Politică

articolul anterior articolul urmator

Inventar

100
28 Apr 2014 08:23:33
Andrei Pleşu

1. Avem un preşedinte care reuşeşte să piardă exact cu însuşirile care l-au făcut să cîştige: autenticitate, adresare frustă (plăcută electoratului autohton), stil bătăios, ”băiat de băiat”, replică promptă şi sîngeroasă. E mereu în conflict cu propriul său rol.

Nu are (şi nu preţuieşte) calitatea distincţiei comportamentale, a nobleţii (pacificatoare. iertătoare, suverane), a reprezentativităţii echidistante. Îi plac conflictul, epitetul gros, ricanarea victorioasă, efectul isterizant al „capului în gură” („Le-arăt eu lor pe un`se ouă găina!”). S-ar zice că acest portret, luat în sine, are hazul lui. Numai că plasat acolo unde este, în vîrful piramidei naţionale, e cu totul inadecvat.

Calităţile preşedintelui, pe care nici adversarii nu i le pot contesta (discurs persuasiv, talent politic, vervă competitivă, corect amplasament geopolitic) ar fi trebuit, în mod normal, să producă, după zece ani de mandat, un bilanţ mult mai consistent. În fapt, incapacitatea lui de a asuma „fişa postului”, abuzul de temperament, lejeritatea limbajului, deficitul de înălţime a atitudinii au sfîrşit prin a aduce la rampa vieţii noastre politice stilul vrajbei, al îmbrîncelii de stadion, al cuvintelor mînioase şi ofensatoare. Un preşedinte nu sare, în timpul unei conferinţe de presă, la beregata unui jurnalist, doar pentru că lucrează la un trust de presă antipatic. Un preşedinte nu ameninţă lumea, şi cu atît mai puţin un parlamentar, într-o manieră poliţienească. Dar asta e: avem, la vîrf, pe cineva care face nefăcute şi, mai ales, se amuză să facă nefăcute.

După plecarea lui, perspectivele sunt tulburi. Şi poate fi judecat, chiar de cei care i-au ţinut partea, pentru ce lasă în urmă: o atmosferă de incertitudine, de suspensie a oricărei alternative viabile, de marasm. Condamnarea comunismului, făcută fără convingere, a rămas o simplă piruetă retorică. Corupţia e luată în vizor, dar „nu se predă”. Opoziţia e fărîmiţată, oamenii nu o duc substanţial mai bine, spectacolul public e lamentabil. Singura achiziţie reală e o anumită autonomie a justiţiei, pe care, totuşi, nu o resimţim ca stabilizată. Dezagreabilă este şi siguranţa de sine pe care şeful statului o afişează cu o nonşalanţă aproape candidă. Cu el, Titanicul nu s-ar fi scufundat, funcţia de premier i s-ar potrivi de minune, e mereu îndreptăţit şi eficient. Nici Churchill, nici De Gaulle nu au avut despre ei înşişi o opinie atît de ofensiv euforică.

2. Avem un prim-ministru care, zi de zi, confirmă suspiciunea de totală inapetenţă managerială pe care unii au avut-o încă de la numirea sa în funcţie. Un monument de superficialitate, imaturitate, derapaj egolatru. Grimasa de „bună-dispoziţie” pe care o afişează în orice împrejurare (un zîmbet pre-puber, dublat de glumiţe ţanţoşe) nu e strategia conducătorului care vrea să dea o dimensiune tonică ambianţei naţionale marcate de nelinişti şi greutăţi, ci suficienţa şefului încîntat de sine, năucit de puterea care i-a căzut, spectaculos, în braţe şi de servilismul subalternilor. Nimic nu e mai ridicol decît încăpăţînarea insului de a practica umorul, cînd umorul de care dispune e sub-mediocru.

Încet-încet, ar putea încropi şi cîteva idei cît de cît serioase, dincolo de hîrjoana – deja obosită – cu ”regimul Băsescu”.

În manifestările lui polemice, primul nostru ministru nu poate depăşi nivelul „Ba p`a mă-tii!”, în deplasările lui „pe teren” pare un actor de categoria B prost distribuit, în declaraţiile sale publice cultivă schimbarea de picior cu o naturaleţe de contorsionist, în acţiunea sa guvernamentală e arbitrar, iresponsabil, manevrat strict de agenda sa electorală. Un caz de şcoală, s-ar zice: o ilustrare tipică a micului delir de care poate fi cuprins un sublocotenent dacă, din întîmplare, se trezeşte pe post de general. Nu zic, omul e încă tînăr, are încă „spaţiu de creştere”. Dar cu condiţia să fie adus rapid cu picioarele pe pămînt. Este exclus ca veteranii partidului său să nu realizeze indigenţa sa funcţională. L-ar putea ajuta luîndu-i din mînă jucărica guvernamentală pînă n-o strică de tot şi oferindu-i, astfel, o „haltă de ajustare”. Încet-încet, ar putea încropi şi cîteva idei cît de cît serioase, dincolo de hîrjoana – deja obosită – cu ”regimul Băsescu”.

3. Avem o opoziţie lovită grav de impopularitate. Preşedintele Partidului Liberal se comportă ca şi cum s-ar fi născut ieri. S-a trezit, carevasăzică, din „somnul lui dogmatic” şi acum lucrează asiduu la recalibrarea imaginii proprii. Nu mai ţine minte care a fost, în ultimii doi-trei ani, dispoziţia trupelor pe cîmpul de luptă şi acum încearcă să se repoziţioneze, dansînd, fragil, între fronturi.

Ceilalţi opozanţi se sfîşie mai curînd între ei şi fac eforturi stingheritoare să scoată din eşec ce se mai poate scoate în beneficiu propriu: un scaun de europarlamentar, un pic de „liderşip” măcar pe undeva, prin provincie, sau vreo afacere „sigură”. Mai toţi au oroare de intelectualii „infiltraţi” în pepiniera lor de cadre. Oamenii care vorbesc articulat, ştiu carte şi au şi ceva experienţă politică sunt ţinuţi la margine: avem nevoie de băieţi cu cîrlig la popor, băieţi de gaşcă, fără fasoane, fără ştaif. Sau ne ocupăm de „noi şi-ai noştri”: împingem în faţă cîte un amic, cîte un „susţinător”, cîte un veteran inamovibil, cîte un specialist în conformismul de partid şi de şpriţuri.

Ţara e un simplu decor, un ornament retoric, un vag sunet de fond. Altele au politicienii noştri în sufletul lor…

4. Bătălia politică se reduce, în fond, la o pugilistică rudimentară, demagogică, pe ringul campionatului dintre premier şi preşedinte. Nu mai contează, în fond, cînd are dreptate unul, cînd celălalt. Important e că au ajuns să fie un cuplu, că fiecare se mişcă în funcţie, sau prin reacţie la celălalt. Ţara e un simplu decor, un ornament retoric, un vag sunet de fond. Altele au politicienii noştri în sufletul lor…

Inventarul de mai sus e cît se poate de sumar. Ar merita să trecem şi la cîteva „roluri secundare”, sau la unele detalii semnificative: primari, liste pentru europarlamentare, performanţe ministeriale specifice (de exemplu rigoarea „luterană” a Ministerului Culturii care ia măsuri urgente împotriva sînilor prea mari ai unei statui din Craiova). Viaţa palpită în mult încercata noastră patrie! Suntem pe mîini bune! Ne vom pune tichii roşii pe cap şi vom învinge!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Jupânu'
28.04.2014, 08:51:28

Copy-paste nu mai e tanar si nu are " loc sa creasca". Ponta e o calamitate insa daca va fi votat pentru postul de presedinte romanii isi vor arata adevarata putere de intelegere. De altfel, ii suspectez pe majoritatea romanilor ca fiind exact asa cum e descris Copy-Paste aici. Imaturi, gregari intr-un mod idiot, etc

+35 (51 voturi)
Vanatorul/d.c.
28.04.2014, 08:54:51

Motto: Mark Twain - "Parlamentarul (sau politicianul roman, progenitura parazita si mincinoasa a fostilor activisti comunisti si securisti) nu este decât un infractor de rând, care face legi în perioada când nu sta în închisoare pentru vreo crima de drept comun.“ (paranteza din citat imi apartine) (Stenograma de la Comandamentul pentru inundatii, cutremure, inzapeziri, anchetari, arestari, condamnari, gloante-n gat si alte ingrozitoare stihii abataute asupra poporului antenist, de catre dictatorul Base Marinaru ) Vivi Fonta: - Mirelu, tu esti responsabil cu hau-haul. Nu putem sa-i punem in carca lu' Base inundatiile astea? Mirelu Balada; - Cam..nu..! O sa zica la presa ca Liviucu a fost acolo baron vreo 16 ani si in loc sa intareasca digurile, o bagat cascavalu' maretei noatre patrii in cavourile mortilor, pentruca acestia sa raspunda "prezent" si sa participe entuziasti la referendum. Vivi Fonta : Chiar..! Bai Liviucu, ce pana lui Doinita n-ai bagat si tu vreo cateva roabe cu pamant in digurile alea..? Liviucu Ragnea: - Sa mor eu daca m-am gandit la asta pan-acuma..! Doinita Penaj: - Da' unde ti-au fost gandurile, sturlubaticule..? Liviucu Ragnea: - La Mihaela Monamour a lu' Mirciulica. Are ceva probleme. E pe janta cu malaiu' si m-a rugat sa-i scad chiria la casa de la RA-APPS. Ca cica de suta aia de lei pe an, mai bine ii cumpara lu' Mirciulica un fes mai mare, in care sa-i intre si urechile. El e asa..mai senzibil la frig. L-ati vazut si voi la prezidentialele din 2009, cum falfaia din manerele bostanului precum pasare colibri din aripi. Vivi Fonta: - Bai, lasati prostiile..! Gata..! Hai sa vedem cum reparam dezastrul, ca iar o sa zica ticalosii de basisti, ca in afara de facut puscarie nu suntem buni de nimic.. Mirelu Balada: - Care dezastru' ? Asta cu inundatiile ? Vivi Fonta: - Bai Mirelu, te-ai matrafoxat iar..? De inundatii iti arde tie..? De dezastrul de imagine, ziceam. Daca ti-a mai ramas ceva din aia 800 000 de euroi cu care te-am facut om acu' vreo3 luni, baga-le ceva halealea la taranoii aia sinistrati..! Si cate-o sticla de trascau. Sa nu faca igrasie cat se balacesc prin case. Si zi-le sa nu se mai planga..! Au vrut si ei case cu piscina, iaca ca au..! Hi..hi..hi..! Tare de tot, asta cu piscina, nu..? (Rasete. Se toarna iarasi whisky in pahare) Mirelu Balada: - Vivi, n-o mai ramas din euroii aia..Cu ultimii banuti le-am platit netul si eugeniile baietilor nostri..Comentatorilor care ne coafeaza pe la ziare. Si trebuie sa mai angajam vreo doi..E un ticalos de basist Vanatorul, care ni i-a bagat in depresie pe aia de la Adevarul.Saracii baietii nostri..I-am dus la psiholog sa le dea ceva antidepresive.. Si ala, cand i-a vazut in ce hal arata, le-a zis ca mai mult de sfoara si sapun, n-are ce sa le dea. Doinita Penaj: - Haideti sa ne concentram un pic pe subiect. Deci, exista 2 probleme, mari si late. Doua dezastre. Unul cu digurile si inundatiile si altul de imagine. Nici nu vreau sa mai vorbesc de faptul ca n-am mai avut timp sa trec pe la coafor si aratam la TV mai jalnic decat Anna Karenina dupa ce-o trecut trenul. Iar de inundatii, sa mor eu daca aveam chef..! Tocmai imi faceam bagajele sa petrec ultimile 8 zile ale Pastelui la ferma din Madagascar a lu' Raducu Mazariche. Al doilea dezastru, cel de imagine, e cel mai grav insa.Va marturisesc sincer ca, atunci cand l-am vazut pe Vivi cum se urca in barca, cu toalele alea de proletar chinez instarit, era sa fac infarct, in timp ce ma abtineam sa nu ma cracanez de ras de fata cu toata presa..! Vivi Fonta: - Chiar asa..! Bai Mirelu, eu te-am trimis dupa o salopeta..asa..mai tovarasesca, si tu mi-ai adus geaca aia de maimutoi plecat la pescuit..!. Daca ma vedea filipineza asa caraghios intolit..? Liviucu Ragnea: - Da' ce..? Voteaza si ea..? (Ciocanit in usa. Intra furierul : "Tovarasul Vivi sa traiti..! Au sunat aia de la Asociatia Supermerketurilor si v-au transmis multumiri.Ca cica, dupa ce ati spus ca dvs. nu beti whisky, vanzarile la acest articol s-au triplat". Iese furierul) Vivi Fonta : - Gata..! Haideti sa incheiem discutiile. Mai am o ora si trebuie sa ma intalnesc cu Chitza, sa facem un baschet. Fiti atenti cum ramane..Deci Mirelu, tu baga repede un Comunicat catre Natie, Tara, Patrie si Popor, din care sa reiese ca tot Dictatoru' Base e vinovat si de inundatiile astea si trimite textul imediat lu' Boiculescu. Sa-i zici lui Gadilicea, lui Ciupica si care o mai fi manga pe-acolo, sa puna si ei ceva..de la ei. Ca de aia le dau reclame. Si Mirelu, daca trebuie sa mai ies odata cu barca, zi-i lui Dusca de la armata sa-mi aduca un costum de ala, de camuflaj. M-am imbracat odata cu unu' cand eram sef la tineretul partidului si-o faceam pe-a Che Guevara si, pe cuvant daca nu aratam tare, de tot..! Cam ca Jean-Claude Van Damme care lupta-n Vietnam. Si apropo..Pune pe cineva sa afle de unde si-a cumparat MRU ochelarii. Ca aia de la Catavencu, o facut misto din ai mei..Or zis ca-s cam de..lesbi. Mistocarilor aia nici acum nu le vine sa creada ca relatia mea cu Crinuletu, a fost doar de..natura politica.. (Ciocanit in usa.Intra furierul: "Tovarasul Vivi, sa traiti..! A sunat Putin si v-a felicitat pentru curajul cu care ati declarat ca nu beti whisky-ul capitalistilor aia britanici si americani.Cica i-ati ofticat pe Obama si Cameron mai tare decat a facut-o chiar el, atunci cand s-a insurat cu gimnasta aia traznet..!" Iese furierul) Vivi Fonta: - Doinita, in cazul in care te mai intreba presa daca ti-am zis "fa", tu sa raspunzi asa : "In nici un caz premierul tarii dl. Vivi Fonta, nu rosteste..si nu comanda "fa". Poate mai scapa si el cate-un "fura" ca tot sociopat-dermocratul, ce pana mea..! Da' nu "fa". Tin sa va asigur ca in partidul nostru, cu tovarasi proletari si tovararase proletarese, cinstiti si competenti unu'si unu', toti suntem Gentlmen si Ladies." Ai priceput Doinita..? Bine. Ia vezi afara.. mai toarna ploaie cu galeata dictatorul Base..? Asta nu se lasa pane nu ne baga pe toti la apa..! Hai, gata..! Pa. (Acest text e un pamflet si trebuie luat ca atare. Adica, ori faceti haz de necaz, ori cascati ochii pe cine votati data viitoare).

+16 (44 voturi)
Mandy
28.04.2014, 08:58:59

Coaliţia de guvernămînt PSD-UNPR-PC şi-a lansat sîmbătă la Romexpo, candidaţii pentru europarlamentare, printr-o sindrofie comparabila cu mitingul din 15 iunie 1990, cînd Ion Iliescu a mulţumit minerilor pentru felul in care au inecat in sange protestul din piata Universitatii... Pentru cine mai tine minte marile adunări populare meşterite de Nicolae Ceauşescu tot la Romexpo, evenimentul a venit ca o confirmare a faptului ca gruparea politica mosita de Iliescu e doar PCR reanimat. Surazand ipocrit, cu trandafirii hotiei si minciunii in brate, si cu mentalitatile vechilor activisti PCR, smecherasii neocomunisti se vor reprezentantii Romaniei la europarlamentare.. In ce-l priveste pe Ponta, tanarul cizmar al PSD, trecem peste zambetele sale ipocrite de la evenimentul mentionat mai sus. Trecem si peste acel "Ce faci, fa, Doina, aicea?", care i-a scapat, dar pe care e clar ca nu l-a zis, si care nici nu face parte din vocabularul lui. E vrednica de analizat cealalta afirmatie a dumnealui: "Aveai chef de niste inundatii?.." -Adica, uite dom'le, cum stateam noi asa, linistiti, au venit inundatiile astea, domnule!!... Si-a trebuit s-o trimit pe Daciana la un magazin satesc sa-mi ia niste cizme de cauciuc, nu puteam sa vin cu alea de firma... Ca deh, vrei nu vrei, bei Grigore agheazma!... Ai, n-ai chef, vii la inundatii, sa fii vazut la fata locului, ca-ti pasa de oameni, si sa le zici "Of, of, of!".. P.S. Pentru investigatiile de la Spitalul de Arsi, tot Basescu e de vina. Daca reuseam sa-l suspend la timp, nu se mai intamplau nenorociri din astea.

+18 (36 voturi)
Utilizator Adevărul
28.04.2014, 09:07:26

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
28.04.2014, 09:11:42

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările