Iohannis cere reexaminarea legii care elimină 102 taxe: TVR şi Radioul s-ar putea confrunta cu dificultăţi. Dragnea: Este doar o amânare. Vom vota din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis avertizează, în cererea de reexaminare trimisă vineri Parlamentului pe tema Legii privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta serviciile publice de presă în cazul anulării taxei radio-tv, explicând că reexaminarea se impune în pofida deciziei de constituţionalitate a CCR. În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că legea va fi votată, din nou, în Parlament.

Klaus Iohannis argumentează, în cererea de reexaminare, că deşi există o decizie a CCR de constituţionalitate a legii, reexaminarea trimisă de el se referă la politicile fiscal-bugetare ale statului, precum şi "concretizarea acestora", care sunt atribute ale Parlamentului, astfel încât se impune o reanalizare a acesteia de către Legislativ "sub aspectul efectelor resimţite de cetăţen".

Preşedintele subliniază că eliminarea taxelor şi simplificarea procedurilor în raporturile dintre cetăţeni şi autorităţi sunt deziderate ale societăţii, dar realizarea lor implică şi adoptarea unor "măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile şi, în acelaşi timp, responsabile".

"Înlocuirea unei plăţi directe cu una indirectă, precum şi absenţa unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevăzute de legea transmisă la promulgare să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toţi contribuabilii, persoane fizice şi juridice, şi la consecinţa accentuării disfuncţionalităţilor serviciilor publice", avertizează preşedintele.

Iohannis atrage atenţia şi asupra taxei radio-tv, afirmând că problemele posturilor publice "sunt vechi şi sistemice" şi se datorează, în principal, cadrului legislativ actual, astfel încât discuţia nu poate fi redusă doar la problema eliminării acestei taxe.

"Modul de finanţare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune este în directă legătură cu funcţionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent în acest sens este chiar interesul pe care această măsură legislativă l-a suscitat în spaţiul public. Din această perspectivă, considerăm că stabilirea surselor de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune sunt aspecte ce trebuie să facă obiectul unor dezbateri autentice în forul legislativ", scrie Iohannis către Parlament.

Preşedintele cere o reformă "autentică" a modului de funcţionare a acestor servicii publice.

"(Eliminarea taxei radio-tv - n.r.) poate genera noi probleme, ce se adaugă celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finanţare în detrimentul creşterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaţilor şi modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune în discuţie independenţa editorială", mai scrie Iohannis.

Klaus Iohannis atrage atenţia şi asupra faptului că legea nu poate fi promulgată în actuala formă, pentru că banii pentru susţinerea TVR şi radioului public fără taxa radio-tv nu sunt cuprinşi în bugetul pentru 2016, iar bugetul pe 2017 nu este încă aprobat, astfel încât, în această situaţie tranzitorie, "prin intrarea în vigoare a legii aflate la promulgare cele două servicii publice de radio şi televiziune s-ar putea confrunta cu dificultăţi suplimentare".

„Este doar o amânare“

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale pe care preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare, aceasta fiind doar o amânare din care toţi românii au pierdut.

“Vă asigur că majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, trimisă astăzi de preşedinte la reexaminare! Este doar o amânare din care toţi românii au pierdut, în detrimentul companiilor străine care încasează taxele radio-tv în schimbul unor comisioane grase”, a subliniat Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vinerea trecută, că va retrimite la Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

"Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată. (...) Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie, fie de renunţare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur îmi va trimite legea în forma în care se va considera atunci şi o voi promulga", a anunţat Iohannis.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că această lege este constituţională.

Sesizarea privind legea a fost făcută de seful statului, care a susţinut că încalcă  normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi pe cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi pe cele care guvernează bugetul public naţional.

După decizia Curţii, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite