Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis, la cinci ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA: Este un pilon esenţial realizării obiectivelor noastre

5
13 Sep 2016 19:47:13
Autor: News.ro
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia împlinirii a 5 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, că acest document a fost un catalizator pentru abordarea comună a provocărilor globale şi este un pilon esenţial pentru realizarea obiectivelor României.

„Declaraţia este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, punând accent pe caracterul său «durabil, dinamic» şi «pe termen lung». Angajamentul împărtăşit de România şi SUA pentru asigurarea securităţii în spaţiul transatlantic a reprezentat, cu precădere în aceşti 5 ani de la adoptarea Declaraţiei, un catalizator pentru abordarea comună a provocărilor globale şi va rămâne, şi pe viitor, un pilon esenţial pentru realizarea obiectivelor noastre”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a amintit că relaţiile strânse în domeniul politico-militar şi de securitate au făcut posibile, printre altele, operaţionalizarea proiectului strategic al Facilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu şi implementarea măsurilor cuprinse în Iniţiativa de Reasigurare Europeană, promovată de SUA.

„Concomitent cu amplificarea cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, România şi SUA acţionează permanent pentru dinamizarea relaţiilor economice prin creşterea volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor. Trebuie totodată să continuăm să lucrăm împreună şi pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, ştiinţă şi inovare şi în domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea României în programul Visa Waiver, având în vedere că popoarele noastre «împărtăşesc o istorie comună de legături strânse», aşa cum menţionează Declaraţia Comună”, consideră Iohannis.

El reiterează angajamentul României de a continua eforturile de promovare ale valorilor democratice. „România este hotărâtă ca, împreună cu Statele Unite, să investească în continuare în substanţa strategică a cooperării bilaterale, privind această investiţie ca pe o garanţie pentru modernizarea sa“, a mai afirmat preşedintele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Gigione Gigione
13.09.2016, 21:42:44

Stai ca vine trumpache, sa vezi ce valoare va avea pilonu asta, bai iohanis, bai

Zoltan
13.09.2016, 22:17:54

Si care erau obiectivele? Si cite s-au atins? Intarirea statutului de sluga?!

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
13.09.2016, 22:50:50

Comentariu considerat abuziv.

Strajeru Dan
13.09.2016, 22:47:57

Pai dupa linguseala cu sustinerea "armatei UE" care are menirea de a pune capat prezentei NATO si a USA in Europa, nenea plibaciosul poate sa puna cruce parteneriatului cu SUA.

dobrita sorin
14.09.2016, 20:25:18

Domnu' presedinte, herr hlaus, monser, vezi ca uncle sam pe de o parte ne foloseste drept carne de tun, iar pe de alta parte ambasadorul lor se fotografiaza cu liderii si simbolul unei miscari secesioniste! Ai auzit de chemarea ambasadorului pentru explicatii si de solicitarea de explicatii si a unui punct de vedere oficial de la departamentul de stat? Aveti sange in instalatie sa va comportati ca un cetatean roman, asa cum va pretindeti? Sau nu vreti sa-l suparati pe soros sau putin (ca ale lui sunt aceste conflicte inghetate care pornesc "din senin")....sau te pomenesti ca putin si obama au mai scris cv pe un servetel, la un sprit gen yalta....

Modifică Setările