VIDEO ADEVĂRUL LIVE Ioan Oltean (PDL): „Regret că ne-am atins de pensiile oamenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PDL, Ioan Oltean
Liderul PDL, Ioan Oltean

Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, a discutat la „Adevărul Live“ despre retragerea membrilor PDL din Comisia de revizuire a Constituţiei, despre sabotările din interiorul PDL şi despre modul în care vor răspunde democrat-liberalii la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu de reluare a refendumului

Principalele declaraţii:

"Vom cere membrilor şi simpatizanţilor PDL să nu iasă la vot"

Am constatat ca eforturile noastre sunt egale cu 0. Toate amendamentele noastre au fost respinse, iar cele care au fost accptate, au fost modificate, Comisia le-a modificat. De aceea, am considerat necesar să ne retragem.

Nu am considerat niciodată utill să părăsesc lucările unei comisii parlamentare. Cei de la USL sunt atât de mulţi încât pot lucra singuri. De trei zile nu am mai participat la nicio şedinţă a comisiei, aşteptăm forma finală a proiectului. Vom boicota referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Vom cere membrilor şi simpatizanţilor PDL să nu iasă la vot.

Noi nu putem să facem politică în care suspiciunea să ne conducă în selecţia oamenilor. Am fost singurul partid politic care nu am avut un candidat cercetat sau judecat, cu dosare penale. Nu veţi găsi în PDL, un parlament care să-şi fi pus vreo nepoată, unchi.

"Acesta este cel mai slab Parlament din 1990 încoace"

Avem două camere care fac exact acelaşi lucru, din 1990. A fost o perioadă când a fost un filtru suplimentar, acum nu mai este. Dacă există o singură Cameră, automat există un număr mic de parlamentari, se cheltuiesc bani mai puţini. 

Cu o singură Cameră, ar creşte activitatea parlamentarilor. Calitatea în Parlament a scăzut vertiginos. Acesta este cel mai slab Parlament din 1990 încoace. Pe măsură ce am evoluat, a scăzut calitatea Parlamentului. O altă modalitate de selecţie poate că ar mai îmbunătăţi acest lucru.

Am fost singurul partid politic care am avut o comisie de etică şi care nu a avut pe liste candidaţi cu probleme penale.Nu veţi găsi în PDL niciun parlamentar care să aibă rude angajate în Parlament. În afară de Cici de la "Sistem", ginerele domnului Ariton.

"Categoric vom susţine  referendumul convocat de Traian Băsescu"

Categoric vom susţine acest referendum. Nu vom face acest lucru cu scopul de a ne apropia de preşedinte. Acest referendum tinde să realizeze un obiectiv al nostru, al PDL. Faptul că Traian Băsescu s-a delimitat de PDL nu înseamnă că noi nu ne vom mai susţine obiectivele.

Unii suţin că o delimitare de Traian Băsescu este nefavorabilă, alţii spun contrariul. Noi suntem interesaţi să ne urmărim obiectivele noastre. Trebuie să ne manifestăm ca un partid de opoziţie, pentru că suntem singurul partid de opoziţie, vă spun în cunoştinţă de cauză. Victor Ponta nu are niciun interes să promoveze PDL ca partid de opoziţie. PPDD şi UDMR nu există ca partide de opoziţie.

În legătură cu coabitarea dintre preşedinte şi premier, Ioan Oltean spune că: "Preşedintele nu colaborează cu PSD, ci doar cu Victor Ponta"

Despre Mişcarea Populară: "Vom încerca să ne apărăm oamenii"

Nu ne face plăcere că oamenii noştri cochetează cu Mişcarea Populară. Vom încerca să ne apărăm oamenii. Nu îmi fac probleme în legătură cu Mişcarea Populară. Dacă se va naşte un partid politic, vom vedea la vremea respectivă.

Mie îmi pare rău că Preda a fost suspendat. Este un om politic remarcabil şi mi l-aş fi dorit ca vârf de atac pentru cei de la putere. El şi-a consumat o mare parte din energie împotriva PDL. Cristian Preda şi Monica Macovei sunt oameni de luptă, dar pentru a fi europarlamentari trebuie să lupte pentru partid, nu împotriva lui.

"Declaraţia lui Vasile Blaga despre Partidul Comunist Chinez a fost puţin deplasată"

Declaraţia lui Vasile Blaga despre Partidul Comunist Chinez a fost puţin deplasată. Vasile Blaga este un om al disciplinei. În China , disciplina este pe primul plan, probabil că s-a lăsat furat de acest aspect. Polonia şi Ungaria au relaţii foarte bune cu China. Când am fost ministru am fost în vizită în China şi cei de acolo mi-au spus cât de mult ar vrea să avem relaţii economice. Relaţiile economice sunt relaţii economice.

 "Până la 1 ianuarie 2014 vom avea candidatul PDL la preşedinţie"

Până la sfârşitul anului trebuie să avem un candidat la funcţia de preşedinte. Nu avem încă o strategie. Sunt mai mulţi luaţi în calcul, dar nu vreau să-i nominalizez. Există cel puţin trei-patru oameni care ar putea fi nominalizaţi. 

PDL este printre puţinele partide în care femeia a fost promovată. Este mai prezentă decât în alte structuri politice. Cum cât este mai prezentă, cu atât politica este mai decent făcută.

O femeie nu o să te înjure de la microfonul Camerei. Vom avea un candidat care să intre într-o competiţie cu şanse egale. Am scos candidaţi care nu au avut nicio şansă. 

Până la 1 ianuarie 2014, PDL trebuie să aibă candidatul la preşedinţie. 

Conform statutului cu un an de zile înainte trebuie să-şi depună candidatura la organizaţie. Avem candidaturi deja. Suntem pe drumul cel bun.Sunt deja gândite criterii de selecţie al candidaţilor.

Sper să obţinem 7-8 locuri (n.r. din totalul de 32). Va fi prima dată când alegerile vor aşeza cele trei partide importante pe acelaşi loc de plecare. Va fi primul test important după alegerile parlamentare. E un scor pe care îl putem atinge. 

"Regret că ne-am atins de pensiile oamenilor"

Regret că ne-am atins de pensiile oamenilor. Puteam să găsim o altă soluţie. Este o zonă minată. Nu a contat că în 2009 am majorat pensiile. Mai regret că guvernul Ungureanu, şi Boc, înainte, nu au reuşit să majoreze pensiile pentru că exista baza economică, cu 15%.  S-a tot amânat. Dacă le făceam în februarie, martie, aprilie....A fost un gest de mare curaj că preşedintele şi-a asumat. 

O altă greşeală a fost schimbarea premierului. Schimbarea lui Boc a fost de mult timp vehiculată. Schimbarea lui Emil Boc a fost o decizie nefericită. Acum realizăm greşelile mari pe care le-am făcut. Asemenea greşeli nu se fac în politică.

Dacă Boc ar fi rămas prim-ministru, PDL ar fi rămas la guvernare şi am fi mărit salariile şi restituiam diferenţele de la pensie.

Ioan Oltean regretă  constituirea Alianţei România Dreaptă cu atât de puîin timp înainte de alegeri. Nu poţi face o asemenea asociaţie politică de o asemenea anvergură cu o lună înainte de alegeri. Spre deosebire de PDL, nicio formaţiune nu a adus un bagaj electoral. Am oferit populaţiie un motiv în plus de a ne critica.

Adevărul LIVE Ioan Oltean, vicepreşedintele PDL, despre boicotarea Constituţiei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite