Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis: Avem astăzi oportunitatea şi mijloacele de a regândi un sistem de sănătate vulnerabilizat de lipsa de investiţii adecvate timp de câteva decenii

8
19 Jan 2022 17:25:13
Autor: Maria Dinu
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Iohannis a declarat, la evenimentul de lansare al Planului Naţional pentru Combaterea Cancerului, că odată cu lansarea acestuia, România are şansa de a regândi sistemul de sănătate, „vulnerabilizat” din cauza lipsei de investiţii adecvate din ultimele decenii. Potrivit preşedintelui, „în mijlocul crizei, devine evidentă nevoia de a construi capacităţi de adaptare pentru asigurarea îngrijirilor medicale de care au românii nevoie”.

„Anul acesta vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie, prin angajamente asumate şi direcţii de acţiune pentru punerea imediată în practică, şi nu doar prin dialog despre deziderate, necesităţi şi justificări ale lipsei de acţiune. Lansăm, aşadar, un plan naţional care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât şi pentru generaţiile viitoare, şi care se bazează pe o abordare integrată, ambiţioasă şi racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer”, a spus şeful statului la evenimentul de lansare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. 
 

Preşedinte a subliniat că Planul are obiective realiste şi pune accent pe finanţarea şi încurajarea investiţiilor privind depistarea cancerului.  „Cu siguranţă, conştientizăm cu toţii că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei. Ceea ce am apreciat însă când am analizat acest Plan este că fixează obiective realiste şi măsurabile şi că defineşte un traseu standardizat al pacientului. Planul pune un mare accent pe încurajarea şi finanţarea suplimentară a investigaţiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală şi să ducă la diagnostic precoce şi tratament eficient”.

Şeful statului e enumerat mai multe exemple, printre care faptul că de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcţionale programele naţionale de screening pentru anumite tipuri de cancer. Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine ţintite şi cu şanse majore de vindecare”. 

Potrivit preşedintelui, „o măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Naţional de Cancer. Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovaţie în sănătate, care să ofere pacienţilor din România accesul rapid la cele mai noi terapii”. 

„Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluţii şi pentru finanţarea îngrijirilor paliative pentru pacienţii cu cancer, o modalitate de îmbunătăţire a calităţii vieţii atât pentru pacientul oncologic, cât şi pentru familie şi cei apropiaţi”, a mai arătat şeful statului. 

Totodată, preşedintele a dat asigurări că va urmări îndeaproape progresul în implementarea Planului, „care este esenţială în ţara noastră, aflată, din păcate, în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai transmis că „avem astăzi oportunitatea, dar şi mijloacele de a regândi un sistem de sănătate vulnerabilizat prin lipsa de investiţii adecvate timp de câteva decenii”, completând că „este adevărat că presiunea pusă de pandemie în ultimii doi ani asupra sectorului sanitar a fost fără precedent”. 
 

„În mijlocul crizei, devine evidentă nevoia de a construi capacităţi de adaptare pentru asigurarea îngrijirilor medicale de care au românii nevoie zi de zi, indiferent de circumstanţe şi de context”, a mai declarat şeful statului, explicând că „diagnosticul unei afecţiuni nu poate şi nu trebuie să aştepte sfârşitul pandemiei, tratamentul adecvat pentru controlul evoluţiei bolii devenind ineficient dacă este administrat tardiv”, a subliniat şeful statului. 

„Cancerul este o boală care poate fi prevenită, iar povara sa poate fi redusă semnificativ. Pentru aceasta însă trebuie să existe responsabilitate asumată pentru punerea în practică a unui program sustenabil de vaccinare, a unor acţiuni de depistare precoce şi de screening, precum şi asigurarea accesului la diagnostic şi tratament în mod egal şi echitabil pentru toate categoriile socio-economice”, a mai transmis Iohannis. 

În acest context, preşedintele spune că „valorificarea oportunităţilor de finanţare rămâne, de asemenea, crucială pentru reuşita acestui demers şi pentru recuperarea decalajelor în îngrijiri şi acces la tratament inovator”. 

„Nu putem construi o Românie a viitorului fără să fim atenţi la starea de sănătate a cetăţenilor noştri, un aspect definitoriu pentru bunăstarea socială. Avem datoria de a face tot ce ţine de fiecare dintre noi pentru a sprijini eforturile în această bătălie pentru viaţă. O societate cu adevărat puternică este o societate solidară, care are grijă de fiecare dintre membrii săi. Domeniul sănătăţii este şi trebuie să rămână dincolo de orice miză politicianistă şi îi îndemn pe toţi actorii cu responsabilităţi, din sfera publică şi privată, să contribuie la punerea în aplicare a acestui Plan, în beneficiul tuturor cetăţenilor”, a conchis preşedintele. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ion Tamis
19.01.2022, 18:22:04

Johannis ignora, voit, demagogic si oportunistic, faptul ca, la nivelul posibilitatilor economiei romanesti, bugetele si "investitiile" in sanatatea publica au crescut enorm, de la an an, dar, in acelasi ritm, poate chiar mai alert, au crescut risipa, neglijenta, iresponsabilitatea si lipsa de profesionalism in gestionarea resurselor si, mai ales, capusarea spitalelor de catre mafiile politice locale si centrale. Declaratii in acest sens a facut, pe cand era inca in functie, fostul presedinte Basescu: pe cine sa credem?

+2 (2 voturi)
mircea miricioiu
19.01.2022, 18:47:50

Romania educata, protectia mediului, sistemul de sanatate vulnerabilizat, registrul national de cancer, iata telurile supreme ale lui iohanis, bineinteles, esuate ca si statul lui, de altfel, dar macar ne arata ca este viu, respira, gandeste ( mult, putin ? ). cel putin, cu registrul ala deja a rezolvat situatia celor cu suferinte oncologice care nu au mai fost primiti in spitale ca.... nu aveau covid. ce sa-i faci ? ghinion.......

+3 (3 voturi)
Amdo Odma
19.01.2022, 19:06:56

Iohannis a devenit un cancer. Un demagog incapabil conduce Romania.

-13 (19 voturi)
True Blue
19.01.2022, 19:07:09

Mai asculta si mai crede cineva ce spune asta?!

+3 (3 voturi)
laur laur
19.01.2022, 19:07:30

Nu te mai crede nimeni. Esti un presedinte eșuat, mort si neingropat.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările