Iohannis: „Principiile UE şi sprijinul pentru statele din Vecinătatea Estică sunt elementele cheie în relaţiile cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

La reuniunea Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că, din perspectiva României, elementele cheie referitoare la gestionarea relaţiilor cu Rusia sunt cele cinci principii agreate de Uniuneea Europeană, solidaritatea UE şi cooperarea cu partenerii cu poziţii similare, precum şi continuarea şi intensificarea sprijinului pentru partenerii din Vecinătatea Estică, informează Administraţia Prezidenţială.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat gestionarea pandemiei de COVID-19, procesul de redresare economică, problematica migraţiei, relaţiile Uniunii Europene (UE) cu Turcia, relaţiile UE cu Federaţia Rusă, precum şi alte aspecte de actualitate ale agendei externe a Uniunii, artă Administraţia Prezidenţială.

În intervenţia sa, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile întreprinse la nivelul Uniunii cu privire la achiziţiile comune de vaccinuri care au contribuit la o gestionare eficientă a situaţiei. De asemenea, Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa consolidării capacităţii UE de răspuns la potenţiale noi crize, prin întărirea rezilienţei Uniunii, concept cheie în acţiunile viitoare. ÎAstfel, el a a menţionat iniţiativa ţării noastre de creare a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, invitând celelalte state membre să contribuie la activitatea acestui Centru prin trimiterea de experţi. 

Cu referire la procesul de redresare economică, discuţiile liderilor au vizat stadiul implementării Planului European de Redresare, context în care şefii de stat şi de guvern au salutat intrarea în vigoare la timp a Deciziei privind resursele proprii, încurajând continuarea procedurilor de aprobare a Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă şi subliniind importanţa unui proces de implementare rapid.  Astfel, Klaus Iohannis a subliniat importanţa unor proceduri rapide de evaluare a Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă, care să asigure un acces facil şi rapid al statelor la fondurile alocate.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, Klaus Iohannis a arătat că, din perspectiva României, elementele cheie în ceea ce priveşte gestionarea relaţiilor cu Federaţia Rusă sunt cele cinci principii agreate de Uniune, solidaritatea UE şi cooperarea cu statele din afara Uniunii cu poziţii similare, precum şi continuarea şi intensificarea sprijinului pentru ţările partenere din Vecinătatea Estică. De asemenea, Preşedintele României a subliniat importanţa urmăririi unor interese comune şi obiective clare, la nivelul Uniunii, cu o abordare unitară şi coordonată în relaţia cu Federaţia Rusă, precum şi rolul comunicării strategice în ansamblul eforturilor UE.

Agenda externă a reuniunii liderilor a fost completată de o serie de discuţii punctuale cu privire la anumite dezvoltări recente pe această dimensiune, în special cu privire la Belarus şi Sahel, dar şi în ceea ce priveşte situaţiile din Libia şi Etiopia. De asemenea, liderii europeni au condamnat recentele activităţi maligne din spaţiul cibernetic, menţionând, în acest sens, Irlanda şi Polonia, şi invită Consiliul să identifice răspunsurile corespunzătoare, cu referire la instrumentarul dezvoltat de UE în domeniul diplomaţiei cibernetice.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, în cadrul căreia au discutat despre relaţiile bilaterale româno-spaniole în contextul celebrării în cursul acestui an, a 140 de relaţii bilaterale. Cu acest prilej, ambii lideri au reafirmat interesul comun pentru consolidarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre cele două state şi evoluţia proiectului european, în contextul post pandemie COVID-19, se mai arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite