Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis îl va primi luni pe preşedintele Poloniei. La ce exerciţiu militar vor participa cei doi şefi de stat

4
5 May 2021 12:32:32
Autor: Radu Eremia
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o face în România. Vizita are loc în contextul aniversării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între România şi Republica Polonă. Marţi, cei doi vor participa marţi la exerciţiul militar Justice Sword 21.

Administraţia Prezidenţială a transmis, miercuri, că discuţiile cu Preşedintele Poloniei se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a fi examinată, în acest scop, cooperarea în plan securitar, în cel regional, precum şi în plan internaţional. Parteneriatul Strategic, instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în martie 2015, la nivel de şefi de stat, oferă un cadru cuprinzător de cooperare, încurajând o dezvoltare susţinută a relaţiilor româno-polone în ultimii ani.

”O atenţie sporită va fi acordată dimensiunii de securitate, care a crescut substanţial în relevanţă în ultimii ani, dialogul pe această temă generând beneficii reciproce pentru ambele ţări, pentru regiunea noastră şi pentru Alianţa Nord-Atlantică. În acest context, urmează să fie trecute în revistă rezultatele semnificative ale cooperării în domeniul apărării în relaţia bilaterală, în cadrul Formatului Bucureşti (B9), în pregătirea Summitului B9 care va avea loc la Bucureşti în cursul aceleaşi zile, precum şi în cadrul NATO, în perspectiva Summitului aliat din luna iunie. Vor fi abordate, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două ţări, în condiţiile în care Polonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României, schimburile comerciale însumând, în anul 2020, în pofida pandemiei, peste 7 miliarde de euro. Vor fi avute în vedere stimularea investiţiilor reciproce şi aprofundarea cooperării sectoriale”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a precizat că, din perspectiva Iniţiativei celor Trei Mări, va fi discutată implementarea proiectelor strategice de interconectare regională, cu accent pe proiectele promovate în comun de România şi Polonia, care conectează Nordul şi Sudul regiunii, respectiv Rail2Sea şi Via Carpathia.

În privinţa relaţiilor cu Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, vor fi abordate situaţia regională de securitate, precum şi dinamizarea şi substanţierea Parteneriatului Estic în pregătirea Summitului acestuia din acest an.

Marţi, 11 mai 2021, Preşedintele României şi Preşedintele Poloniei vor participa la ziua distinşilor vizitatori a exerciţiului militar ”Justice Sword 21”, care se desfăşoară la Poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele şi mijloacele tehnice desfăşurate în ţara noastră, în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova.

Exerciţiul are ca obiectiv verificarea capacităţii structurilor participante de a executa acţiunile şi măsurile stabilite prin documentele de planificare şi modul de realizare a sprijinului acordat de România pentru forţele şi echipamentele militare care tranzitează teritoriul naţional.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Beta Alfa
5.05.2021, 12:42:53

Wow... Acum Polonia e buna.. pana mai deunazi ce era la gura presei "independente" la adresa Poloniei, facuta cu ou si cu otet deoarece este "iliberala" Dar te pomenesti ca dl. Johannis il va lua la rost si il va trage de urechi pe dl. Duda in cursul intalnirii pentru motivele de mai sus.

-5 (7 voturi)
pathfinder
5.05.2021, 13:00:24

Tu compari mere cu pere. Politica interna a unei tari e una. Interesele strategice si militare comune sunt altceva. Frati mai ai?

-4 (6 voturi)
Beta Alfa
5.05.2021, 13:14:00

@p... in primul rand va adresati nepoliticos, nu cred ca avem onoarea de a ne cunoaste si nu cred ca prezinta interes familia mea in aceasta discutie. Daca aveti argumente prezentati-le; atacul la persoana si injuriile nu va fac afirmatiile mai adevarate decat sunt ele si nici pe Dumneavoastra superior preopinentilor. In cazul de care vorbim este vorba pur si simplu de IPOCRIZIE Inclusiv dl. KWJ a atacat, indirect e drept din cate stiu, de mai multe ori Polonia si Ungaria pentru diverse atitudini ale politicii lor EXTERNE. Ok, vorbim acum politica vis-a-vis de Rusia dar tot o atitudine ipocrita se cheama, chiar daca vorbim de un alt gen de interese, strategice sa le zicem.

-7 (9 voturi)
pathfinder
5.05.2021, 15:01:44

Argumente?!? Pai ti-am spus ca matale compari mere cu pere. Ce-i asa greu de inteles???

-11 (11 voturi)
Modifică Setările