Klaus Iohannis: Strategia de vaccinare va fi aprobată în CSAT. Vaccinul e singura soluţie viabilă de a pune capăt pandemiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / George Calin
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / George Calin

cPreşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că strategia de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19 va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), şi că primii care vor primi vaccinul va fi personalul din domeniul sănătăţii, populaţia cu risc ridicat şi personalul „din domeniile cheie pentru funcţionarea societăţii”. Şeful Statului a subliniat că odată aprobat de instituţiile europene, vaccinul va fi sigur.

Klaus Iohannis: Pandemia de COVID-19 ne-a modificat tuturor radical vieţile, a afectat global starea de sănătate a oamenilor şi capacitatea de funcţionare a economiilor. Limitarea efectelor acestei pandemii este o prioritate zero pentru toate guvernele lumii, iar cercetătorii încearcă să ne ofere cât mai repede soluţia pentru ieşirea din această criză. Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuală speranţa noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viaţă normală. La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute, care au transformat lupta cu virusul SARS-COV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil.

Însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieşirea din această criză medicală de proporţii.  Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenţie aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluţia pandemiei la noi în ţară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare.

La momentul în care vaccinurile vor ieşi din producţie, va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiţi să le putem distribui tuturor, în mod echitabil. De aceea, am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, ministrul Apărării şi ministrul Afacerilor Interne pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID.

De eficienţa acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei şi, implicit, protejarea vieţii românilor.

Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate naţională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranţa cetăţeanului. Autorităţile s-au mobilizat foarte bine şi, la ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, şi avem organizată o structură clară, Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-COV-2.

De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare şi implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum şi planul de acţiune, cu etape clare. Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare.

Vreau să subliniez că cele trei ministere – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne - au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităţilor şi a căilor de acţiune, pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor şi asigurarea disponibilităţii personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare în condiţii de maximă siguranţă. 

Am discutat şi despre necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare să fie uşor accesibile pentru categoriile ţintă, ceea ce implică un efort logistic şi de transport în condiţii sigure, adaptate caracteristicilor noului vaccin.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV2 fac parte: personalul din domeniul sănătăţii, tot personalul din domeniul sănătăţii, ca şi cel din centre rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiei şi personalul din domenii-cheie, esenţiale bunei funcţionări a societăţii. 

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare şi iniţierea acestora vor fi stabilite în funcţie de aprobarea, producţia şi alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare ţară, folosindu-se o procedură specifică în funcţie de vaccin. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătăţii şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie şi centre drive-through pentru celelalte categorii de populaţie.

Strategia de distribuţie va ţine cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum şi a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuţia către centrele de vaccinare locale fixe şi mobile.

Comunicarea clară şi transparentă cu cetăţenii, şi în special cu grupurile ţintă, este esenţială, la fel ca şi combaterea dezinformării şi a diseminării informaţiilor false. 

Toate informaţiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei. Comitetul naţional de coordonare a avut deja discuţii atât cu organizaţiile profesionale, cât şi cu asociaţiile de pacienţi şi îşi propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar şi cu reprezentanţii mass-media. 

Este foarte important de ştiut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaţionale de profil, sunt sigure, sunt eficiente şi reprezintă singura soluţie viabilă de a pune capăt acestei pandemii. 
 

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea luni, 23 noiembrie a.c., ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu tema Campania de vaccinare anti-COVID-19, problemă de securitate naţională, la care vor participa Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a afirmat, încă de vineri, că a convocat această şedinţă pentru luni, întrucât campania de vaccinare trebuie să fie un succes şi, ca atare, este o chestiune de securitate naţională.

„Pentru asta, am convocat o întâlnire, o şedinţă, pentru luni, şedinţă la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi ministrul Sănătăţii şi vom clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare ca şi chestiune de securitate naţională", a explicat Iohannis.

Săptămâna trecută, şeful statului anunţa că Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central, va fi coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite