce vreau eu să spun..., dacă doreşti, doriţi o femeie preşedinte, atunci căutaţi o personalitate demnă de această funcţie, o scoateţi în faţă, o susţineţi, o faceţi cunoscută, o ajutaţi să se ridice, să-şi facă campanie electorală, ..să câştige alegeri. @man dana, aici nu este numai despre o femeie preşedinte... Aici este că, în general, lumea doreşte binefacerile democraţiei dar cu mentalităţile statului paternalist - nepăsare, neimplicare, lipsă de opinie, atitundine, întrun cuvânt, inacţiune. Asta este formula sigură nu doar a eşecului personal, ci chiar a decăderii unei naţiuni.

+3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
3.10.2013, 08:41:33

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
3.10.2013, 08:53:17

Da , afirmatia din titlul articolului este valabila dar numai in conditiile in care acel roman se numeste ...Traian Basescu ! In rest , doar gargara politicianista !, se pregatesc viitoarele alegeri P/S. Astept postarile dnei Nutzy , sub n-spe mii de pseudonime , sa ne spuna cat de desteapta , frumoasa si ...libera este ea acum si cum le da "mura-n gura..(!)" idei si solutii la toti !

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările