Iohannis, mesaj la 26 de ani de la protestele timişorenilor: Lor le datorăm libertatea şi democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a postat, miercuri, un mesaj pe Facebook, la împlinirea a 26 de ani de la începutul protestelor din Timişoara care au dus la căderea dictaturii comuniste, că celor care s-au sacrificat în acea perioadă le datorăm acum „libertatea şi democraţia“.

„În urmă cu 26 de ani, la Timişoara s-a strigat în stradă «Libertate!». În acea zi istorică, timişorenii au declarat, prin acţiunea lor temerară, dictatura vinovată de cei 45 de ani de teroare. Din curajul şi determinarea lor s-a născut Revoluţia română, care a condus în câteva zile la prăbuşirea regimului comunist. Astăzi, se cuvine să ne îndreptăm gândurile către cei care au făcut sacrificiul suprem şi să nu uităm că lor le datorăm libertatea şi democraţia“, se arată în mesajul preşedintelui, postat pe Facebook.

În 16 decembrie 1989, la Timişoara s-a ieşit masiv în stradă şi tot atunci s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu„. Astfel, în dimineaţa acelei zile, susţinătorii pastorului Laszlo Tokes se adunau pentru a doua zi consecutiv în faţa locuinţei acestuia pentru a-l susţine. Speriat de numărul mare de susţinători, Tokes a ieşit la fereastră şi le-a vorbit oamenilor, aşa cum făcuse şi cu o zi înainte.

Câteva ore mai târziu, protestatarii, al căror număr crescuse, au umplut Piaţa Maria, unde se afla şi reşedinţa lui Tokes. Mitingul de susţinere s-a transformat rapid în protest social, iar acesta a fost momentul în care Revoluţia a izbucnit, iar la Timişoara oamenii au stat şapte zile pe străzi.

Bilanţul celor şapte zile ale Revoluţiei de la Timişoara arată că peste 90 de persoane şi-au pierdut viaţa luptând pentru libertate, iar alte peste 370 au fost rănite. Aproximativ 850 de oameni au fost ridicaţi de pe străzi şi închişi fie la penitenciar, fie în arestul Miliţiei, în acele zile, pentru că au îndrăznit să se ridice împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite