Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis şi politica „paşilor mărunţi“ pentru Republica Moldova

3
28 Jan 2019 14:10:54
Sebastian Rusu
Preşedintele României, Klaus Iohannis şi liderul blocului ACUM din R.Moldova, Andrei Năstase  sursa foto: PS News
Preşedintele României, Klaus Iohannis şi liderul blocului ACUM din R.Moldova, Andrei Năstase  sursa foto: PS News

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din R.Moldova care se vor desfăşura pe 24 februarie a început vineri într-un context deloc fericit pentru statul frate dintre Prut şi Nistru. Bătălia principală se va da între binomul PDM-PSRM şi Blocul ACUM, miza acestor alegeri fiind crucială pentru viitorul R.Moldova, care pare că a intrat într-o spirală fără sfârşit ale jocurilor binomului Plahotniuc-Dodon, de pe axa EST-VEST.

În ce această ecuaţie un rol important l-ar fi putut juca preşedintele Klaus Iohannis, dar din păcate poziţiile sale cu privire la subiectul R.Moldova au fost prudente într-o anumită cadenţă dictată de situaţia din teren şi de politica Germaniei.

Din păcate războiul dintre Palate de la Bucureşti din aceşti ani a aruncat în aer mai multe dosare de politică externă, printre care şi R.Moldova întrucât Guvernul şi Preşedintele au poziţii diferite pe subiectele „fierbinţi“ care privesc România şi implicit românii din vecinătatea graniţelor. Parteneriatul PSD-PDM a îngropat „pentru mult timp“ viitorul R.Moldova, în contextul în care coaliţia PSD-ALDE a sponsorizat populismul Cabinetului hibrid al lui Plahotniuc de la Chişinău, iar banii alocaţi pentru şcoli, drumuri şi spitale sunt „apă de ploaie“ într-un spaţiu care a fost pierdut sau mai bine spus cedat bucată cu bucată lui Vladimir Plahotniuc.

Acest oligarh este binecunoscut oamenilor cu greutate din PSD încă din vremea lui Adrian Năstase, cât şi serviciilor de la Bucureşti, care i-au permis să se dezvolte şi cu banii de la Bucureşti, ca reprezentat al PETROM pentru R.Moldova. Spre deosebire de Traian Băsescu, Klaus Iohannis a fost precaut în relaţia cu R.Moldova şi nici nu a taxat vehement derapajele oligarhului Vladimir Plahotniuc de la Chişinău, într-un moment în care fostul premier Mihai Tudose împreună cu o „întreagă şleahtă“ de partid făcea în vara anului 2017 o vizită la Chişinău, şi gira într-o manieră total neinspirată legea mixtă electorală care tranşa jocul electoral moldav în favoarea cartelului pro rus PDM-PSRM.

Atunci ca şi cum, Iohannis a preferat să tacă sfătuit de consilierii săi de la Cotroceni când ar fi putut să iniţieze o strategie cu paşi concreţi pentru R.Moldova. Într-o primă fază, ar fi putut să se centreze pe apropierea de valorile euro-atlantice, şi apoi pe REUNIRE. Dar pentru politicienii de la Bucureşti şi Chişinău, REUNIREA este un subiect fierbinte de care se folosesc în scopuri electorale, de când votul celor aproximativ 1 milion de moldoveni cu paşaport românesc contează.

Citeşte analiza integrală pe Jurnaliştii.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
28.01.2019, 14:46:42

De fapt, de vreo 15-20 de ani politica României faţă de Moldova a fost inconsecventă şi iresponsabilă. Nimic esenţial nu a făcut România pentru Moldova în afara unor acţiuni culturale sau de ajutorare financiară. Chestia cu paşapoartele nu a produs nimic favorabil României, noii "cetăţeni moldoveni/români" mai bine votează cu Rusia decât cu România(...). Ca urmare, piaţa media este acaparată de media rusească, capitalul privat românesc nu a pătruns decât de curând în Moldova, statul român nu a reuşit interconectarea de gaze, energetică şi de transporturi. Chestia cu unirea, sau măcar cu atragerea Moldovei spre Europa este din ce în ce mai depărtată. TOATĂ politica noastră în Moldova a fost un eşec.

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
28.01.2019, 16:35:56

Iohannis..? Politica „paşilor mărunţi“ pentru Republica Moldova..? Haida de..! Pai impostorul asta fanfaron, captiv trecutului sau infrational si relatiei de subordonare fata de gruparile de interese mafiote din tara si de-afara care l-au plantat la Cotroceni, nu face nici un pas, nicaieri, in nicio directie, daca nu i se intoarce cheița de catre mafiotii sereisto-judiciari din Romania si de catre pulifricii de birocrati corupti (lobby-sti ai multinationalelor si ai firmelor din tarile din care provin) din staff-ul UE..! Asa se explica de ce, pur si simplu, timp de 4 ani lui Iohannis nu i-a pasat catusi putin de Romania si romani, nu l-a preocupat niciun proiect de tara serios sau vreun deziderat national, preocuparlie lui de căpătâi fiind excursiile aiurite, luxul rezidential, mofturile lui nevasta-sa si ”onorarea” obligatiile pe care le-a avut si le are fata de cei care l-au plantat la Cotroceni sa le tina spatele si sa le acopere abuzurile si manariile cu care acestia au devalizat avutia nationala, sau/si au falsificat statul de drept si actul de justitie. Va sigur ca nici macar o clipa din toata perioada mandatului lui de pana acum, 4 ani, Iohannis nu s-a gandit la cum pot fi ajutati REAL si PRAGMATIC unionistii din Basarabia si la cum poate fi ”manageriaț” lobby-ul intern si international (macar pe langa aliatii din UE si NATO) privitor la dezideratul Reintregirii Neamului..! Una dintre cele mai triste perioade din istoria romanilor de pretutindeni, va ramane cea in care Iohannis a fost marioneta cotrocenista a gruparilor politico-financiare, transpartinice si multinationale, cu interese antiromanesti, antinationale..! Doar cu unul ca el Cotroceni, Romania putea sa ajunga ”ultima gaina” a UE, o ”gaina” a carui cotcodăcit nu mai e bagat in seama de nimeni nici la UE si nici in NATO.!

0 (4 voturi)
Scorilo
29.01.2019, 10:25:00

Pas cu pas...In spate !

Modifică Setările