Iohannis începe să-şi arate colţii. Ce sarcini le-a dat parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

ATITUDINE Preşedintele Klaus Iohannis a venit pentru prima dată în faţa Parlamentului după învestire şi, cu un discurs foarte bine ţintit, le-a trasat aleşilor câteva teme pe care trebuie să le rezolve rapid: codul electoral, legea securităţii cibernetice, votul prin corespondenţă, procedura de ridicare a imunităţii parlamentarilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut ieri primul discurs în Parlament după depunerea jurământului. La şedinţa plenului a asistat şi Guvernul, în frunte cu premierul Ponta, amabsadori şi, undeva la balcon, singur-singurel, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan. Deşi a vorbit domol, în stilu-i caracteristic, Klaus Iohannis a atins exact punctele vulnerabile ale politicienilor. Le-a dat parlamentarilor teme pentru următoarele trei luni şi a tras de urechi Guvernul pentru ordonanţa traseismului. După ce a chemat partidele la Palatul Cotroceni pentru a se consulta pe tema noului cod electoral, Klaus Iohannis le-a întors acum vizita şi a prezentat varianta sa de lege electorală. 

„Noi, întreaga clasă politică trebuie să reflectăm la rece dacă alegerea dintr-un singur tur de scrutin a preşedinţilor de Consilii Judeţene sau a primarilor a fost o decizie oportună sau nu. Să reflectăm cu sinceritate asupra consecinţelor votului pe listă sau votului uninominal, cum facem ca cetăţenii să fie mai bine reprezentaţi, cum creştem calitatea actului politic“, a spus Iohannis. Aşadar, preşedintele ar prefera, mai degrabă, ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din două tururi de scrutin, aşa cum s-a întâmplat până în 2008. Astfel, Iohannis a optat pentru modelul electoral susţinut de PNL, nu pentru cel al PSD-ului, care a propus ca primarii şi şefii de judeţe să fi aleşi, la fel ca acum, dintr-un singur tur. 

Propunerea PSD a urmărit interesul imediat al partidului, care, în acest moment, are foarte mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene (racolaţi şi în urma ordonanţei traseismului), iar un sistem cu un singur tur de scrutin i-ar avantaja clar pe cei aflaţi acum în funcţii. Astfel, o reţea de primari foarte numeroasă ar putea readuce PSD la guvernare în urma alegerilor din toamna anului viitor. 

„În urma consultării cu partidele, am convenit un calendar care presupune ca, până la finalul acestei sesiuni, să avem un nou pachet de legi“, a anunţat preşedintele, care a vorbit şi despre schimbarea legislaţiei privind finanţarea campaniilor electorale, care, până acum, s-au dovedit a fi malaxoare de bani negri. „Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi şi nici festivaluri de resurse nelimitate, despre a căror provenienţă toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde. Am văzut că la aceste capitole aveţi deja propuneri care să facă legislaţia mai clară, mai transparentă, mai riguroasă când vine vorba despre finanţare“, mai spus Iohannis de la tribuna Parlamentului.

Vot pentru diaspora

De asemenea, şeful statului nu a uitat nici de românii din străinătate .„Sunteţi chemaţi să daţi un răspuns adecvat şi românilor din diaspora. A gândi votul românilor din diaspora în termenii avantajului sau dezavantajului electoral, de tipul cine câte voturi poate lua, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut, este o capcană pe care cred că avem înţelepciunea să o evităm“, a spus Iohannis, după care a mai trimis o săgeată către Ponta şi PSD. „Nu este rolul Preşedintelui să spună care dintre soluţiile tehnice este mai bună. Pentru asta există specialişti, iar pentru decizie există vot. Dar, ca garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi ca mediator între stat şi societate, este datoria mea să mă asigur că dreptul fundamental la vot al tuturor românilor este respectat, indiferent unde trăiesc ei“, a spus Iohannis, ca răspuns la poziţia premierului Ponta care, după consultările de la Cotroceni, spunea că votul prin corespondenţă nu este destul de sigur. În plus, Ponta se gândea la o taxă de vot pentru electoratul din diaspora. „Gândiţi-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuţie pe care am simţi-o“, a spus Ponta, într-o şedinţă de Guvern.

În ziua în care Parlamentul a dat-o pe Elena Udrea pe mâna procurorilor, preşedintele Iohannis a vorbit şi despre Justiţie. „Discuţiile purtate cu actorii politici îmi dau convingerea că se poate ajunge rapid la o soluţie legislativă pentru accelerarea şi simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţiei parlamentarilor. Va fi un semnal de angajament public şi voinţă politică, în raport cu independenţa justiţiei şi sprijinirea ei în lupta anticorupţie“, a susţinut Iohannis.

Mediator pentru legea Big Brother

Preşedintele a abordat şi subiectul aşa-numitei legislaţii Big Brother, domeniu în care Parlamentul a adoptat trei legi, toate declarate neconstituţionale de CCR. „Sunt disponibil să mediez teme sensibile, unde lipsa unui dialog a condus la blocaj. O asemenea temă este legea securităţii cibernetice. Cred că putem găsi un echilibru între nevoia de securitate şi apărarea drepturilor individului. Am spus şi doresc să exprim din nou convingerea mea că aşteptările mari pot duce la rezultate mari“, a afirmat şeful statului.

Guvernul, criticat 

Preşedintele nu a uitat nici de Guvern şi de celebra Ordonanţă de Urgenţă 55 din 2014, care a reglementat, pentru o perioadă limitată, traseismul politic în rândul aleşilor locali. „ Nu e în spiritul democraţiei ca, prin ordonanţe de urgenţă, să facem frecvent excepţii de la lege. Istoria recentă ne arată că toate partidele, când se află în Opoziţie, critică folosirea ordonanţelor, dar când ajung la putere, recurg la ele în măsură egală sau chiar mai mare. Ridic această problemă în contextul în care, pe agenda consultărilor mele, s-a aflat nefericita OUG 55, o decizie luată la nivel de guvern, într-un context la care nu doresc să mă mai refer, şi care a creat o situaţie juridică aproape imposibil de rezolvat. Aceasta este una dintre consecinţe. Alta este lipsa de predictibilitate în legislaţie“, a spus, cu eleganţă, Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite