Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis a anunţat o parte din restricţiile care intră în vigoare de luni: limitarea circulaţiei pe timp de noapte şi acces doar cu certificat verde la anumite activităţi  VIDEO

100
20 Oct 2021 19:01:29
Autor: Radu Eremia

Preşedintele Klaus Iohannisa anunţat că de luni vor intra în vigoare mai multe restricţii, cum ar fi cele de limitare a circulaţiei pe timp de noapte, acces doar cu certificat verde la anumite activităţi sau obligativitatea purtării măştii.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Am discutat despre vaccinare, despre şcoli şi despre restricţii. Şi vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia. Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume.

În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanşat o adevărată catastrofă, cu sute şi sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic.

Deci, dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă! Dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă! Nu-i credeţi pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu ştiu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi cert de forme grave de boală, iar noi, ca societate, scăpam odată de această pandemie.

Până atunci, până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate este nevoie de restricţii prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili. Dar până ajung la restricţii, daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre şcoli. Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, dar şi prin personal – profesorii, învăţătorii care se îmbolnăvesc.În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanţă şcolară.

Când vorbim despre protecţia individuală nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni masca redevine obligatorie peste tot: şi în interior, şi în exterior, şi la şcoală - unde se mai ţine -, şi în târguri, şi la cinematograf. Şi dacă vă plimbaţi pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii, care vor intra în vigoare de luni.

Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricţii intră în vigoare, asta după ce Comitetul Naţional şi experţii în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune, sigur, şi în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple care nu sunt exhaustive, de exemplu va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi şi cei care sigur cu legitimaţie de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat.

În timpul zilei, la majoritatea activităţilor accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii. Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătăţi pe măsură ce lumea înţelege să se vaccineze şi vom scăpa de această pandemie.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Utilizator Adevărul
20.10.2021, 19:07:59

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
20.10.2021, 19:12:57

Comentariu considerat abuziv.

Intenţie Dumitru
20.10.2021, 19:13:12

dle presedinte ai vorbit ieri de inimi si suflete dar n-ai vorbit ca ai lasat spitalele cu stocurile goale de antivirale si anticorpi monoclonali. au trebuit sa ne spuna altii. acum intelegem de ce se da ortu popii la greu la spital. oameni care pot fi salvati ajung sa moara si pentru voi e convenabil sa ziceti ca au murit pentru ca nu erau vaccinati. acum vreti restrictii si sa ne divizati in vaccinati si nevaccinati ca pe vite, rusine!

-12 (44 voturi)
Utilizator Adevărul
20.10.2021, 19:15:40

Comentariu considerat abuziv.

m wakki
20.10.2021, 19:13:08

domnul președinte în afară de vorbe goale nu produce nimic nici o soluție reală, doar câte o nominalizare făcută la mișto, cum a fost asta cu cioloș și bineînțeles alții sunt de vină, grija lui este să arate cu degetul către alții asta când nu privește cu atenție și îngrijorare domnule președinte, delegă-ți atribuțiile și du-te să joci golf, ești mai folositor așa

+19 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările