Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis, despre PNRR: Am auzit politicieni de la opoziţie care anunţă catastrofa, nu e nicio catastrofă. Corectăm planul şi mergem înainte

4
23 Apr 2021 09:59:38
Autor: News.ro
Klaus Iohannis FOTO AP
Klaus Iohannis FOTO AP

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, referindu-se la obiecţiile Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că nu există un termen ultimativ pentru prezentarea acestuia, ci este unul orientativ, iar statele sunt încurajate să prezinte planuri bune. ”Nu este nicio catastrofă”, a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă România va putea respecta termenul pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, preşedintele a afirmat: ”Acest termen este orientativ, nu e ultimativ, Comisia recomandă ţărilor să lucreze la planuri bune şi noi vom lucra pe PNRR până când va suficient de bun pentru a fi acceptat de Comisie. Am auzit politicieni de la opoziţie care anunţă catastrofa, nu e nicio catastrofă. Analizăm observaţiile, corectăm planul, vor fi iar discuţii la Bruxelles şi planul va merge înainte”.
 
Cu o zi în urmă, preşedintele a anunţat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful statului a adăugat că va fi evaluată prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR şi vor fi discuţii despre îmbunătăţirea Planului.
 
„Sunt mai multe aspecte aici. Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în acelaşi timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câţiva ani la dispoziţie. 

În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înţelegeţi că nu noi suntem în această situaţie, România. Toţi suntem în această situaţie, prin noutatea şi presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare. Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi Planul. 

Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât că, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat Klaus Iohannis, la vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului.
 
Vicepremierul Dan Barna a anunţat miercuri că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID. "Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs", afirmă el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

dumitru bogdan
23.04.2021, 10:28:07

Bai băiatule! Nu are a face ceea ce zice opoziția. Este a doua oara când va dau aia de la Bruxelles cu planul în cap. Și banii trebuie cheltuiți pana în 2026. Trebuie sttinta, rigurozitate, seriozitate. Altfel o sa ajungem în 2027 și o sa vedem ca am avut un purcoi de bani și ne-au scăpat printre degete. Tu înțelegi ca oportunitățile vin și trec, nu așteaptă sa ne scremem noi sa facem ceva? Pai data limita este 30 aprilie și tu anunți ca faci luni o întâlnire cu specialiștii pe problema? Ești pe faza sau nu?

0 (2 voturi)
jula ion
23.04.2021, 10:44:11

Prostia sta la masa cu Guvernul.Ce sa zici de ministrul zero fonduri europene Ghinea?Din aia 30 mld. euro -care de fapt au ramas doar vreo 29,2 o parte de vreo 16 mld sunt de imprumut care vor trebui dati inapoi cu dobanda.Basca faptul ca planul se intinde pe vreo 5 ani si in 2021 nu va veni nici macar un euro.Deci daca adugam faptul ca in toata aceasta perioada vom contribui -volens nolens- la bugetul UE cu vreo 2 mld euro anual ma intreb de fapt cu ce ne alegem din toti acesti bani.

+1 (1 vot)
bovis
23.04.2021, 11:26:37

Guvernarea PNL e o catastrofa pentru iobagii de la privati idem ca si guvernul PSD

-1 (1 vot)
pista pista
24.04.2021, 00:41:16

unde e sloganul din campanie nea iohannis, sau l-ai actualizat in ROMANIA LUCRULUI PROST FACUT

Modifică Setările