Ioana Petrescu: E nevoie de o analiză detaliată după locale. Nu e normal ca în unele judeţe să facem alianţă cu PSD, iar peste drum să fim anti-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor, a vorbit miercuri la Adevărul Live despre presiunea pusă pe buget în cazul creşteriil pensiilor cu 40%, rezultatele alegerilor locale şi planurile Pro România pentru parlamentare.

Poţi urmări şi comenta emisiunea AICI.

Adevărul: Ce s-ar putea întâmpla dacă Guvernul ar respecta toate legile trecute de PSD în Parlament? 
Ioana Petrescu
: La bugetul de stat se întâmplă ca la un buget personal. Dacă vrei să creşti ceva, o cheltuială pe care o faci în fiecare an, trebuie să te asiguri că ai bani. Dacă vrei să te muţi într-un apartament unde achiţi o chirie mai mare, trebuie să te asiguri ca ai bani. Noi suntem unde suntem acum, avem nişte legi promulgate în Parlament, ori că vorbim de creşterea pensiilor, a alocaţiilor, oamenii cred că aceşti bani vin. Pe de altă parte trebuie să explici de unde vin aceşti bani. E responsabilitatea tuturor să spunem de unde vin aceşti bani. Da, e legea PSD trecut în Parlament, dar a fost promulgată de domnul Iohannis. La categoria venituri din buget suma a fost pusă din pix. Toate partidele se feresc să spună adevărul că trebuie găsită o sursă de finanţare pentru aceste cheltuieli. E dreptul oamenilor să primească aceşti bani, dar nu ne putem împrumuta la infinit. De aici şi problema cu agenţiile de raiting. Soluţiile vor fi foarte diferite în funcţie de ideologia politică a partidului respectiv. Însă ei trebuie să vină să fie transparenţi şi să spună acest lucru dinainte de alegeri. Soluţia va trebui implementată de Guvernul din 2021. Nu pot spune că da, creştem pensii şi salarii dar nu punem nicio taxă. Da, trebuie respectată legea dar trebuie să ai sursa de finanţare şi să fii onesc în privinţa sacrificiilor pe care le faci.

O soluţie ar putea fi reducerea mediului bugetar. Liberalii au vorbit despre această restructurare dinainte de a prelua guvernarea.
Cred că există mai multe soluţii. E treaba PNL dacă asta e una din soluţiile promovate de ei. E clar că vorbim de nişte măsuri semnificative astfel încât să ţii deficitul sub control. Ar trebui să fie oneşti. Nu poţi să faci lucruri majore acum. Acest lucru trebuie început din ianuarie dar azi poţi să mai aduci nişte bani la buget de exemplu pe partea de impozit pe profit. Au scăzut pe execuţia bugetară veniturile din TVA.

Încă este o problemă persistentă cu casele de marcat nu doar în mediul rural. Am observat o problemă şi în companiile din Bucureşti. Cum putem rezolva această problemă dacă nu rezolvăm mai întâi problemele în Capitală? Cine ar trebui să implementeze o soluţie?
Să separăm lucrurile. Pe de-o parte vorbim de casele de marcat cu jurnal electronic conectate la ANAF, iar acest lucru trebuie să-l facem noi. Fiecare firmă de la mare la mic. Orice lucru care se întâmplă acolo e conectat şi e greu să faci evaziune fiscală. În timpul mandatului meu am încurajat şi am lansat metoda de plată cu cardul la ANAF dar mai sunt multe de făcut. Am vrut să transform trezoreria în acceptor de plată. Asta înseamnă că trezoreria se comportă ca o bancă şi dă carduri. Însă asta ar însemna o reformă profundă. Trebuie să ai o infrastructură profundă care să-ţi permită să foloseşti cardurile. Dacă nu facem acum o reformă, de 6 ani acum încolo iar o să vorbim de probleme. 

ANAF e în continuă transformare, însă tot sunt deficitari. Sunt documente care nu pot fi consultate online. De ce nu ţine o instituţie ca ANAF-ul pasul cu tehnologia? Afară din 2-3 click-uri putem obţine documentele de care avem nevoie.
Digitalizarea serviciilor publice e de viitor. În 2014 am lansat acel spaţiu virtual privat care încă există şi se pot downloada documente oficiale. Am văzut că ministerul de Finanţe vrea să îmbunătăţească acel spaţiu virtual privat şi să investească fonduri europene. Oamenii trebuie să vadă că dacă plătesc taxe şi impozite sunt trataţi corect. Problema care au semnalat-o majoritatea românilor a fost că atunci când merg la ANAF sunt trataţi ca nişte infractori, nu clienţi. 

Până la finalul anului nu mai sunt preconizate schimbări majore pe partea financiară şi economică. Însă în 2021 noua guvernarea va ţine piept cu ceva urma. La ce provocări să ne aşteptăm?
Sunt foarte multe provocări. Va dura mult timp până ce economia românească îşi va reveni la nivelul dinainte de pandemie. Trebuie să le explicăm românilor că suntem înainte unui maraton. Urmează o perioadă dificilă, trebuie să le spui oamenilor asta ca să se poată pregăti. Am văzut ştiri în care oamenii se înghesuiau ca să-şi cumpere case. Să le spunem românilor pe nume, nu e momentul să cumperi o casă. Trebuie să fii chibzuit să plăteşti datoriile pe care le ai, să vezi dacă jobul tău e stabil. Lucrurile astea trebuie să le spui românilor. Da, guvernul care va veni trebuie să fie în stare să gestioneze o dublă criză. Şi cea medicală şi cea economică. Vor fi nevoie de nişte oameni care să ia decizii în stare de incertitudine. Lucrurile astea nu sunt foarte simple. Avem nevoie de lideri foarte puternici ca să putem face faţă acestor două crize.

Mai este acest program noua casă un program social? Prima casă s-a dorit un program social. Acum l-am văzut transformat foarte mult. Cât de fezabil mai e pentru un program social? Ca să ajungi să accesezi un credit de peste 70.000 ai nevoie şi de un salariu pe măsuri.
Problema e alta. Procentul de proprietari în România e foarte mare comparat cu restul ţărilor din Europa. Probabil că asta e şi mentalitatea. E unul din lucrurile pe care trebuie să le faci să arăţi că eşti adult. Din punct de vedere economic lucrurile nu stau aşa. Asta trebuie să schimbăm în primul rând, că trebuie absolut să fii proprietar şi să învăţăm tinerii cum să ia aceste decizii financiare. Asta s-ar rezolva foarte bine dacă am introduce o educaţie financiară în liceu. Din punctul meu de vedere asta stă la baza problemei. 

Klaus Iohannis şi guvernanţii au tot vorbit de acele fonduri care ar ajunge României. Poate România să aibă o rată de absorbţie bună astfel încât să poată folosit eficient acei bani?
Sunt două aspect. Unu să ne asigurăm că banii nu sunt fraudaţi şi doi că nu sunt irosiţi pe proiecte fără sens. De multe ori am văzut că s-au făcut proiecte europene, dar strategii sau platforme europene care nu le-au folosit nimeni, programe de antreprenoriat în care nu s-au înscris nimeni. E important să atragem acei bani, dar e important şi să-i folosim cum trebuie. 

Duminică am avut alegeri locale. Pro România nu a excelat ca la europarlamentare. Ce se întâmplă la nivel de partid? Vor exista demiteri?
Colegii mei au muncit foarte mult pentru aceste alegeri. Am avut candidaţi foarte buni. Din păcate rezultatele sunt foarte dezamăgitoare. Şi eu sper să avem o analiză detaliată. Sunt nişte lucruri pe care trebuie să le discutăm şi să luăm nişte decizii de viitor. De exemplu nu a fost clarificat cum ne poziţionăm faţă de PSD. Într-o zi suntem pro, în altă zi suntem anti. Nu e normal. În unele judeţe am avut alianţă cu PSD, iar peste drum în alte judeţe, am avut campania anti-PSD. E greu pentru alegători să se decidă. Ai avut nişte candidaţi foarte buni, dar persoanele care erau mai puţin cunoscute au fost lansate foarte târziu. De exemplu candidaţii din Bucureşti, foarte buni, dar lansaţi la sfârşit de iulie. N-au avut cum să se facă cunoscuţi într-o perioadă atât de scurtă. Nu am nimic împotriva candidaţilor fără notorietate, dar trebuie să o faci cu cap. Vă dau exemplul lui Dominic Fritz, o persoană care nu avea notorietate dar care a fost lansat anul trecut. Trebuie să avem o analiză clară pentru că alegerile parlamentare vin în câteva luni.

Încearcă Pro România să facă o alianţă cu PSD pentru parlamentare? Sau va face o fuziune cu ALDE?
Alianţă nu se poate face pentru că termenul a fost la mijlocul lui septembrie. Asta spuneam, că e nevoie de o discuţie în partid şi o discuţie clară pentru a lămuri aceste lucruri. Nu a fost clar nici în lunime premergătoare alegerilor. Suntem pro-Firea? Anti-Firea? Pro-PSD? Anti-PSD?

Ce-o să facă Ioana Petrescu la parlamentare? Candidează pentru un loc de senator sau deputat?
Încă nu m-am decis. Trebuie analizat un pic şi ce s-a întâmplat la locale. Când candidez vreau să pot fi absolut convinsă că pot reprezenta partidul din care voi face parte următorii patru ani. Trebuie să fiu sigură că pasul e unul corect. De aceea încă nu am un răspuns.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite