Interpelare către MAE care l-a făcut uitat pe Marko Attila

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAE a uitat de cazul lui Marko Attila pe care avea datoria să îl aducă în ţară prin demersuri diplomatice
MAE a uitat de cazul lui Marko Attila pe care avea datoria să îl aducă în ţară prin demersuri diplomatice

Într-o interpelare anterioară, din luna februarie, vă solicitam să luaţi toate măsurile diplomatice care se impun pentru aducerea în ţară a deputatului fugar Marko Attila, UDMR, pentru a cărui arestare preventivă Camera Deputaţilor şi-a acordat votul pe data de 3 decembrie 2014. Între timp Marko Attila nu mai este deputat, dar are un mandat european de arestare pe numele său şi este căutat prin Interpol, dar cazul său a fost dat uitării.

INTERPELARE ADRESATA: Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

OBIECTUL INTERPELARII:  Măsurile diplomatice luate pentru predarea către autorităţile române a fostului deputat UDMR Marko Attila, ascuns şi protejat de statul ungar 

    Într-o interpelare anterioară (AICI), din luna februarie, vă solicitam să luaţi toate măsurile diplomatice care se impun pentru aducerea în ţară a deputatului fugar Marko Attila, UDMR, pentru a cărui arestare preventivă Camera Deputaţilor şi-a acordat votul pe data de 3 decembrie 2014. Între timp Marko Attila nu mai este deputat, dar are un mandat european de arestare pe numele său şi este căutat prin Interpol, dar cazul său a fost dat uitării.

Răspunsul Dvs. (AICI) la interpelarea mea anterioară justifica lipsa de implicare a instituţiei pe care o conduceţi  prin faptul că nu era emis un mandat european de arestare şi că, din această cauză, ”nu sunt întrunite condiţiile care să permită MAE să întreprindă un eventual demers diplomatic în această speţă”.

Între timp însă, de o lună de zile, pe numele lui Marko Attila există un mandat european de arestare, aşadar nu mai aveţi scuza că nu vă puteţi implica în această speţă. Vă solicit de aceea să ne comunicaţi ce demersuri aţi făcut până la această dată cu privire la aducerea în ţară a lui Marko Attila, fiind de notorietate protecţia de care se bucură din partea statului maghiar, aşadar şi implicaţiile foarte grave la nivel diplomatic ale felului în care Ungaria înţelege să trateze România.

Marko Attila nu este un interlop care se ascunde prin cotloanele neştiute ale Budapestei, ci un fost oficial român protejat la nivel înalt chiar de către Guvernul lui Viktor Orban, lucru recunoscut de către avocatul său. În aceste condiţii, implicarea MAE în convingerea Budapestei să-l predea pe fugar este esenţială, pentru că este vorba pur şi simplu de o politică de stat a Ungariei de a-i proteja pe politicienii infractori de etnie maghiară care i-au slujit interesele.

Dacă Dvs. consideraţi că situaţia lui Marko Attila va fi uitată şi vă bazaţi pe acest lucru, vă înşelaţi şi faceţi jocul Budapestei care îşi doreşte exact acest lucru. Vă solicit să vă implicaţi cu fermitate în predarea lui Marko Attila punând capăt astfel umilinţei la care este supus statul român şi justiţia din România. Pentru a rezolva acest caz este suficient să vă amintiţi că reprezentaţi un stat membru UE şi NATO şi să trataţi cu Ungaria din această perspectivă, impunându-vă autoritatea. Recent v-aţi confruntat cu probleme diplomatice cu Ucraina, care interzice fără probleme cetăţenii români, iar mai nou cu Rusia. Degeaba protestaţi în faţa altor state dacă nu reuşiţi să convingeţi măcar Ungaria să predea un infractor. Cine va mai lua România în serios dacă statul român nu e în stare să aducă un infractor să răspundă în faţa legii pentru că instituţiile sale tremură de frica Ungariei?

 

Deputat Bogdan Diaconu

Preşedintele Partidului România Unită

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite