Interimat după interimat. Scandalul din Coaliţie blochează rezolvarea situaţiei de la TVR şi Radio România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Săseanu şi Liviu Popescu FOTO Facebook - Ramona Săseanu / romania-actualitati.ro
Ramona Săseanu şi Liviu Popescu FOTO Facebook - Ramona Săseanu / romania-actualitati.ro

PNL şi USR PLUS modifică Ordonanţa de Urgenţă care a prelungit pentru a doua oară mandatele interimare ale şefilor Televiziunii Române şi ai Societăţii Române de Radiodifuziune, astfel încât formaţiunile să aibă răgaz să se împace şi să stabilească noile conduceri până la jumătatea lunii noiembrie.

Comisia de cultură din Camera Deputaţilor a modificat o ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind TVR şi Radio România astfel încât să poată fi permisă prelungirea mandatelor şefilor interimari, adică Ramona Săseanu, la Televiziunea Publică, şi Liviu Popescu, la Radioul Public, cu încă 45 de zile faţă de ceea ce reglementează acum actul normativ emis de Cabinetul Cîţu.

„În cazul în care desemnarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv a Societăţii Române de Televiziune nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept pentru maximum două perioade succesive de câte 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie”, este amendamentul nou din raportul adoptat de Comisia de cultură. Proiectul de lege a figurat, iniţial, pe ordinea de zi a plenului de luni, dar la şedinţa Comitetului liderilor, la propunerea PSD, sprijinită de UDMR şi Grupul Minorităţilor, iniţiativa a fost retrasă, au declarat surse politice pentru „Adevărul”.  

Concret, prin amendamentul propus în comisie este căutată o soluţie de asigurare a funcţionării instituţiilor, în condiţiile în care Coaliţia nu a urgentat derularea procedurii de alegere a unor noi Consilii de Administraţie şi a unor şefi cu mandat plin, deşi ar fi trebuit să facă acest lucru încă de la sfârşitul lunii iunie.  Tensiunile din Coaliţie şi lipsa de coordonare au dus la apariţia unei situaţii de criză, în condiţiile în care la jumătatea lunii august Puterea s-a văzut în faţa situaţiei de blocaj a instituţiilor. În acest context, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care să prelungească interimatele de 60 de zile decise de Parlament, în urma eşecului confirmării şefiei la TVR şi Radio România pentru o perioadă de şase luni. Prin formula găsită de Guvern în august, Coaliţia ar fi trebuit ca până la finalul lunii septembrie să fi votat noile Consilii de Administraţie şi noii directori generali, ceea ce este aproape imposibil de realizat, dat fiind faptul că nici nu au început negocierile între toate partidele pentru alocarea locurilor din CA-uri.

Viitorul şefilor este incert

Mai mult, în interiorul Coaliţiei nu este clar dacă USR PLUS va mai primi sau nu şefia Radioului Public, în urma ieşirii de la guvernare. Situaţia nu este roz nici în rândul liberalilor. Ramona Săseanu a fost sprijinită de Orban să preia conducerea TVR, în urma insistenţelor lui Nicolae Giugea, deputat de Dolj. Înfrângerea lui Orban la Congresul de sâmbătă ar putea însemna şi înlăturarea lui Săseanu, pentru a fi instalat un candidat agreat de echipa Cîţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite