Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Iohannis: NATO e unită, NATO e puternică, NATO are un viitor foarte bun. Spaţiul cosmic va fi următoarea preocupare

12
5 Dec 2019 15:44:22
Autor: Sebastian Zachmann, Iulian Bîrzoi
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la Cotroceni, ca urmare a participării sale la Summitul NATO de la Londra. Şeful statului a explicat că la 70 de ani, NATO „e puternică” şi „are un viitor bun”. Acesta a mai adăugat că una dintre preocupările viitoare ale Alianţei va fi spaţiul cosmic.

Klaus Iohannis: Am participat la summitul NATO de la Londra. În media de la noi aspectele de societate au fost bine reflectate. Aşa vrea să reflectez şi câteva aspecte pe fond. NATO a ajuns la 70 de ani. Această alianţă militară, cea mai importantă din toate timpurile, a rezistat.

Boris Johnson s-a întrebat ce face această Alianţă puternică? Răspunsul: democraţiile consolidate din statele membre.

Limita de 2% pentru Apărare va fi atinsă de tot mai multe state. 1. NATO a împlinit 70 de ani. 2. NATO e unită. 3. NATO este puterniă . 4. NATO are un viitor foarte bun. Şi spaţiul cosmic va face parte din preocupările NATO.
 
Jurnalist: Aţi avut o discuţie cu Viorica Dăncilă în care aţi convins-o să candideze la prezidenţiale? Aşa spune Paul Stănescu.
 
Mi e pare foarte ciudată această abrodare. PSD a convins-o pe doamna Dăncilă să candideze.
 
Cum vedeţi mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim?

Nu mi-am schimbat abordarea. Ambasada României nu va fi mutată. Rămân la această opţiune. E o decizie pe care am luat-o în UE. Nu discutăm în viitorul apropiat despre mutarea ambasadei.
 
Fostul premier Dacian Cioloş vă cere un nou pact naţional pentru Educaţie.
 
E un lucru important să discutăm despre educaţie. În cel mai recent studiu PISA, România a regresat. Aceste chestiuni pentru mine nu sunt noi. Educaţia din România are nevoie de o reformare profundă. Eu m-am ferit să abordez această temă în campania electorală sau pentru a obţine o ştiruţă pe Facebook.
 
Ministrul Educaţiei a spus marţi că nu trebuie să ne îngrijorăm.
 
Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrijorat de la început. Este vorba despre viitorul naţiunii noastre.
 
Există posibilitatea să crească bugetul pentru Apărare?

În această etapă nu vom avea o creştere peste 2%. Pactul pentru apărare prevede ca acest procent să fie menţinut pentru cel puţin un deceniu. Garanţia securităţii noastre naţionale stă în NATO şi în SUA. Ca să facem faţă solicitărilor NATO, trebuie să lucrăm la instruire şi la dotare.

Veţi face consultări pentru anticipate?

Nu o să fac consultări formale pe această temă, dar voi avea discuţii cu liderii politici.

Ce garanţii puteţi să ne oferiţi că numirile procurorilor nu vor fi rezultatul unui troc politic?

Vă garantez eu, pentru că în final ajung la mine. De când sunt eu preşedinte, nu s-au făcut numiri din troc politic, ci corect, în litera şi spiritul legii.

Ce se întâmplă cu referendumul pe Justiţie?

Nu a rămas suspendat, dar e complicat de schimbat Constituţia. Eu cred că vom avea o majoritate în Parlament, alta decât cea toxică PSD-istă, iar aceste aspecte vor fi incluse în textul constituţional.

Vezi şi: Iohannis îl contrazice pe ministrul Educaţiei pe tema testelor PISA: „Ba trebuie să ne îngrijorăm”. Cioloş, pus şi el la zid: „Nu caut ştiruţe pe Facebook”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

ovidiu preda
5.12.2019, 16:36:10

Cind a afkat cit e de amarastean a zis sa-i doneze o casa

+3 (7 voturi)
ovidiu preda
5.12.2019, 17:59:55

A dat testul pisa si l-a picat

+1 (3 voturi)
Manole Scarlat
5.12.2019, 18:06:51

Vorbăria lui Iohannis nu mă face să trăiesc mai bine. În locul ei preferam mai bine să-mi crească PSD-ul pensia specială.

+3 (5 voturi)
Ionel Marcu
5.12.2019, 18:54:55

În locul creșterii pensiei speciale, Scarlat, prefer să ți-o anuleze PNL sau USR. Peste 90% dintre români doresc asta, chiar și cea mai mare parte a electoratului PSD.

+1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
5.12.2019, 18:49:45

NATO împarte lumea în ai noștri și ai lor. Asta se întâmplă dintotdeauna și dintotdeauna a dus la război. Deci NATO proiectează războaie! Estre asta inteligent? Vă las să judecați, pe cei care o pot face!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)