Iohannis în Financial Times: Este inacceptabil ca Ponta să fie acuzat de fapte de corupţie. Cea mai bună cale este să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu pentru Financial Times în care vorbeşte despre lupta anticorupţie din România şi despre problemele cu legea pe care le are premierul Victor Ponta.

„Cea mai bună cale este să demisioneze. Dacă nu este vinovat, cum susţine, atunci nu există nici o problemă. . . dar este inacceptabil ca un premier al unei ţări europene să fie acuzat de procurori de fapte ilegale“, a spus Iohannis, într-un interviu pentru Financial Times.

Preşedintele Klaus Iohannis denumeşte „o fază urătă“ situaţia în care se regăseşte România, cu premierul Victor Ponta acuzat de fapte de corupţie. „Prim-ministrul a negat acuzaţiile şi a câştigat o moţiune de cenzură în Parlament, la o săptămână după ce acuzaţiile au devenit publice. El şi-a luat concediu o lună pentru a se trata la Istanbul pentru o accidentare la genunchi. Dl Iohannis l-a numit recent pe Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, până la revenirea domnului Ponta din Turcia. Dl Iohannis insistă că ar trebui să renunţe“, relatează Financial Times.

Iohannis, susţinător al DNA

Financial Times mai notează că preşedintele Klaus Iohannis a fost un susţinător al DNA. „Domnul Iohannis a sprijinit DNA, înfiinţat sub presiunea UE în 2005, în lupta sa cu Partidul Social Democrat condus de domnul Ponta, dar criticii spun că şi-a asumat adesea rolul de spectator. Dar în primul său mare interviu acordat în limba engleză, Klaus Iohannis a spus că dorinţa sa de a curăţa politica românească rămâne în picioare“, se mai arată în sursa citată.

Mulţi se aşteaptă la schimbări rapide, care, evident, nu pot să se întâmple imediat", a mai  spus Iohannis, potrivit Financial Times.

Intervenţiile cele mai importante ale domnului Iohannis au fost de a sprijini DNA şi de a pune presiune pe parlamentari să respingă un proiect de lege care prevedea amnistierea politicienilor de la urmărirea penală, mai notează Financial Times.

Procurorii DNA au obţinut mai mult de 1.000 de condamnări anul trecut şi au pus sub acuzare alţi 1.100 suspecţi. Mai mult de 90 la suta din cei puşi sub acuzare au fost condamnaţi, sunt informaţiile furnizate de Financial Times.Nu poti lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe. Lupta împotriva corupţiei va dura atâta timp cât este nevoie“, a mai spus Iohannis.


Prezenţa NATO în România, salutată

Potrivit Financial Times, Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru sancţiunile UE împotriva Rusiei pentru acţiunile sale în Ucraina şi a salutat prezenţa în creştere a NATO în România, care a găzduit peste 100 de exerciţii militare în acest an.Aceasta este o reasigurare importantă pentru România ca ţară aflată pe flancul estic al Alianţei Pe coasta Mării Negre, vedem frecvent incursiuni aeriene de avioane ruseşti“, a mai spus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite