Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis şi Ciucă, reacţii după anunţul lui Biden privind finanţarea cu 14 milioane de dolari a reactoarelor modulare mici din România

12
26 Jun 2022 19:42:31
Autor: George-Andrei Cristescu
Primul reactor modular mic din România va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti Foto: SNN
Primul reactor modular mic din România va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti Foto: SNN

Preşedintele Klaus Iohannis  şi premierul Nicolae Ciucă au transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în ţara noastră.

SUA vor finanţa cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunţul a fost făcut cu ocazia summitului G7.

„Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC  vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiului de proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Graţie eforturilor guvernului SUA, beneficiind de susţinere din partea Departamentului Comerţului şi de asistenţă tehnică din partea statului şi al USTDA, această investiţie este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari şi să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziţia către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară”, arată Casa Albă.

Reacţia lui Iohannis

„Salut anunţul preşedintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România şi Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securităţii energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România şi SUA”, a scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.
Ciucă: Vestea excelentă a preşedintelui SUA confirmă succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvoltării programului nuclear civil naţional
 
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esenţială a dezvoltării programului nuclear civil naţional.
 
„Anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat şi în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice. Decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici  (SMR) din România este componentă esenţială a dezvoltării programului nuclear civil naţional. Alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate. Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creşterea economică, atât prin revitalizarea lanţului de furnizori, cât şi prin poziţionarea României ca lider regional al acestei industrii”, a declarat, Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
 
El a mai spus că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale respectă cele mai înalte standarde de siguranţa nucleară.
 
„Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obţine  energie curată, la costuri accesibile pentru cetăţenii români şi pentru economia naţională. Încurajez industria nucleară românească şi experţii români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranţă  nucleară. Producerea energiei nepoluante, ieftine şi stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum şi în  România. Guvernul va continua să susţină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz şi Romgaz, care, alături de cele implementate de mediul privat vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional. Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investiţiile în energie regenerabilă, cu finanţări disponibile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul pentru Modernizare, înseamnă stabilitate energetică pentru  cetăţenii români şi mediul economic naţional”, a conchis premierul.
 
În luna noiembrie a anului trecută, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei, potrivit unui comunicat oficial al Casei Albe.
 
Potrivit sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.
 
Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.
 
Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii, se mai precizează în comunicat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

X_Files
26.06.2022, 20:20:55

"anunţul lui Biden privind finanţarea cu 14 milioane de dolari a reactoarelor modulare mici din România" ------------------------------------- A fost o gluma, sau ce? La valoarea actuala a dolarului, 14 milioane costa o banda de acces intr-un interchange pe Interstate. Interchange-ul, ca atare, costa 2 miliarde (Da, Dolari! Dolari Americani). PS: Pana la urma urmei, e un pret foarte bun pentru americani. Tehnologiile potential periculoase, netestate, se verifica in tari din lumea a 3-a, nu pe teritoriul US...da' deobicei pe mult mai multi bani. In sfarsit a facut si Biden un deal bun!

-16 (24 voturi)
Alex.T
26.06.2022, 23:57:30

Te inseli pe undeva.... Aia 14 mil de dolari sunt pt studiul de fezabilitate.... nu pt centrala propriu-zisa. In alta ordine de idei, ideea de SMR, care functioneaza cu succes in Franta, nu are acelasi succes in SUA sau GB, unde sunt deja instalate sute de centrale nucleare mari. De aceea, s-au reorientat spre alte piete. Astfel, in baza Parteneriatului Strategic si pt a spori securitatea energetica a Romaniei, SUA au decis sa ofere aceasta tehnologie. In mod sigur nu va fi gratis, dar tinand cont de faptul ca in ultimii 30 de ani noi nu am fost in stare sa producem mai nimic, tot este un plus. Am mostenit din Epoca de Aur 5 reactoare la Cernavoda, 1 in functiune si 4 in diferite stadii de realizare.... am fost in stare, in 30 de ani, sa mai pornim inca 1 reactor. Cam asta a reusit Romania in domeniul nuclear in ultimii 30 de ani. Si am mai pierdut reactorul nuclear de la Magurele, ala rusesc, pe care rusii ni l-au cerut inapoi atunci cand relatiile bilaterale s-au dus pe campii.

+6 (6 voturi)
Abdullah Maruan
26.06.2022, 20:31:27

Pun si eu o intrebare pentru turistul sef Chiolhannis si pocnitorul de calcaie erou prin Irak, Ciuca. Avand in vedere infrastructura americana mult superioara Romaniei, universitati si centre de cercetare experimentala formidabile, capacitati de productie si testare ultrautilate, n-ar fi mai bine sa le perfectioneze, sa dezvolte aceste SMBR si sa le testeze pana cand se asigura siguranta in exploatare la ei in USA si abia dupa aceea, avand in vedere iubirea imensa pentru poporul roman, sa incepem sa le fabricam si sa le exploatam la noi?! Nu de alta, dar posibilitatile de a dezvolta o astfel de tehnologie atat inovativa pentru ei dar care, in acelasi timp comporta un risc imens in cazul accidentelor neprevazute, sunt mult mai putine si impllicit mai costisitoare in Romania. Plus....rusu-i aproape si asculta! Ne fura...."sicretu'"! Am putea face si altceva, mai inteligent. Putem cere voie de la ei sa cumparam un astfel de reactor modular de la rusi, ca la ei functioneaza de ani buni si prin reverse engineering sa-l facem noi in colaborare cu NuScale. Se economisesc timp si bani. Si reducem riscul la minimum. De posibile accidente nucleare vorbesc, folosind proven, validated technology! Cat priveste sepcuta dlui Chiolhannis.....e un mare risc sa n-o mai primeasca. Alaturi de strangerea de mana si peluza! Va trebui sa angajam expertiza in managementul conflictelor (de orice natura) a dlui Chifu, capatuit acum pe la jeneral Ciuca si absent de pe forumul Adevarul lately. Si daca riscam sa pierdem sepcuta...dam dreaqu rusii ca sepcuta-i mai importanta! Si nici nu riscam sa suparam sefu'ál mare si sa ne sanctioneze! Nu conteaza meliardele economisite! La aruncat cu banu' pe prostii licuricesti suntem campioni, s-a tot vazut!

-5 (5 voturi)
https://brave.com/
26.06.2022, 20:31:50

https://www.youtube.com/watch?v=o5mZAH9l5U8

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
26.06.2022, 23:58:05

Vom rămâne pe veci recunoscători „marelui” Biden; chiar dacă mai punea un zero n-ar ieși în pierdere în relația cu noi.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările