Surse: Iohannis cheamă partidele la Cotroceni după raportul critic al Comisiei de la Veneţia pe Codurile penale şi legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la consultări săptămâna viitoare, după raportul extrem de critic al Comisie de la Veneţia, au declarat surse politice pentru Adevărul. Marţi, şeful statului va fi la Strasbourg, unde va susţine un discurs în plenul Parlamentul European, iar spre sfârşitul săptămânii îi va invita pe liderii politici la Cotroceni pentru a discuta despre situaţia sistemului judiciar.

După opinia extrem de critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei modificate de PSD, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, spunând că şi-a compromis definitiv credibilitatea.

„Preşedintele României consideră că, din dorinţa de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliţia PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept şi încrederea cetăţeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o are în societate, ci şi toate eforturile unei întregi naţiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile“, se arată într-uun comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că e inadmisibil ca preşedintele Klaus Iohannis să-i ceară demisia, după ce Comisia de la Veneţia a desfiinţat legile Justiţiei şi modificările la Codurile penale operate de PSD.

Reforma privind legilsaţia penală din România slăbeşte lupta împotriva corupţiei, consideră Comisia de la Veneţia.

"Într-o opinie adoptată vineri, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate", se arată într-un comunicat al forului european. 

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să facă o reevaluare a amendamentelor la ambele coduri ( penal şi de procedură penală), printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la nişte propunere legislative stabile şi coerente, cu largă susţinere în societatea românească şi să se conformeze recomandărior Curţii Constituţionale, având în vedere că în 12 octombrie CCR a stabilit că peste 60 de articole ale proiectului de modificare a Codului de procedură penală sunt neconstituţionale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite