Iniţiativa România, premiată de Guvern pentru o aplicaţie IT de transparentizare a cheltuirii banilor publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Iniţiativa România“ a primit astăzi un premiu din partea Guvernului pentru dezvoltarea unei aplicaţii de mobil Android, care îşi propune, într-o primă fază, să pună la dispoziţia cetăţeanului aflat pe suprafaţa municipiului Bucureşti date, în format mobil, despre achiziţiile publice directe făcute de autorităţi contractante din Bucureşti.

„Iniţiativa România“  a câştigat concursul de aplicaţii pe date deschise din domeniile Achiziţii publice şi Sănătate, organizat de Guvern în cadrul celui de-al doilea Plan de acţiune pentru promovarea guvernării deschise - Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP).

Aplicaţia câştigătoare a Premiilor OGP 2016 a fost dezvoltată de echipa IT a mişcării civice „Iniţiativa România“, formată din Claudiu Ghioc - aplicaţie Android, Mihai Ciorobea - server, baza de date, Cristian Bălulescu - hosting, prelucrare date şi Elena Ghioc - prelucrare date, design. Ideea a aparţinut lui Cristian Tăbăcaru (Mişcarea Uniţi Realizăm – partener IR) şi lui Mircea Şerdin, membru fondator IR. Au mai contribuit Olivia Vereha, Ramona Văleanu, Alexandra Rusu şi Mihai Poliţeanu.

Aplicaţia Harta Banilor Publici destinată în primă fază telefoanelor cu sistem de operare Android îşi propune să pună la dispoziţia cetăţeanului aflat pe suprafaţa municipiului Bucureşti date, în format mobil, despre achiziţiile publice directe făcute de autorităţi contractante din Bucureşti.

Aplicaţia utilizează o hartă Google cu pin-uri de localizare a autorităţilor contractante din perioada analizată. Utilizatorul poate folosi funcţia de geolocaţie a telefonului pentru a afla ce contracte a atribuit în mod direct o autoritate contractantă aflată în raza sa de interes.

Alte informaţii puse la dispoziţie prin intermediul aplicaţiei mobile sunt: valoarea contractului atribuit de autoritatea contractantă şi numele companiei căreia a fost atribuit contractul. În plus, o dată ajuns pe detaliile contractului (numele companiei care a primit achiziţia, valoarea totală a contractului, data contractului), utilizatorul poate accesa şi toate celelalte contracte primite de o companie de la orice autoritate contractantă din Bucureşti, în perioada analizată.

Utilizatorul are la dispoziţie un buton de „justifică”. Echipa Iniţiativa România îşi propune ca la 300 de cereri de justificare per contract atribuit să ceară mai multe informaţii (lipsesc informaţii despre valoarea per produs/serviciu/element din contract) autorităţii contractante despre contractul în cauză, în baza legii 544/2011 de acces la informaţii de interes public.

Aplicaţia pilot pentru telefoanele Android poate fi descărcată de aici:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.initiativaromania.hartabanilorpublici

„Iniţiativa România“ este o mişcare civică având ca misiune promovarea interacţiunii deschise şi participative între instituţiile statului şi cetăţeni, dar şi identificarea şi promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent şi integru interesele alegătorilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite