Iniţiativa România: Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009 a funcţionat ilegal. Actele emise sunt nule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din punct de vedere procedural, activitatea comisiei parlamentare care a anchetat alegerile prezidenţiale din 2009 s-a desfăşurat ilegal, în consecinţă toate activităţile şi actele emise sunt lovite de nulitate, susţine „Iniţiativa România“.

Iată comunicatul integral remis de Iniţiativa România: 

Mişcarea civică Iniţiativa România a intervenit astăzi, 24.09.2017, printr-un amicus curiae (cineva care nu este parte într-un dosar, dar ofera informatii legate de caz - n. r), în dosarele 2428E/2017 şi 2429E/2017 aflate pe rolul Curţii Constituţionale privind cererile de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României şi Ministerul Public, formulate de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Cererile preşedinţilor celor două camere privesc activitatea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi acuză i) “Refuzul Procurorului şef al DNA de a se prezenta în faţa Comisiei”, ii) “Refuzul Procurorului General de a lua măsuri împotriva Procurorului şef al DNA”, iii) “Refuzul Procurorului General de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr.213/P/2017”.

Din punctul de vedere al aspectelor de ordin procedural privind activitatea Comisiei de ancheta, în opinia Iniţiativei România activitatea Comisiei s-a desfăşurat ilegal începând cu data de 5 iulie 2017, toate activităţile şi actele emise de comisie începând cu această dată fiind lovite de nulitate, inclusiv cererile adresate Procurorului şef al DNA şi Procurorului general al României de a se prezenta în faţa Comisiei, respectiv de a înainta comisiei de anchetă o copie a dosarului de urmărire penală nr.213/P/2017, precum şi concluziile raportului parţial al Comisiei din data de 6 septembrie 2017.

Pe scurt, conform hotărârii 39/2017 de constituire a Comisiei de anchetă, domnul senator Mihai Fifor (PSD) a fost numit Preşedinte al Comisiei, iar doamna Oana Consuela Florea era unul dintre cei 15 membri titulari. Componenţa nominală şi funcţiile fiecărui membru al Comisiei (membru titular, membru supleant şi preşedinte) sunt prevăzute în Anexa la hotărâre şi sunt parte integrantă a hotărârii, conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, aplicabil şi comisiilor de anchetă.

Pe 5 iulie 2017, Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au luat act de demisia lui Mihai Fifor din funcţia de preşedinte al Comisiei anchetă. Ulterior, liderul Grupului parlamentar PSD, Ioan Munteanu, i-a anunţat pe parlamentari că doamna Oana Consuela Florea va ocupa funcţia de Preşedinte al respectivei Comisii speciale de anchetă, în locul domnului Fifor.

Dar, în baza art. 7 alin. (2) al Regulamentului şi cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţie, pentru numirea unui nou preşedinte al Comisiei de anchetă era necesară modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 39/2017 şi adoptarea unei noi anexe care să conţină numele şi funcţiile membrilor Comisiei, inclusiv cea de preşedinte. În luna iulie 2017, însă, nu a avut loc nicio şedinţă comună a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei deputaţilor. Cu alte cuvinte, numirea doamnei Florea în funcţia de preşedinte al Comisiei de anchetă a fost făcută prin declaraţia liderului unui grup parlamentar, nu printr-un act juridic, or această declaraţie nu se poate substitui şi nici nu poate modifica voinţa exprimată prin vot a Plenului reunit al celor două Camere. Practic, începând cu 5 iulie 2017, Comisia de anchetă a avut un preşedinte numit cu încălcarea prevederilor constituţionale şi legale, funcţionând şi emiţând acte în mod ilegal.

În legătură cu această situaţie, Iniţiativa România a trimis astăzi şi o cerere către Parlament în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public prin care cere o copie a actului de numire a doamnei deputat Oana Consuela FLOREA în funcţia de preşedinte al Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

În ceea ce priveşte aspectele ce ţin de fondul cauzei, Iniţiativa România consideră că:
• Neprezentarea Procurorului şef al DNA în faţa Comisiei de ancheta nu îndeplineşte elementele necesare pentru existenţa unui conflict juridic. Prezenţa fizică a Procurorului şef al DNA în faţa Comisiei de anchetă nu reprezintă un element definitoriu al obligaţiei prezumate de către Parlament în sesizarea acestuia, fiind evident un factor de presiune politică, şi nu un aspect necesar pentru aflarea adevărului privind obiectul Comisiei de anchetă. Reiterăm că Procurorul şef a transmis Comisiei un răspuns scris în care preciza că nu are niciun fel de date privind scopul declarat al anchetei;

• In ce priveşte demararea unor măsuri disciplinare de către Procurorul General împotriva Procurorului şef al DNA, aceasta este atribuţia exclusivă a Procurorului General, comisia de ancheta neavând nici o competenţă în această materie;

• In ce priveşte copia dosarului penal privind organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial, publicitatea unui astfel de dosar ar afecta însăşi raţiunea secretului fazei de urmărire penală în ce priveşte activităţi ca strângerea probelor în vederea stabilirii vinovăţiei făptuitorului. Caracterul nepublic al urmăririi penale este statuat clar de lege, doctrină si jurisprudenţă;

• Nu ne găsim în situaţia unui blocaj instituţional, necesar pentru existenţa unui conflict juridic de natura constituţională. Având în vedere natura politică a activităţii Comisiei de anchetă, lipsa accesului la un dosar clasat în faza de urmărire penală, adică care nu îndeplineşte condiţiile pentru trimiterea în judecată şi deci ce nu are elementele unei infracţiuni, nu împiedică cu nimic exercitarea atribuţiilor legale ale Comisiei de anchetă.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite