Politică

articolul anterior articolul urmator

Intelligence fără inteligenţă şi „siguranţa” ca pericol naţional

4
27 Jul 2021 07:32:20
Mihail Neamtu

E plină ţara de ziarişti, afacerişti, universitari, magistraţi sau oameni politici care invocă misterios învecinarea lor personală cu structurile de „intelligence.”

Pe lângă snobism sau parvenitism, e atâta prostie în bănuiala că România ar putea progresa pe drumul modernizării doar prin expansiunea rolului serviciilor secrete — instituţii care, ştim acum, au fost conduse şi de mediocrităţi bahice, patente sau corupte...

Haideţi să lămurim lucrurile: şi la noi, ca şi-n America, se găsesc patrioţi, după cum există şi ticăloşi care activează în toate instituţiile.

Ceea ce mişcă România înainte, cu adevărat, nu-i cabala politico-mediatico-tranzacţională a unor generali adevăraţi sau închipuiţi, ci iniţiativa privată a tuturor micilor sau marilor antreprenori care-şi urmează visul libertăţii.

În SUA, inovatori curajoşi precum Elon Musk sunt infinit mai valoroşi pentru o ţară decât căpuşe politice precum James Comey, Peter Strzok ori Lisa Page (pentru a da un singur exemplu).

Iar dacă tot sunt invocate şi la noi structurile de „intelligence”, cum — Doamne, iartă-mă! — se explică invazia proştilor în Statul administrativ, tot mai vizibilă şi mai sufocantă în ultimii ani?

De ce dansatoarele din buric se ocupă de politica energetică dacă noi avem instituţii de siguranţă naţională care-şi fac treaba?

Adrian Năstase a fost un arghirofil iubitor de putere, însă nu un idiot. Ştia nişte limbi străine, citise nişte biblioteci, avea o cultură generală. Astăzi, în schimb, orice tractorist se visează premier şi orice coafeză poate ajunge, mâine, secretar de stat. Cum? Printr-un master la una din Academiile recent înfiinţate…

Asistăm la revanşa mamelucilor şi la răsturnarea valorilor, pentru care nu doar politicienii, magistraţii sau jurnaliştii, ci şi liderii corupţi din servicii sunt responsabili (nu mă refer deloc la activul de ofiţeri loiali României).

Priviţi scena publică: toţi cabotinii, toţi neterminaţii sau impostorii sadea ajung foarte departe! Oamenii educaţi, în schimb, stau cuminţi deoparte.

Nu mai deosebim între analfabetul funcţional şi insul instruit; între amatorul cu păreri înalte despre sine şi profesionistul modest, aplicat, ştiutor.

Oricâte structuri de „intelligence” am avea, asistăm la o foarte lentă (dar sigură) implozie a instituţiilor statului român, care şi‑au uitat menirea. E timpul să oprim declinul!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ţepeş
27.07.2021, 08:46:21

"E timpul să oprim declinul!" OK. Dar cum? Pentru că "băieții" filtrează pe cei care urcă pe scena politică a țării și în structurile de conducere ale instituțiilor statului și în marile companii. Și uite așa avem oamenii de paie, de plastelină, peste tot. Uitați-vă la toate coafezele, chelnerițele, patroni de pompe funebre, dansatoare din buric, câțiști, orbaniști, ciolaci, auriști, salvatori, etc. Toți au câte ceva care îi face docili și buni executanți. Dacă crede cineva că votând un anumit partid, totul va reveni la normal, este prost. Microbul care a generat a generat gangrena din mediul politic românesc nu este din România. Microbul este din zonele de putere din afara României, cărora le convine situația asta, de găină fără cap, în care ne găsim.

-5 (7 voturi)
Ion Tamis
27.07.2021, 10:30:24

Afacerea tenebroasa Rosia Montana, prin care poporul roman risca sa fie jefuit, cu acte in regula, de cca 5 miliarde de dolari, din cauza prostiei si coruptiei crunte din randul guvernantilor, inclusiv "tehnocrati", furnizati de partide politice iresponsabile. Este cu atat mai fireasca acum intrebarea "ce au pazit, in toti anii respectivi, sutele de titulari (si beneficiari!) de masterate si doctorate in intelligence, securitate si aparare nationala?". Daca ne amintim ca, ani in sir, la conducerea "scolilor doctorale" in cauza s-au aflat personaje gaunoase intelectual si fanfaroni ca generalul (izmana) Gabriel Oprea, intrebarea de mai sus ramane strict retorica.

+1 (1 vot)
Groza Carmen
27.07.2021, 10:53:18

Executati pentru Rosia Montana toti pentru inalta tradare a intereselor nationale Romanesti. Agentura lui Soros filtreaza si aranjeaza tot in structuri administrative - ei penetreaza si perpetueaza analfabetismul functional, coruptia si tradarea intereselor cetateanului de rand. Neomarxism se chiama, cand vin bucatarii si coafezele si dansatoarele la carma statului.

-9 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
27.07.2021, 20:21:34

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările