Politică

articolul anterior articolul urmator

Numărul militarilor activi din România ar putea să crească. Ce le-a cerut şeful statului membrilor CSAT

2
25 Mar 2022 09:42:46
Autor: News.ro
Militari FOTO IPN
Militari FOTO IPN

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că „este posibil” să se crească numărul de militari activi, el subliniind că nu a fost luată o decizie în acest sens.

„Eu am discutat în CSAT şi i-am rugat pe cei responsabili să se gândească cum să folosim cel mai bine aceşti bani pentru a avea militari mai bine pregătiţi, deci pregătirea să fie de calitate, salarizarea să fie de calitate şi dotarea să fie la nivelul anului în care trăim”, a arătat Iohannis, referindu-se la creşterea procentului din PIB alocat Apărării.

Iohannis a fost întrebat, joi seară, la Bruxelles, dacă România intenţionează să îşi majoreze numărul de militari.

„Acum ştiţi că în CSAT s-a luat decizia şi ea a fost asumată de politicieni să creştem cheltuiala pe Apărare de la 2%, cât este acum, la 2,5%, însă până la sfârşitul anului se va lucra la un plan care, evident, când este gata, va fi prezentat publicului şi atunci vom spune unde vom investi aceşti bani suplimentari. Este posibil, încă o dată posibil, dar nu există o decizie, să se crească numărul de militari activi, dar cred că este destul de clar că noi vom avea la dispoziţie bani mai mulţi pentru instalaţii defensive mai performante, ca să zic aşa", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că devin tot mai importante armele foarte moderne.

„Vedeţi foarte bine că războiul se poartă şi în continuare cu puşca şi cu tancul, însă din ce în ce mai importante devin armele moderne şi foarte moderne, care au multe electronică, mult high-tech, în general, şi care evident sunt şi mult mai scumpe, iar sistemele de apărare sunt la fel de complicate şi la fel de scumpe. Dacă aţi urmărit evoluţia conflictului din Ucraina, aţi observat că foarte multe atacuri s-au făcut cu rachete, ori pentru a preveni aşa ceva, este nevoie de sisteme foarte sofisticate antirachetă şi aşa mai departe. Deci, eu am discutat în CSAT şi i-am rugat pe cei responsabili să se gândească cum să folosim cel mai bine aceşti bani pentru a avea militari mai bine pregătiţi, deci pregătirea să fie de calitate, salarizarea să fie de calitate şi dotarea să fie la nivelul anului în care trăim", a adăugat Iohannis.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

asdasdas asdsdasda
25.03.2022, 11:04:13

"cheltuiala pe Apărare" - ceva seconduri de pe ebay? sau ceva furat de prin franta sau germania? eventual mai stati cu mana intinsa putorilor ca poate capatati ceva gratis.

-2 (2 voturi)
Conductoru'
25.03.2022, 13:29:19

Drone, rachete sol-sol, sol aer, lansatoare portabile, fighter-jets, 4-5 escadrile, 3 submarine, 6-7 corvette, 6-7 fregate noi, 5-6 distrugatoare, 150-250 elicoptere de atac, 10-12 aeronave de transport, 400-500 tancuri moderne, cercetare militara pe lasere de mare putere sau portabile, retea de sateliti militari, cam aici trebuie sa se duca banii, 2.5% din PIB.

Modifică Setările