Iohannis, despre modificările Codului Fiscal: „Nu se discută despre niciun impozit şi nicio taxă pentru oamenii de rând”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Administraţia Prezidenţială
FOTO: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că modificările pregătite de guvernanţi pentru Codul Fiscal nu presupun noi impozite pentru populaţie. În ceea ce priveşte introducerea impozitării progresive, aşa cum doresc social-democraţii, şeful statului a explicat că este nevoie de digitalizare, precizând că susţine în continuare păstrarea cotei unice.

În ceea ce priveşte introducerea impozitării progresive şi aplicarea unei taxe de solidaritate, măsuri dorite de social-democraţi, preşedintele Iohannis a transmis, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă:

„Eu sunt pentru păstrarea cotei unice şi împotriva taxei de solidaritate. Aceasta este o opinie pe care am spus-o în repetate rânduri. Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu, iar cota unică nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita sau cel mai mdoern mod de a impozita, dar pentru un sistem care nu este digitalizat, ca al nostur, are certe avantaje practice, deci până nu există o digitalizare funcţională nu cred că se poate introduce o altfel de cotă. Nu este o chestiune neapărat de principiu, care nu poate fi niciodată schimbată. este vorba de aplicabilitate şi oportunitate. Nu văd altă soluţie pentru România. După ce finalizăm digitalizarea, peste câţiva ani, evident că discuţia se poate relua”.

Mai mult, şeful statului a subliniat că modificările prea rapide ale Codului Fiscal nu vor aduce rezultate bune. 

„Este o preocupare constantă a politicienilor să discute despre impozite şi taxe pentru că dă bine la televizor, însă trebuie să dea bine în practică. Schimbările prea frecvente la Codul Fiscal le-am criticat în repetate rânduri. Dacă se fac modificări prea rapide, care nu sunt bine pregătite, rezultatul nu este deloc bun. Dimpotrivă, apar noi şi noi sincope, apar excepţii”, a explicat Iohannis.

„Am discutat aceste proiecte cu premierul şi cu miniştrii, în primul rând cred că e important de ştiut că aceste chestiuni vor fi puse în discuţie publică şi nu se vor hotărî peste noapte. E o etapă de discuţii. Nu are rost să speculăm chestiuni care, poate, nu vor fi niciodată puse în practică, cum ar fi raţionalizarea gazului sau alte lucruri nedorite de nimeni. Dacă au fost discuţii, au fost la nivel tehnic, pentru că dacă se întâmplă o catastrofă, e bine să fii pregătit, dar nu lucrăm în acel scenariu. Există o serie de impozite şi taxe care au fost introduse în alte circumstanţe, poate fără a fi fundamentate sau discutate, deci se impune o modernizare a întregului cadru.

Vor fi prezentate de Guvern, eu i-am rugat să le analizeze foarte bine, să nu apară povară suplimentară pentru oamenii de rând, inhibiţie pentru afaceri, ci să apară o corecţie care face lucrurile mai transparente, corecte şi care duc la o mai bună colectare a banilor pentru bugetul de stat, să se reducă evaziunea fiscală. Nu se discută despre niciun impozit şi nicio taxă pentru oamenii de rând, ci se discută despre reglementări care nu au fost bine gândite, respectiv elimină portiţe din Codul fiscal”, a mai declarat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite