Iohannis şi politica „paşilor mărunţi“ pentru Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis şi liderul blocului ACUM din R.Moldova, Andrei Năstase  sursa foto: PS News
Preşedintele României, Klaus Iohannis şi liderul blocului ACUM din R.Moldova, Andrei Năstase  sursa foto: PS News

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din R.Moldova care se vor desfăşura pe 24 februarie a început vineri într-un context deloc fericit pentru statul frate dintre Prut şi Nistru. Bătălia principală se va da între binomul PDM-PSRM şi Blocul ACUM, miza acestor alegeri fiind crucială pentru viitorul R.Moldova, care pare că a intrat într-o spirală fără sfârşit ale jocurilor binomului Plahotniuc-Dodon, de pe axa EST-VEST.

În ce această ecuaţie un rol important l-ar fi putut juca preşedintele Klaus Iohannis, dar din păcate poziţiile sale cu privire la subiectul R.Moldova au fost prudente într-o anumită cadenţă dictată de situaţia din teren şi de politica Germaniei.

Din păcate războiul dintre Palate de la Bucureşti din aceşti ani a aruncat în aer mai multe dosare de politică externă, printre care şi R.Moldova întrucât Guvernul şi Preşedintele au poziţii diferite pe subiectele „fierbinţi“ care privesc România şi implicit românii din vecinătatea graniţelor. Parteneriatul PSD-PDM a îngropat „pentru mult timp“ viitorul R.Moldova, în contextul în care coaliţia PSD-ALDE a sponsorizat populismul Cabinetului hibrid al lui Plahotniuc de la Chişinău, iar banii alocaţi pentru şcoli, drumuri şi spitale sunt „apă de ploaie“ într-un spaţiu care a fost pierdut sau mai bine spus cedat bucată cu bucată lui Vladimir Plahotniuc.

Acest oligarh este binecunoscut oamenilor cu greutate din PSD încă din vremea lui Adrian Năstase, cât şi serviciilor de la Bucureşti, care i-au permis să se dezvolte şi cu banii de la Bucureşti, ca reprezentat al PETROM pentru R.Moldova. Spre deosebire de Traian Băsescu, Klaus Iohannis a fost precaut în relaţia cu R.Moldova şi nici nu a taxat vehement derapajele oligarhului Vladimir Plahotniuc de la Chişinău, într-un moment în care fostul premier Mihai Tudose împreună cu o „întreagă şleahtă“ de partid făcea în vara anului 2017 o vizită la Chişinău, şi gira într-o manieră total neinspirată legea mixtă electorală care tranşa jocul electoral moldav în favoarea cartelului pro rus PDM-PSRM.

Atunci ca şi cum, Iohannis a preferat să tacă sfătuit de consilierii săi de la Cotroceni când ar fi putut să iniţieze o strategie cu paşi concreţi pentru R.Moldova. Într-o primă fază, ar fi putut să se centreze pe apropierea de valorile euro-atlantice, şi apoi pe REUNIRE. Dar pentru politicienii de la Bucureşti şi Chişinău, REUNIREA este un subiect fierbinte de care se folosesc în scopuri electorale, de când votul celor aproximativ 1 milion de moldoveni cu paşaport românesc contează.

Citeşte analiza integrală pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite