INTERVIU Andrei Postolache - „Nicuşor Dan“ de Iaşi: „Sper că se va forma un nou Guvern Cioloş, susţinut de o majoritate fără PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru „Adevărul“, Andrei Postolache, liderul partidului Pentru Iaşi, care tocmai s-a aliat cu Uniunea Salvaţi România – partidul condus de Nicuşor Dan spune că Dacian Cioloş trebuie să rămână în fruntea Guvernului şi după alegerile parlamentare din toamnă, pentru că „este modelul de politician de care avem nevoie“.

Andrei Postolache a reuşit la Iaşi ceea ce a reuşit Nicuşor Dan în Bucureşti: a creat un partid nou, a candidat la alegerile locale şi a câştigat un post de consilier local. În urmă cu câteva zile, Postolache s-a alăturat proiectului naţional demarat de Nicuşor Dan – Uniunea Salvaţi România (USR)- şi crede că noul partid nu numai că va trece pragul electoral, dar va influenţa şi viitoarea majoritate parlamentară.


„Adevărul“: V-a convins Nicuşor Dan să vă aliaţi sau dvs. aţi făcut pasul spre Nicuşor Dan?

Andrei Postolache: A fost o discuţie uşoară, naturală. Nu a fost nevoie să ne convingă pentru că noi îl cunoaştem pe Nicuşor Dan de un an de zile. Ne-a ajutat de la început, a venit şi la lansarea partidului nostru- Pentru Iaşi. Iar când am decis să ne implicăm în alegerile parlamentare, a fost evident că trebui să o facem într-o formulă cu Nicuşor Dan.

V-aţi aliat cu USR, dar în momentul în care faceţi o alianţă creşte, automat, şi pragul electoral.

Am făcut o alianţă informală, ceea ce înseamnă că noi vom identifica nişte oameni în Iaşi şi îi vom pune pe lista USR.

Veţi fi pe acea listă?

Cel mai probabil, nu. Eu am început acolo un proiect local şi nu aş vrea să renunţ. Suntem în discuţii deja cu vreo patru oameni serioşi care ar putea fi la toamnă pe liste. Nu sunt politicieni de profesie, sunt oameni noi, competenţi.

Dacă treceţi pragul electoral, veţi putea înclina majoritatea parlamentară. Preferaţi să vă aliaţi cu PSD sau cu PNL?
Împărtăşesc părerea lui Nicuşor Dan: nu prea te poţi alia cu PSD. Sper că se va forma un nou Guvern Cioloş după alegeri, care va fi susţinut de o majoritate din care nu va face parte PSD, iar noi, USR, trebuie să avem abilitatea de a pune nişte lucruri pe agenda respectivului Guvern.

Asta ar însemna să aveţi şi miniştri în Cabinet?
Da, de ce nu. Dar dacă Guvernul îşi asumă un proiect, iar noi vom contribui la acel proiect, este şi acesta un mod de a lucra împreună. Dar, probabil, se va ajunge şi la miniştri.

Deci e o condiţie esenţială să nu vă aliaţi cu PSD.
Pentru mine, da. Aşa cum arată PSD acum, n-ai cu cine să vorbeşti. Dragnea este condamnat definitiv - chiar dacă cu suspendare -, iar vedeta lor, ideologul lor este Ponta, care vorbeşte toată ziua pe Facebook. PSD nu este frecventabil, nu poţi avea alianţe cu acest partid.

De ce îl apreciaţi pe Cioloş?
Mi se pare că, dincolo de măsurile concrete pe care le-a luat, care sunt impresionante având în vedere mandatul limitat, îmi place foarte mult atitudinea lui. Stilul acesta umil, modern, este modelul de care avem nevoie. Nu stilul baronului care se bate cu pumnul în piept, care taie şi spânzură, ci al unui om care ştie să asculte, un om care recunoaşte că a mai şi greşit. Azi, n-aş putea numi un premier mai bun.

În mediul online, există o dispută legată de ideologie: Nicuşor Dan şi Clotilde evită să spună dacă sunt de dreapta sau de stânga. Dumneavoastră unde vă poziţionaţi?

Noi avem idei, avem preferinţe. Grupul nostru cuprinde, printre altele, pe cineva care a crescut într-o familie de ţărănişti, avem oameni care s-ar numi socialişti - în sens european, nu PSD -, avem oameni de dreapta, dar şi oameni între aceste ideologii. Noi nu ne blocăm în ideologie. Întotdeauna când aveam un proiect, spre exemplu, în zona economică, aveam abilitatea de a ne uita concret la acea problemă, nu de a ne uita la ideologie. Cel mai corect spus e că nu vrem să ne asumăm o ideologie. Problemele sunt dincolo de ideologie, ţin de bun-simţ, de furtul banului public. Nu cred că e propice să ne blocăm în ideologie.

Poate prinde acest mesaj, că nu trebuie să ne blocăm în ideologie, şi la nivel naţional?
Noi suntem datori să le spunem oamenilor în ce credem. Nu trebuie să lăsăm un vid, ci să venim cu proiectele noastre de ţară. Noi nu am apucat să spunem mare lucru, ci doar că suntem anti-sistem.

„Suntem antisistem“. Este şi aceasta o ideologie?
Nu poţi fi doar asta. Acum se întâmplă că Nicuşor Dan şi noi suntem OK. Însă antisistemul e periculos, pentru că Trump e antisistem, Le Pen e antisistem, Brexit-ul e antisistem. Depinde unde duce acest antisistem. Repet, avem norocul că antisistemul nostru e în regulă. Dar nu putem să spunem că îi dăm jos pe unii pentru că sunt corupţi, fără să venim şi cu conţinutul.

Dacă nu treceţi pragul electoral, ce faceţi?
Continuăm. Atât Nicuşor, cât şi eu o să mergem mai departe. Obiectivul nostru, al partidului Pentru Iaşi este ca peste patru ani să câştigăm Primăria Iaşiului.

Şi pe plan naţional, ce interes aveţi?
Este un interes de anticorupţie, administraţie, de posibilitatea de a face mai mult cu bani mai puţini, de a avea nişte autostrăzi în ţara asta, de a avea un sistem medical şi educaţional care funcţionează. Pentru Iaşi ne interesează să avem autostrada care leagă Vestul de Est, un proiect fundamental pentru dezvoltarea regiunii Moldovei.

Să vorbim puţin şi  despre dvs. Cine sunteţi?
Am 36 de ani, sunt născut în Vaslui, am un frate, o mamă, tatăl meu a murit când eu aveam 13 ani. Mama e hipioată, ne-a oferit libertate totală, ne-a încurajat să spunem ce avem de spus. Am fost rocker, aveam părul lung, umblam cu geacă de imitaţie de piele, că nu aveam bani de geacă de piele. Am avut noroc să dau de calculatoare în liceu, datorită lui George Soros.

Acum o să spună toţi rivalii că sunteţi vândut lui Soros.
(Râde). Soros a dat câteva calculatoare la liceul meu din Vaslui, eu nici nu ştiam cine e Soros. Am învăţat calculatoare. Dar îmi place foarte mult şi literatura, am şi scris poezie când eram în liceu.

Asta nu se prea potriveşte cu IT-ul.
Ba se potriveşte: eşti tu singur cu pixul sau cu tastatura, te fereşte de oameni. Ca stil de om sunt mai retras: prefer să citesc ceva decât să mă duc la o petrecere. Am fost ma degrabă un tocilar decât un petrecăreţ.

Facultatea?

În Iaşi, la Automatică. M-am lăsat de facultate în anul doi, m-am apucat de muncă pentru că n-aveam bani. În IT, erau trei firme de aparatmanet în Iaşi, la începutul anilor 2000. Lucram 6 zile pe săpămâna, 12 ore pe zi. Eram bucuros că m-am lăsat de facultate, bucuros că Steve Jobs şi Bill Gates s-au lăsat şi ei de facultate. În generaţia mea, foarte mulţi ne-am lăsat de facultate, pentru că ştiam foarte multe din liceu. Pe partea de informatică, la facultate învăţai nişte absurdităţi, nişte banalităţi. Şi acum este această problemă.

Când aţi făcut pasul de la a fi angajat la a fi angajator?
În iunie a anului trecut, dar încă nu sunt angajator. Am o mică firmă împreună cu prietena mea, oferim consultanţă în domeniul IT.
 

Nu vrem să ne asumăm o ideologie. Problemele sunt dincolo de ideologie, ţin de bun-simţ, de furtul banului public. Andrei Postolache, preşedinte Pentru Iaşi
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite