Politică

articolul anterior articolul urmator

Internaţi-o nalismul!

82
28 Jan 2019 10:56:38
Traian Ungureanu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

O ţară condusă 25 de ani de un dobitoc bîlbîit şi de o ţoapă academician nu trebuie să se mire că a dat de Dăncilă în ciclul istoric imediat următor. În istoria unei culturi nu există noutăţi, ci numai păcate reluate.

Aşa se poate ca Dăncilă să fie rezultatul cumulat al vechii noastre degradări mentale şi al mîndrei absenţe de la alegerile din 2016. Aşadar, ne prefacem. Ştiam prea bine ce tonaj istoric are prostia PSD. Nu am aflat-o abia acum, cînd marii campioni au urcat pe cîntar la Bruxelles.

Cu toate astea, multă lume însetată de cunoaştere a sperat că Viorica Dăncilă a revenit la Bruxelles pentru a lămuri două mistere semănate tot de ea, la o vizită anterioară:

1) cum se spune: protestanţi sau protestatari?

şi

2) la ce?

Dar nu! Dăncilă şi-a nimicit auditoriul trîntind o nouă petardă oraculară: combaterea Holocaustului şi a negaţionalismului. Cîte ceva se poate dibui. Holocaustul ar fi gripa care a pus la pămînt milioane de evrei, iar Viorica, doctor virusolog.

Ce e de făcut în faţa acestui torent mustos de tîmpenie? O singură soluţie, în două cuvinte: internaţi-o nalismul!

E ştiut că prim-ministrul Dăncilă suferă curajos de prostie. Dar nu solitar. Căci marele conflict Dăncilă vs. mintea la cap e vast şi antrenează atît clanul crescut din aceeaşi tulpină, cît şi adversari vociferînd de pe crăci disjuncte. Şi unii şi alţii sînt, fără să ştie, parte a dramei culturale româneşti. Sîntem, adică, vătămaţi din două părţi şi în două feluri aparte.

Miniştrii aterizaţi la Bruxelles s-au simţit străini şi stingheri. Declaraţiile lor au fost nu numai gîngave, ci şi defensive.

Mai întîi, clanul. PSD a trimis la Bruxelles un comando de supercretini înzestraţi cu tot ce e mai robust în materie. Daea şi Budăi au strălucit. În urma lor, au rămas norocul străinilor ce nu ştiu româneşte şi recunoştinţa românilor uşuraţi că Dumnezeu a încurcat limbile pămîntului. Catastrofele agramate ale elitei PSD au furat spectacolul şi ne-au împiedicat, astfel, să observăm înapoieri încă mai grave.

Mai toate intervenţiile miniştrilor vernisaţi la Bruxelles au reprodus structuri mentale şi de caracter neschimbate, de la comunism încoace.

Discursurile au început cu un elogiu liric şi slugarnic, depus la picioarele şefului - în cazul de faţă, ale şefei, Europa. Această obişnuinţă moştenită din retorica de Congres comunist n-a fost niciodată lepădată din alcătuirea internă a vorbitorului român, la ocazii publice şi festive. Singura schimbare e, mai degrabă, o adaptare spontană a plecăciunii. Vorbitorii nu mai sînt orbiţi de viitorul luminos al patriei şi de geniul necuprins al Secretarului General, ci de cauza justă a integrării europene şi de roadele ei deja obeze. 

A doua trăsătură retardă, strecurată în spatele prostiei exuberante a limbajului, e handicapul. Miniştrii aterizaţi la Bruxelles s-au simţit străini şi stingheri. Declaraţiile lor au fost nu numai gîngave, ci şi defensive. Toţi au lăsat impresia că încearcă să meargă pe o sîrmă înroşită în foc, întinsă între două blocuri demolate simultan.

Undeva în capul acestor exilaţi cu ora la Bruxelles apasă conştiinţa propriei nepotriviri cu lumea din afară. Acasă, unde domneşte vacarmul transpirat al balamucului, da!, putem juca pe mese, desfăcuţi la burdihan. La Bruxelles, unde trebuie declamate, prefăcut sau nu, temele şi angajamentele politicii înalte, nu e de noi. Dar trece şi asta! Ne întoarcem în troaca în care ne măscărim încrucişat, ne revenim!

Veţi căuta degeaba poziţii de principiu în logoreea infirmă a miniştrilor sosiţi la Bruxelles pentru a prezenta ce şi cum are de gînd să facă Preşedinţia română a Consiliului European. Admiterea în Schengen abia a fost îngînată, ca o impoliteţe retrasă rapid după o perdea de scuze. Consecinţele strategice grave pentru Est ale Brexitului rămîn în sarcina generaţiilor viitoare, cu speranţa că măcar una va trece Bacalaureatul.

Ironia cea mai amarnică e că aceste subiecte nici nu sînt la îndemîna Preşedinţiei Consiliului. Preşedinţia nu e o proptea pentru agende naţionale, iar Estul nu poate cîrti, sub presiunea a două noutăţi perverse: Tratatul de la Aachen, care face din UE un patinoar pentru afacerile şi iluziile franco-germane, şi ameninţarea cu tăierea fondurilor, aşa cum a fost ea propusă de Comisie şi votată, stupid, de Parlamentul European. Miniştrii noştri nu ştiu asta şi sînt, oricum, prea ocupaţi cu propriile handicapuri. Nu poţi cere unui analfabet abandonat în bibliotecă să găsească fondul de filozofie politică şi să extragă citate.

Să fim, deci, buni patrioţi şi să ne mărginim, cuminţi, la o singură cerere de utilitate publică: internaţi-o nalismul!

Aici e cazul să îi introducem pe adversari şi să observăm că PSD nu a reuşit să achiziţioneze toată prostia ţării. Spre deosebire de fondul natur, varietăţile melodramatice şi ipocrite ale prostiei au rămas la dispoziţia micului artizanat pueril şi guraliv al societăţii civile.

Marea eroare de plasament pe care o datorăm acestei viziuni e ideea după care Preşedinţia Consiliului e echivalentul paşnic al Hanatului Mongol. Cine conduce, face legea şi dă lumea peste cap. Fals. Preşedinţia e un fel foarte sedentar de a face secretariat. Cineva primeşte sarcina de a ţine la zi agenda şi de a pune în ordine dosarele de şedinţă. Unii o fac expert, alţii, ca fosta Preşedinţie slovacă, asigură un bufet fastuos, la ieşire. Oricum, ordinea şi cadenţa scriptelor sînt asigurate de aparatul birocratic fix care ticăie în fundal.

Din păcate, la noi s-a înţeles şi sperat altceva: că acum e ceasul nostru! Că ne-a venit rîndul la manşă. Am parfumat, adică, mentalitatea după care ocazia de a da un tun nu se poate rata. Mamă dragă, cine ştie cînd mai eşti director, aşa că pune mîna şi adu acasă nişte pixuri de la birou şi dă aprobare de construcţie lu’ văru-tău, la Buzău, că aşteaptă de 10 ani!

Cine nu înţelege asta şi se crede mai deştept doar pentru că ştie carte, e un ageamiu exaltat şi contributor net la universul prostiei româneşti.

Să fim, deci, buni patrioţi şi să ne mărginim, cuminţi, la o singură cerere de utilitate publică: internaţi-o nalismul!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

82 Comentarii

Vlad Slăvoiu
28.01.2019, 11:17:54

1. "Protestant" si " protestatar" pot fi linistit si sinonime. Dumneavoastra - care sunteti orice, numai prost nu - stiti foarte bine asta. 2. Textul e plictisitor la culme.

-24 (34 voturi)
Gib
28.01.2019, 11:19:05

Este evident pentru oricine ca o tara cu un astfel de prim ministru nu poate fi decat de mana a treia spre a patra (daca exista?). Despre ministri nici nu merita a se pomeni. Atunci cand partidul desemneaza priceperea si se ratoieste la presedinte ca stie el mai bine, partidul, cine are competente rezultatul este cel obtinut. Concluzie: veniti mai oameni buni la vot si lasati fasoanele "democratice" ca el este doar un drept. Cu asemenea nulitati si in fata acestei urgii votul devine obligatoriu pentru toti.

+12 (12 voturi)
Tagetes
28.01.2019, 11:22:38

"O ţară condusă 25 de ani de un dobitoc bîlbîit şi de o ţoapă academician" O tara condusa de elite ca dv. cum arata? A. Baconsky scrie in Jurnal de calatorie : "Uneori mizeria si obscuritatea, dificultatile de tot felul si ingratitudinea, consolideaza in loc sa naruie si sa infranga un om. Si abia gloria il invinge , ii da lovitura de gratie. Singura pentru care nu era pregatit." Se pare ca libertatea de dupa 89 v-a dat lovitura de gratie...v-ati pierdut cu totul decenta...mai ales in exprimare.

-14 (18 voturi)
marius cristian
28.01.2019, 11:32:00

aha TRU dinozaur basist , portocacaliu cacaumflat , cum mai stam cu exercitarea votului in PE ? tot impotriva intereselor poporului care te-a trimis acolo votezi?

-15 (17 voturi)
Lucifer
28.01.2019, 11:32:59

Păi Internaţionalism=Globalism=Progresism. Idioţii guvernamentali români NU sunt de niciuna din formele europene. Nu o trageţi pe Veorica, Daea, etc la tema asta. Ei sunt doar nişte proşti în slujba unor mafioţi care servesc interesul naţional al proştilor care i-au votat. Numai că...noi om mai avea elite care să ne lumineze cam cum stă treaba prin Europa şi prin Lume? Că eu zic că nu avem, s-au molipsit toţi de boala naţionalist-comunistă-mafiotă şi sunt în imposibilitatea de a articula o poziţie coerentă. Că chiar aşa(sic!), noi cu cine votăm la europarlamentare? Hîc! Că nu prea ştim ce să facem, hîc!...

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (82)

Modifică Setările