Iohannis: Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un act odios al istoriei îndreptat inclusiv împotriva Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, în care afirmă că eforturile românilor trebuie să se îndrepte către condamnarea tuturor acţiunilor care ar putea afecta traiectoria democratică a ţării, iar în actualul context, apărarea şi consolidarea statului de drept împotriva oricăror inamici ostili societăţii deschise reprezintă o prioritate.

„Ne amintim astăzi de victimele pe care regimurile totalitare le-au produs în România şi în Europa secolului XX. Semnarea, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov a însemnat consacrarea faptului că fascismul, nazismul şi comunismul nu sunt altceva decât forme de manifestare ale aceloraşi expresii antidemocratice, de ură şi intoleranţă. În acele vremuri de cumpănă, au existat oameni care, cu preţul vieţii ori al unor experienţe traumatizante şi umilitoare, au luptat pentru libertate şi apărarea demnităţii umane şi s-au opus fascismului şi comunismului, în toate formele lor. Cu recunoştinţă şi admiraţie pentru eroismul victimelor, exprimăm întreaga noastră consideraţie şi compasiune, încurajând totodată datoria de a le cinsti memoria şi amintirea”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a ţinut să precizeze că „orice tip de rezistenţă sau opoziţie care s-a îndepărtat însă de valorile democratice şi care a îmbrăţişat ideologii extreme, care a negat supremaţia condiţiei umane şi a instituţiilor libertăţii democratice, luptând împotriva unui totalitarism sub o altă formă de totalitarism şi extremism, nu poate fi valorizată”.

„Recunoaşterea şi omagierea doar a acelor modele care au luptat împotriva totalitarismului de pe poziţii democratice reprezintă şi un semnal pe care îl transmitem tinerei generaţii: doar conştientizând ce a fost drept şi ce a fost greşit în trecutul recent vom putea construi un viitor prosper pentru ţară. Tocmai de aceea, este important ca autorităţile centrale şi locale să dea dovadă, în numele crezului democratic, de claritate morală în eforturile lor de onorare a celor care au făcut parte din rezistenţa antifascistă sau anticomunistă”, a completat Klaus Iohannis.

În opinia preşedintelui, „Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un act odios al istoriei îndreptat inclusiv împotriva Marii Uniri şi a dezideratului de pace şi libertate al societăţii româneşti”.

„Pentru condamnarea sa fermă şi neechivocă, Centenarul României trebuie să ne găsească consecvenţi în lupta pentru apărarea democraţiei, a statului de drept şi a libertăţilor individuale. Să nu uităm că mai bine de jumătate din cei o sută de ani care se împlinesc de la realizarea idealului naţional i-am trăit sub dictaturi, iar mare parte dintre personalităţile care au contribuit la Marea Unire au fost persecutate de regimurile totalitare”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a susţinut că, în actualul context european şi global, apărarea şi consolidarea statului de drept şi a libertăţii împotriva oricăror inamici ostili societăţii deschise reprezintă o prioritate a prezentului.

„De aceea, astăzi, eforturile noastre trebuie să se îndrepte către sancţionarea şi condamnarea tuturor acţiunilor care ar putea afecta drumul României pe traiectoria democratică iniţiată în Decembrie 1989 şi consolidată odată cu aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană. În actualul context european şi global, marcat de numeroase provocări şi incertitudini, apărarea şi consolidarea statului de drept, a democraţiei şi libertăţii împotriva oricăror inamici ostili societăţii deschise reprezintă o prioritate a prezentului”, a conchis Klaus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite