Politică

articolul anterior

Iohannis, Cioloş, de la dansul pinguinilor la dansul mirilor

11
12 Oct 2021 10:17:22
Cristian Retegan
Dacian Cioloş şi Klaus Iohannis
Dacian Cioloş şi Klaus Iohannis

Am niste idei puţin diferite faţă de ceea ce se perpetuează în bula mea: "mutare şoc Klaus Iohannis/le-a dat-o USRiştilor/e smekerie, să fie Cîţu a doua propunere/o să fie picat, evident/Iohannis joaca tare", etc.

După ce ultimii ani au fost predominaţi de dansul pinguinilor (guvernamental vorbind), când înainte, când înapoi, când la stânga, când la dreapta, a venit momentul să vedem dansul mirilor.

Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au dansat un vals în 2015/2016. Colaborarea dintre ei la momentul respectiv a mers bine. Mai ales că guvernul Cioloş venise după Victor Ponta, un premier pe cât de iubit de unii, şi hulit de alţii, pe atât de arogant la momentul respectiv - însă, forţat de împrejurări tragice, a ştiut touşi când să pună stop.

Între cei doi (Iohannis şi Cioloş), pe parcursul anilor, lucrurile au mers aşa, ca într-un tango, au ştiut când să se atingă, au ştiut când să se îndepărteze unul de celălalt, au ştiut când să-şi zâmbească, au ştiut când să se uite încruntaţi unul la celălalt.

Dar pentru că suntem pe Dâmboviţa şi nu pe malul Dunării în Viena, rămânem la tradiţii. Câteva motive pentru care eu cred că după dansurile menţionate mai sus, preşedintele Iohannis şi probabil viitorul premier Dacian Cioloş ar putea să treacă la dansul mirilor.

1. Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au colaborat bine de fiecare dată. Mai ales când actualul preşedinte USRPLUS a fost premier în guvernul tehnocrat.

2. Au fost 2-3 momente cheie când Dacian Cioloş a făcut un pas în spate în favoarea lui Klaus Iohannis. Cel mai important moment, şi decisiv de altfel, în 2019 - Dacian Cioloş nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale. Implicarea sa ar fi putut da multe socoteli peste cap.

3. Tot de prin 2019, dacă nu cumva de mai demult, am ideea asta creaţă, cum că lui Dacian Ciolos i se face culoar pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Cu alte cuvinte Klaus Iohannis îi este un pic dator şi are nevoie de el şi pe viitor. Preşedinţia USRPLUS şi posibilitatea de a fi premier ar putea fi o confirmare a instinctelor menţionate anterior.

4. Pe de altă parte, USRPLUS poate pica într-o poziţie ingrată dacă va coordona activitatea unui guvern minoritar. Printre altele: Va avea de gestionat cea mai cruntă perioadă din ultimii 30 de ani. Mor oameni zilnic (nu doar de Covid) din cauza pandemiei gestionate prost. De ţinut în frâut situaţia economică (îi ptuem spune criză) şi creşterea zilnică a preţurilor. Criza politică permanentă. Opoziţie PSD şi PNL (cel puţin). Partidul AUR, precum metalul preţios cu acelaşi nume, creşte încet, dar sigur şi poate deveni o problemă/provocare electorală în 2024.

5. Klaus Iohannis ştie că nu mai are ce căuta cu Florin Ciţu în faţa românilor. Oricât de rece este, îl doare când pierde like-urile de pe Facebook. Iubeşte să fie adulat. Serios acum. Ştie că a supărat foarte multă lume, de la cetăţeni la oameni importanţi şi instituţii Europene.

6. Nu este exclus ca preşedintele să meargă la două capete. Dacă merge colaborarea cu Dacian Cioloş, îşi poate duce liniştit mandatul până la capăt, chiar şi fara guvernare PNL – de fapt pentru el e mai bine/mai linişte. Daca nu, metoda Dăncilă. Aşa cum a lăsat-o în pace pe Dăncilă să se ducă în zid cu toată viteza pentru a-şi face campania electorală cât mai uşoară, aşa poate să lase pe USRPLUS sa îşi facă de cap, sa greşească - lucru ideal pentru opoziţia PNL. Cum ştim că preşedintele ţine mult mai mult la propria persoană decât la partid sau la ţară, este evidentă alegerea. Sau poate din greşeală îi ies ambele.

7. Mai important decât toate cele menţionate, Klaus Iohannis şi “Eoropa” egal love. Cioloş şi Europa egal love, şi, evident, Europa love pe ei înapoi. “Eoropa” o fi dat şi ea un telefon, un fax, o recomandată poştală în care o fi scris “Potoliţi-vă, că nu e chiar aşa cum crede toată lumea…”. Klaus Iohannis vrea din tot sufletul lui mic şi negru să fie important în Europa după ce încheie al doilea mandat. Relaţia cu Cioloş si relaţiile lui Cioloş sunt foarte importante pentru viitorul domnului preşedinte. Viitorul de după 2024.

Este cel mai riscant pariu pentru USRPLUS/Dacian Cioloş, dar cu toate astea, poţi avea cel mai mult de caştigat dintr-o astfel de situaţie dacă este gestionată corect. Dacă nu se blochează în “greaua moştenire”, la cea recentă au participat activ - şi dacă se concentrează pe rezolvarea problemelor urgente, în 2024, campania electorală va merge bine de la sine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Aforgotten
12.10.2021, 11:05:55

si as aduga un cometariu 8. nu prea ai pe cine altcineva sa pui, Citu e ciudatel, Orban e cu un picior in groapa din punct de vedere politic, si-a aratat in sfarsit adevarata fata de om vanitos si cu nervii la pamant. A ajuns de mult la limita de sus a competentelor sale politice si intelectuale. Are un stil vechi de a face politic pentru ca s-a format in secolul trecut. Ceilalti nu prea sunt cunoscuti deci e cam riscant, ne-am cam saturat sa schimbam cate 5 premieri in 4 ani.

+13 (13 voturi)
Cristian Retegan
12.10.2021, 11:13:07

Corect. Acum sa vedem cum trateaza si restul partidelor situatia. Nici eu nu vad de unde din alta parte o varianta de compromis mai buna/ok pentru toata lumea, si totusi cu ceva experienta in administratie.

+3 (3 voturi)
The Fog
12.10.2021, 11:50:28

Corect comentariul; in plus, cam in toate partidele, e criza de oameni capabili - ar putea ameninta pozitia unor sefi mai priceputi la combinatii decat competenti in vreun domeniu. Asa ca atunci cand regele se vede gol in toata maretia, e greu sa sari cu inlocuitori capabili si cu notorietate, dupa ce le-ai sapat notorietatea constant. Si se repeta tristul scenariu de la moartea paranoicului suprem, Stalin. Le Roi est mort, vive... scoateti, ba, repede unul!!! Ca AURistii cu Calinul lor curat si uscat, dupa ce-a umblat prin toate vidanjele politicii.

+11 (11 voturi)
Bebe Giorgione
12.10.2021, 19:21:36

Daca credeai ca nu conteaza unde pui stampila, uite aici un document care poate iti deschide ochii: https://www.docdroid.net/9DquM4c/valul4-pdf Cit se poate de oficial. Daca nu intelegi ceea ce citesti....chestie care nu m-ar mira...iti explic eu: 12-oct-2021: daca te duci la spital, degeaba te duci. nici o spaga nu te mai scoate din rahat pentru ca nu s-a pregatit valul 4....adica NU sint medicamente. Aia pe care ai pus tu stampila au considerat ca epidemia s-a incheiat. Daca ai furat virusul azi, ai furat-o.

-2 (2 voturi)
Pop Jordan
12.10.2021, 23:04:52

auzi , pe tine chiar te intereseaza cine pe cine pune la guvernare? intreb pentru ca eu nu vad nimic acolo. blank

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările