Institutul „Elie Wiesel“ reacţionează dur după ce Vâlcov l-a comparat pe Iohannis cu Hitler. Ce spune legea despre răspândirea de simboluri fasciste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov. FOTO Adevărul
Darius Vâlcov. FOTO Adevărul

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a criticat la postarea lui Draius Vâlcov, consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care acesta îl compară pe preşedintele Klaus Iohannis cu Adolf Hitler şi foloseşte svastica. Institutul atrage atenţia că gestul lui Vâlcov este infracţiune care poate fi pedepsită chiar cu închisoarea.

„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a luat la cunoştinţă, cu maximă îngrijorare, despre gestul pe care unul dintre consilierii premierului, Darius Vâlcov, l-a făcut pe pagina sa de Facebook prin care îl înfăţişează pe preşedintele Klaus Iohannis în chip de Adolf Hitler folosind în postare şi alte elemente specifice nazismului. Astfel de postări, făcute de către un demnitar al statului pot atrage după sine şi încuraja totodată derapaje grave”, se arată într-un comunicat al instituţiei, postat pe Facebook.

Institutul atrage atenţia că „promovarea, în spaţiul public, a unor simboluri fasciste, legioare sau naziste intră sub incidenţa legii privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Actul normativ prevede la articolul 4 arată că:

(1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe."

Darius Vâlcov a postat duminică noaptea pe contul său de Facebook un clip în care simbolul comunităţii Rezist este transformat într-o zvastică, iar preşedintele Klaus Iohannis apare înfăţişat ca Hitler, cu mustaţă şi frizura liderului nazist.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite