Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis faţă cu reacţiunea

100
21 Oct 2016 14:19:32
Vlad Viski
Protest Piaţa Universităţii, iulie 2016
Protest Piaţa Universităţii, iulie 2016

Agitaţie mare zilele astea cu privire la tematica minorităţilor sexuale şi de gen. Preşedinte, premier, politicieni, toţi îşi dau cu părerea cu privire la căsătoriile gay, la parteneriate civile, la modificarea Constituţiei. Agitaţie mare printre elitele politice, se reaşează apele.

Ca şi cum nu ar fi anticipat că acest moment va veni, politicienii de la Bucureşti (şi nu numai) par şocaţi că trebuie să abordeze tema LGBT. Au scăldat-o până acum neutru, s-au abţinut de la comentarii, au lăsat Coaliţia pentru Familie să-şi facă de cap de-a lungul a 10 luni, iar astăzi le-a ajuns subiectul la urechi.

Evident, startul a fost dat de Klaus Iohannis, care, întrebat de iniţiativa de modificarea a Constituţiei, a vorbit despre toleranţă şi despre fanatism religios, dar şi despre înţelegerea diferenţelor „celuilalt”. Sunt multe probleme cu declaraţia lui Iohannis, evident, de la ideea de toleranţă (care nu merge suficient de departe) vs. ideea de egalitate, până la necesitatea de a menţiona explicit grupul căruia i te adresezi. Cred că exemplul cel mai elocvent este ieşirea lui Dacian Cioloş, care a luat în braţe cuvântul „toleranţă” şi l-a alăturat „familiei tradiţionale”. O poziţie confuză, lipsită de substanţă, care vrea să împace şi capra şi varza. Ce înţelege domnul Cioloş prin toleranţă? Să fiu mulţumit că nu sunt arestat pentru că am parteneri de acelaşi sex ca şi mine? Să mulţumesc statului român pentru bătăile pe care încă le primesc persoanele gay în România? Să mulţumesc Guvernului României pentru opiniile sale trimise Curţii Constituţionale a României (în cazul modificării Constituţiei) şi Senatului (în cazul parteneriatelor civile)? Să mulţumesc Ministerului Sănătăţii pentru felul în care sunt tratate persoanele transgender? Domnul Cioloş ar trebui să aibă o înţelegere mai profundă a ideii de egalitate în drepturi a tuturor cetăţenilor.

(...) suporterii Coaliţiei pentru Familie au scos mănuşile de tot şi au revărsat şi mai multă ură, şi mai multe injurii, demonstrând încă o dată că întreaga lor campanie are ca ţintă persoanele LGBT şi crearea unui mediu ostil acestora în societate. 

Cu toate acestea, avem un înalt oficial aflat în funcţie care se poziţionează public faţă de Coaliţia pentru Familie şi faţă de valul de ură pe care l-au generat în societate împotriva persoanelor LGBT. Sigur, veţi spune că şi Băsescu a făcut-o în 2013, însă contextul social şi politic era unul diferit, cu un preşedinte pe final de mandat, epuizat de capital politic după ultimul referendum de suspendare, cu puţină legitimitate şi nu în condiţiile unui proces de modificare a actului fundamental. Intervenţia lui Iohannis a fost primită cu aplauze de comunitatea LGBT şi de aliaţii acestora, în condiţiile în care în ultimii 25 de ani am auzit doar declaraţii homofobe din partea politicienilor aflaţi în funcţii înalte. De cealaltă parte, suporterii Coaliţiei pentru Familie au scos mănuşile de tot şi au revărsat şi mai multă ură, şi mai multe injurii, demonstrând încă o dată că întreaga lor campanie are ca ţintă persoanele LGBT şi crearea unui mediu ostil acestora în societate. 

Dincolo de persoana Iohannis, convergenţa sau nu la valori ideologice similare, ieşirea acestuia trimite un semnal extrem de puternic clasei politice. Vedem deja că avem politicieni locali şi chiar partide care îşi asumă tematica LGBT: Partidul Oamenilor Liberi de la Tg. Mureş susţine legalizarea parteneriatelor civile, Andrei Postolache de la Partidul Pentru Iaşi a ieşit public cu o declaraţie favorabilă legalizării căsătoriilor gay, figuri publice ies tot mai des pro-parteneriate civile. Interesant e faptul că USR-ul lui Nicuşor Dan a refuzat constant să se poziţioneze pe subiectul LGBT şi astăzi se vede în alianţe cu partidele locale amintite mai sus. Vor fi sacrificate drepturile minorităţilor sexuale şi de gen în numele „salvării” României?

Modificările constituţionale transcend cadrul naţional, ele sunt urmărite cu atenţie de alte state, de instituţiile supra-naţionale.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal s-au văzut puşi în dificultate, invitaţi la diverse dezbateri. Nu pot, evident, să-l contrazică pe preşedintele României, însă şi ei, ca şi domnul Cioloş, sprijină aşa-zisa familie tradiţională. Alina Gorghiu însăşi a ieşit cu o declaraţie similară, în care „traduce” toleranţa în parteneriate civile. Evident, PNL-ul are o serie de membri marcanţi apropiaţi de Coaliţia pentru Familie, vezi cazul Raluca Turcan, care a umplut sediul PNL Sibiu cu abţibilduri ale Coaliţiei, sau Sulfina Barbu, apropiată de Pro-Vita, sprijinind restricţionarea avortului.

favoarea unei astfel de modificări constituţionale. Dacă ne uităm puţin în istoria recentă, totuşi, vedem că în 2013, la anterioara încercare de modificare a Constituţiei, Victor Ponta (pe atunci premier) a blocat propusa schimbare a articolului 48 privind familia. Acelaşi Victor Ponta care şi-a bazat campania electorală pe pilonii „ortodoxie” şi „român”. Un soi de schizofrenie politică întâlnită la toate partidele parlamentare.

Aşadar, a început campania electorală. Cu gâtul pe ghilotină, comunitatea LGBT. Tema modificării Constituţiei, prima pe lista. Deja se formează tabere. Semnalele îmbucurătoare ţin de evoluţia extraordinară a poziţionării faţă de persoanele LGBT. Lucrurile se schimbă extrem de repede, iar această problemă ţine de democraţie, de principiile la care aderăm şi de limita până la care putem să permitem unor instituţii religioase să definească societatea în care trăim. Bătălia nu este doar a noastră, a persoanelor LGBT, ci este a tuturor celor care înţeleg că drepturile omului se bazează pe o solidaritate reciprocă. Trebuie să apărăm astăzi comunitatea LGBT pentru că altfel mâine ne vom trezi cu avortul restricţionat, cu divorţul sau pornografia interzise, cu ministere ale „familiei” sau cu educaţia sexuală interzisă. Nu aceasta e societatea deschisă în care egalitatea în drepturi a tuturor este garantată de statul laic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Gothica TGirl
21.10.2016, 14:48:34

Președintele Klaus Iohannis ♥ este și președintele meu și declarațiile domniei sale sunt un semn că România va deveni o țară mai prietenoasă cu persoanele LGBT, o țară în care va fi meritat să trăiesc! Mesajul Președintelui pentru mine a fost o surpriză extrem de plăcută și sinceră să fiu, nu mă așteptam ca aceastei Coaliții pentru familie să i se bată obrazul de către însuși președintele țării.

-5 (27 voturi)
Vlad Radu
21.10.2016, 14:59:10

Comentariu considerat abuziv.

Gothica TGirl
21.10.2016, 15:27:38

SELECT * FROM users U LEFT JOIN countries C ON C.id = U.id_country WHERE U.religion IS NULL AND C.name = "Romania"; # MySQL returned an empty result set (i.e. zero rows) Nu toti programatorii suntem la fel.

-6 (16 voturi)
Harry Porter
21.10.2016, 15:34:23

Ce stat laic, cine te-a pacalit ?Am vazut un documentar BBC despre crestinism, si ei spun ca poporul roman s-a nascut gata crestin,nu au avut problemele altor natii ! Dictatura minoritatilor este nenaturala, nu se intalneste nici in biologie,nici in fizica ,nici in chimie, este o eberatie. Si in politica mereu vor castiga cei care au mai multe voturi, este o realitate a democratiei,isi impune programul cel care a convins mai multa lume despre utilitatea lui. La fel ca in economie unde toti sunt de acord ca pestele cel mare il inghite pe cel mic, tot democratie este. Dar sunteti voi atat de mari,atat de multi, si noi atat de neajutorati incat sa ne trageti tara si copiii de sub picioare, vor fi romanii de acord sa negocieze viitorul urmasilor lor ? Sincer, nu cred, la voi democratia e buna doar pana se numara voturile, cand pierdeti nu mai e buna, vai capul vostru...voi sunteti adeptii legii junglei, castiga cine are batul mai lung si piatra mai mare, prin forta nu prin convingere.

0 (18 voturi)
M Costi
21.10.2016, 15:52:18

Dle V. Viski , privind "normalitatea " pe care o sustineti , presupunând ca intr-o zi toti romanii ar fi homosexuali iar toate româncele lesbiene , cum vedeti viitorul poporului roman ? ( discutia se poate extinde la nivel de Omenire !) Sigur , veti spune , vom "fabrica" prunci in eprubete . Si vom deveni un popor de ...clone. Vi se pare normal ?

+8 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (100)