Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis, mesaj pentru Guvern şi Parlament: Eliminarea CSAT din numirea şefului DGPI, o greşeală. În ultimă instanţă, voi sesiza CCR

0
18 May 2017 14:53:36
Autor: Radu Eremia
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO EPA
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO EPA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că adoptarea de către Senat a ordonanţei de urgenţă privind Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului de Interne, prin care este eliminat avizul CSAT din numirea şi eliberarea din funcţie a şefului DGPI, este o eroare, arătând că, în „ultimă instanţă“, o va ataca la Curtea Constituţională a României (CCR).

„Aşa ceva nu se poate, este o eroare, o greşeală cum doriţi. Atâta vreme cât instituţia este una militarizată nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct. Iar, indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România, conform Constituţiei şi dacă se menţine această soluţie, care este una neconstituţională, după părerea mea, evident că speţa va merge la Curtea Constituţională. (...) În ultimă instanţă, voi ataca eu la Curtea Constituţională, dar deocamdată aşteptăm să-şi revină Parlamentul şi să intre în normalitate“, a afirmat Iohannis.

Liderul de la Palatul Cotroceni a susţinut că acest act normativ a fost adoptat de Senat în această formă din raţiuni politice. „Eu văd aici o raţiune politică din partea PSD. Este destul de evident după speţa cu ANCOM acum speţa cu acest serviciu al Ministerului de Interne, se încearcă din partea PSD să se elimine instituţia Preşedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare", a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a comentat şi proiectul prin care şeful statului este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi. „Deocamdată am observat că s-a oprit parcursul şi poate îşi revin iniţiatorii şi în această speţă“, a adăugat el.

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului de Interne, cu un amendament al Comisiei de apărare care prevede că şeful acestei structuri este numit şi eliberat din funcţie de ministrul de Interne.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările