Iniţiativa legislativă privind sancţionarea parcagiilor ilegali, adoptată de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ovidiu Raeţchi este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege. FOTO Florin Şuler
Deputatul Ovidiu Raeţchi este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege. FOTO Florin Şuler

Senatul a adoptat luni cu 80 voturi „pentru“, 7 voturi „împotrivă“ şi 3 abţineri iniţiativa legislativă a PNL care prevede sancţiuni cu închisoarea de la 6 luni la 15 ani pentru persoanele care percep taxe de parcare fără a avea autorizare în acest sens sau pentru cei care determină sau înlesnesc săvârşirea unor astfel de fapte.

Potrivit proiectului depus în aprilie de liberalii Alina Gorghiu şi Ovidiu Raeţchi, „perceperea unei taxe pentru parcare, în orice mod şi cu orice titlu, de către o persoană care nu are autorizare în acest sens sau care nu are cel puţin un drept de folosinţă asupra spaţiului respectiv se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an“, arată News.ro

„Dacă taxa se percepe pentru un spaţiu proprietate publică sau privată a statului, a unei unităţi administrativ teritoriale sau a oricărei persoane juridice care deţine în proprietate, administrează sau exploatează bunuri proprietate publică, pedeapsa este închisoarea de la 9 luni la 2 ani“, se arată la articolul 2 al iniţiativei legislative.

Pedepse mult mai mari sunt prevăzute pentru cei care determină sau înlesnesc faptele incriminate de respectivul proiect. Astfel, articolul 5 arată că „determinarea sau înlesnirea săvârşirii faptelor incriminate de prezenta lege ori obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma acestora de către una sau mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Dacă determinarea a fost realizată prin constrângere, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar dacă faptele sunt săvârşite faţă de un minor sau faţă de o persoană cu dizabilităţi, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime, putând ajunge până la 15 ani de închisoare.

Proiectul mai prevede că la prima depistare, făptăuitorul poate opta pentru efectuarea a 50 de zile de activităţi neremunerate în folosul comunităţii, dar la a doua abatere instanţa va fi obligată să pronunţe o sentinţă de condamnare la închisoare. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite