Politică

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Sondaj: SRI şi DNA cresc uşor în topul încrederii

8
27 Jul 2014 21:40:58
Autor: Mădălina Mihalache
SRI este una dintre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere. Mai precis, 48,8 % din cei chestionaţi au spus că au multă şi foarte multă încredere în SRI FOTO Marian Iliescu
SRI este una dintre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere. Mai precis, 48,8 % din cei chestionaţi au spus că au multă şi foarte multă încredere în SRI FOTO Marian Iliescu

Potrivit cercetării INSCOP Research, instituţiile din spectrul ordinii şi siguranţei naţionale, implicate în lupta contra cazurilor sonore de corupţie, au o imagine tot mai bună în ochii românilor.

În ierarhia de încredere în instituţiile executive (încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri), Armata 67,6% (faţă de 66,1% în mai) se află pe prima poziţie, conform sondajului realizat de INSCOP Research în perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului „Adevărul”. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Pe locurile următoare sunt plasate Jandarmeria, SRI, DNA, BNR, Poliţia, SIE şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

După încheierea lunii mai, perioadă dominată de politic (alegerile europarlamentare), cele mai multe evenimente din iunie şi iulie au avut în centru cazuri sonore de corupţie, a căror aducere în ochiul public a întărit imaginea instituţiilor din spectrul ordinii şi siguranţei naţionale.

Partidele, în picaj

Faţă de sondajul anterior, procentele încrederii în instituţiile politice sunt într-o relativă stabilizare, pe fondul tendinţei deja constatate de scădere treptată pe termen lung. Singurele instituţii care continuă trendul uşor descrescător sunt cele angrenate în continuare în certurile uzuale: Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul. Cifrele încrederii pentru iulie 2014 sunt următoarele (procentele cumulează încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri): Primăriile – 40,9% (39,6% în mai 2014), Curtea Constituţională – 31,2% (29,8% în mai), Consiliile Judeţene – 29,6% (28,8% mai), Guvernul – 28,6% (29,2% în mai), Preşedinţia – 20,2% (21,8% în mai), Parlamentul – 16,5% (17,6% în mai), partidele politice – 12,5% (10,5% în mai).

„Primăriile şi consiliile judeţene revin la imaginea lor de instituţii mai degrabă politico-administrative decât politice –  în sensul de producătoare de voturi –, odată ce alegerile europarlamentare au fost lăsate în urmă”, spune Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP Research. Partidele rămân cele mai prost văzute instituţii politice în iulie, deşi nu este de ignorat nici faptul că Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul sunt instituţii aflate în scădere.

Băncile, în coada clasamentului

Topul încrederii în instituţiile sociale sau private din luna mai este dominat în continuare de Biserică - 62% încredere multă şi foarte multă (procente din totalul populaţiei fără non-răspunsuri), faţă de 63,1% în mai. Pe ultimele locuri se situează patronatele şi băncile. ”Prezenţa patronatelor şi a  băncilor la coada clasamentului continuă şi ne arată că economia este încă departe de a fi funcţională din punct de vedere al vieţii de zi cu zi”, adaugă Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.

NATO şi FMI, în creştere

Privitor la încrederea acordată de români instituţiilor internaţionale, ierarhia este următoarea: NATO – 52,5% (50,1% în mai 2014), ONU – 47,6% (44,4% în mai), UE – 43,9% (44,8% în mai), Parlamentul European – 41,9% (faţă de 40,2%), Comisia Europeană – 41,3% (39,7% în mai), Banca Mondială – 30,9% (29,2% în mai) şi FMI – 27,1% (23,9% în mai).

Doar 21,4% din români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună. 69,1% din respondenţi sunt de părere că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 9,5% nu ştiu sau nu răspund. De reţinut că, în contextul de opinie din România, proporţia mare a celor care consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită a fost constant mult mai mare decât procentul celor care evaluează pozitiv direcţia.

Click pentru a mări infografia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

David Craiu
27.07.2014, 23:30:17

În topul încrederii lui Băsescu ?

-4 (8 voturi)
Dorin-Adrian Cristea
28.07.2014, 07:19:55

SRI abuzeaza de incredere si deci ramane dator. Ar trebui investigat cu privire la cresterea numarului de cazuri de hepatita inclusiv sexual transmisibila din cauza igienei precare, saraciei, cresterii numarului de imigranti inclusiv clandestin [am vazut eu cu ochii mei cum se dadea o egiptenca jos dintr-o ocazie in Ploiesti in dreptul in Circumscriptii de Politie (Circa 4 SUD, pe pod) care nu a legitimat-o, si am mai mlte exemple de incompetenta], lipsa Ministerului Snatatii, Indistrialismuli hepatic al pacientului hepatic, transplantic, retetic- lipsa sigurantei eliberarii retetelor-, pshiatric, chirugic, etc., lipsa de audit si promovarea excesiva si abuziva in functii politice, lipsa sigurantei telecomunicatiilor-am vorbit pe larg la dezbateri specifice-, lipsa sigurantei cetateanului, identitatii inclusiv bancare, industrialismul bancar, politic, administrativ si justitiar.

0 (2 voturi)
Dorin-Adrian Cristea
28.07.2014, 07:28:24

Lipsa de incredere generala, depresia de bun simt, cea financiara, chiar lipsa de educatie generala si multiplicare hatotica, rasito-fascista a populatiei, lipsa de politica monetara, sociala, rasiala, industriala, infrastructurala, de siguranta sunt din cauza SRI. Coruptia apare la nivelul secret: asta exprima cresterea increderii in SRI. Taierile abuzive si incalzirea globala sunt din cauza SRI.

0 (2 voturi)
Dorin-Adrian Cristea
28.07.2014, 07:36:35

Politica migrationala invaziva infractionala si cea religioasa anticristica e din cauza SRI. Cum poti retrage peste crestini musulmani sau alte rituri? Nu mai vorbesc de rase> Rolul religios sectar abscons al SRI face victime chiar si la musulmani. E un amestec abuziv religios in politica nationala.

-1 (1 vot)
Joben
28.07.2014, 10:12:23

Dorine, cred ca ai uitat sa-ti iei medicamentele azi. E doar o remarca, in rest, toate bune!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările