Iohannis: Nu am primit memorandumul privind mutarea ambasadei la Ierusalim. UE are o poziţie clară. Nimeni nu-şi mută ambasada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, faptul că până în prezent nu a primit niciun memorandum referitor la începerea procedurii de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Mai mult, şeful statului a subliniat că România respectă dreptul internaţional şi că UE are poziţie clară, adică nicun stat nu-şi va muta pentru moment ambasada la Ierusalim.

„Argumentul logistic nu are sens.Tuturor le-ar fi uşor să lucreze lângă domiciliu, dar nu ţine. UE are o linie clară. Nimeni din UE nu-şi mută ambasada până nu se lămuresc părţile de acolo. Nu poate nimeni să vină din afară să spună statului Israel sau Autorităţii Palestiniene cum să-şi împartă Ierusalimul. Când se lămuresc lucrurile, nu mai există impedimentul. Numai atunci se poate discuta concret mutarea ambasadei“, a declarat Klaus Iohannis, luni, la o declaraţie de presă dată după ce a ieşit la plimbare cu bicileta. 

Preşedintele ţării a subliniat că până în prezent la Preşedinţie nu a ajuns niciun memorandum. „A existat argumentul cu SUA. Nu putem compara situaţia României cu cea a SUA. Statele Unite sunt cea mai puternică ţară. Noi am făcut în Orientul Mijlociu o abordare foarte bună, echilibrată, respectată. Dacă am face o astfel de mişcare, toate părţile şi-ar pierde încrederea în diplomaţia românească. Cine ar face asta ard a cu piciorul la peste o jumătate de secol de diplomaţie. Acel memorandum nu a fost expediat la Preşedinţie. Probabil o să ne parvină“, a completat şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite