Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis l-a decorat pe Yehuda Bauer: Vom organiza un summit internaţional dedicat manifestărilor antisemite

9
25 May 2016 19:37:45
Autor: Radu Eremia
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Cu prilejul ceremoniei de decorare a preşedintelui onorific al Alianţei internaţionale pentru Memoria Holocaustului, Yehuda Bauer, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că printre obiectivele sale se află promovarea cunoaşterii perioadei Holocaustului, combaterea extremismului şi a antisemitismului. Preşedinţia va iniţia organizarea la Bucureşti a unui summit internaţional dedicat acţiunii împotriva manifestărilor antisemite.

Vă felicit în numele statului român pentru sprijinul şi entuziasmul de care aţi dat dovadă în crearea Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Fără efortul dumneavoastră nepreţuit este greu de crezut că Alianţa ar fi fost ceea ce este astăzi. Aţi împlinit, anul acesta, onorabila vârstă de 90 de ani. În bogata dumneavoastră carieră, aţi demonstrat că sunteţi şi veţi rămâne un reper inconfundabil în cercetarea Holocaustului, antisemitismului şi mişcării de rezistenţă a evreilor în timpul persecuţiei“, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a lui Yehuda Bauer.

Preşedintele a lăudat implicarea lui Yehuda Bauer în cunoaşterea atrocităţilor Holocaustului. „Unul dintre îndemnurile care vă aparţin redă în definitiv adevărata faţă şi dimensiune a Holocaustului: „Să nu fii victimă. Să nu fii agresor. Mai presus de toate, să nu fii spectator”. Atent la acest fenomen, care a făcut milioane de victime, aţi dorit să vă asiguraţi că marele public are acces la înţelegerea istoriei acestei drame, unice în sine. Apreciez claritatea mesajului dumneavoastră de a atrage atenţia asupra consecinţelor pe care lipsa cunoaşterii atrocităţilor din perioada Holocaustului le-ar putea avea în viitor“, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că România a preluat anul acesta preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. „În perioada exercitării preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, priorităţile României sunt cele pe care le-am anunţat deja la începutul acestui an: colaborarea cu media şi social media pentru promovarea cunoaşterii perioadei Holocaustului, combaterea extremismului, discriminării, xenofobiei, rasismului şi antisemitismului. Un al doilea obiectiv, la fel de important, este reprezentat de consolidarea educaţiei în domeniul Holocaustului în statele membre şi observatoare ale Alianţei. Totodată, ne propunem promovarea cercetării academice în domeniu“, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a mai arătat că oamenii-cheie ai statului vor beneficia de educaţie pentru cunoaşterea Holocaustului şi a vorbit despre crearea unui Muzeu al evreilor la Bucureşti. „În acest sens, unul dintre punctele centrale îl constituie extinderea programelor educaţionale pe acest subiect pentru funcţionarii publici, oamenii politici, diplomaţi, personal din structurile de ordine şi siguranţă publică. Despre aceste lucruri am vorbit la Bucureşti, la Ierusalim şi la Washington. Dar demersurile României în această direcţie nu se vor opri la finalul mandatului. Ne vom concentra, în continuare, pe implementarea unor proiecte menite să conserve memoria colectivă privitoare la Holocaust. Prin urmare, reafirm susţinerea mea pentru crearea cât mai curând în România a unui Muzeu al evreilor şi al memoriei Holocaustului“, a mai preciat Iohannis.

Preşedintele a anunţat şi că România va fi gazda unui eveniment internaţional dedicat memoriei Holocaustului. „În plan extern, vom lansa în curând iniţiativa organizării la Bucureşti, la începutul anului viitor, a unui summit internaţional dedicat acţiunii comune împotriva manifestărilor antisemite, precum şi a altor forme de manifestări extremiste“, a mai arătat Iohannis.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Pathfinder RO
25.05.2016, 19:59:55

"implementarea unor proiecte menite să conserve memoria colectivă" Asa cam cum pun io si nevasta-mea muraturi? Si cam la ce conservanti se gandeste nenea Iohannis? hi hi hi hi hi

Dan Petrescu
25.05.2016, 20:08:28

Astept cu deosebit interes si nerabdare ca mai inainte de summit-ul antisemit sa faca un summit international si national ce sa puna pe tabet imbecilizarea ,saracirea si eutanasierea natiei al carui presedinte spune ca este ......Sunt curios de mor sa aflu care sunt motivele pentru care natia din care fac parte dovedeste astfel de talente scoase din comun si aproape paranormale in a-si fura singura trecutul,prezentul si viitorul ....Ficusul de la Cotroceni ar trebui sa fie interesat si ingrijorat macar in proportie de unu la suta fata de starea de idiotenie colectiva in care tindem sa cadem ...numai un popor de tacaniti poate asista zilnic la tot felul de dovezi indiscutabile de jaf si crima fata de el si el ,poporul, sa nu reactioneze in nici un fel ,ba chiar sa si contribuie efectiv si afectiv cu cei ce il distrug sistematic de 26 de ani .......

+1 (3 voturi)
Pathfinder RO
25.05.2016, 20:25:19

Dan Petrescu Hmmm Adevarat: avem o clasa politica de tot rahatul. Adevarat: imbecilizarea populatiei: parere personala, toate "reformele" din invatamant din ultimii 26 de ani au fost tampite. Fals: saracirea populatiei, romanii castiga, de la intrarea in UE , mai bine in fiecare an. Asta-i statistica, nu te poti lua de ea. Problema nu-i la presedinte, e la aia de guverneaza. Si la aia de legifereaza. Ficusu' intr-adevar n-are nici o treaba la TreiCoceni. Vad ca se apuca de conserve, mai nou...

+1 (1 vot)
Dan Petrescu
25.05.2016, 21:17:58

Adevarat: este mai mult decit evidenta saracirea populatiei indiferent decit creste salariul de la intrarea in UE este tot mai vizibil daca o raportam la cresterile din celelalte tari membre adevarul este vizibil mai ales cind facem raportul de paritate ,cit din venitul lunar al unui individ din Romania se duce pe utilitati si cit la unul din UE ....chestii ,socoteli la care este musai sa nu cascam ochii si nici buzunarele .....acesta se vrea doar un mic exemplu ...in fapt populatia activa din romania a saracit de la aderare si asta nu din vina exclusiva a clubului unde de buna voie si nesiliti de nimeni am intrat ci din vina factorilor decidenti mioritici ....suntem unicul popor din lume ,galaxie si chiar din toate dimensiunile posibile ce nu mai are nevoie de dusmani atita timp cit se are pe el insusi .....

0 (2 voturi)
RedAbaris
25.05.2016, 20:43:49

Un Muzeu al Romanilor de Pretutindeni sau un Muzeu al Crimelor Comunismului pe cand herr goy Iohannisov? Fiecare paiata care a ajuns la conducerea tarii vad ca sterge incet-incet sangele romanilor cu tot felul de rahaturi importate. Sangele atrage sange herr....se pare ca unii au uitat asta.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările