Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis va participa miercuri la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema cotelor de refugiaţi

1
18 Sep 2015 11:50:00
Autor: Sebastian Zachmann
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis va reprezenta România la reuniunea extraordinară a Consiliului European, programată pentru ziua de miercuri, au declarat surse din Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat joi convocarea unui summit extraordinar al şefilor de stat şi de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, „pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiaţilor“ şi distribuire a 120.000 de refugiaţi, relatează AFP.  „Convoc un summit extraordinar al Consiliului European miercuri 23 septembrie, la ora 18.00, pentru a discuta despre măsuri în contextul crizei refugiaţilor“, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Numeroase state UE, în principal central şi est-europene, se opun cotelor obligatorii privind distribuirea imigranţilor.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi cel al Austriei, Werner Faymann, au cerut un summit extraordinar după ce Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne nu a reuşit ajungerea la o decizie privind distribuirea refugiaţilor.
 
Comisia Europeană îndeamnă Consiliul Uniunii Europene să ia deciziile necesare, la reuniunea extraordinară din 22 septembrie, pentru aprobarea mecanismului de distribuire a 120.000 de refugiaţi.

De la Bruxelles, preşedintele Iohannis va merge la New York, unde va participa la summitul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

PeşedinteleŞedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a adus o mică relaxare în abordarea României faţă de chestiunea refugiaţilor. În primă fază, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că poziţia noastră nu se va schimba: la următorul Consiliu JAI, care va avea loc marţea următoare la Bruxelles, vom vota din nou împotriva cotelor obligatorii de imigranţi. „Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător cu cel de la ultima şedinţă JAI, şi anume că România este solidară cu celelalte state membre din UE, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluţie la problema migraţiei. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI“, a spus şeful statului.

Totuşi, Iohannis este pregătit şi pentru scenariul de rezervă, unul contrar poziţiei României, dar aproape de a fi acceptat de restul statelor europene.„Este posibil ca UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaţilor, dar este un scenariu care, cel puţin teoretic, este posibil şi atunci am discutat ce se poate întâmpla şi în acest context“, a adăugat Iohannis.

Fonduri europene pentru imigranţi

Decizia finală va fi luată miercuri, la Bruxelles, la Consiliul European. Practic, după ce, marţi, miniştrii de interne din statele UE se vor reuni în Consiliul JAI şi vor stabili detalii tehnice, mai exact cotele de imigranţi pe fiecare ţară în parte, miercuri, şefii de stat şi de guvern îşi vor asuma decizia la cel mai înalt nivel politic. În acest moment, cele mai multe state din UE acceptă cotele, ba chiar au apărut ţări care s-au oferit să primească şi mai mulţi imigranţi decât era stabilit iniţial. De aici şi poziţia circumspectă a preşedintelui Iohannis. „Dacă se întâmplă aşa ceva (n.r.- cotele obligatorii), atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. În speţă, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o soluţie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităţilor de primire a refugiaţilor sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiaţi“, a susţinut Iohannis.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Marcel Cristea
20.09.2015, 06:24:27

How many of you suckers believe that Iohan's going to Represent Romania's national interest and stand up to the Politburo?

Modifică Setările