Iohannis a promulgat legea pentru autostrada Moldovei: Guvernul are obligaţia de a face Unirea reală. Avertizez că dacă nu va acţiona, va încălca legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a organizat, joi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă solemnă în care a promulgat legea de construire a autostrăzii Moldovei A8. Acesta a declarat că „acest drum rapid va realiza unirea reală” dintre Moldova şi Transilvania şi a ţinut să avertizeze Guvernul că o tergiversare sau o neîndeplinire a proiectului va reprezenta o încălcare a legii.

Discursul lui Klaus Iohannis, după promulgarea legii Autostrăzii A8:

„Două zile ne mai despart de marea sărbătoare a românilor, împlinierea unui secol de când naţiunea noastră s-a unit. Acest proiect reprezintă un drum de mare viteză care să traverseze Carpaţii şi să lege două provincii istorice – Moldova şi Transilvania. Am promulgat această lege în cadrul unei ceremonii publice, în Sala Unirii, tocmai pentru a transmite un mesaj cât se poate de clar. Guvernanţii au obligaţia de a face unirea reală. Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat invitataţia mea şi pentru eforturile pe care le-aţi făcut pentru ca acest efort să devină lege. Mulţumesc şi presei pentru că a adus acest proiect în prim-planul agendei publice.

Să nu uităm cum s-a ajuns aici. Absenţa unor proiecte mari de infrastructură a avut efecte negative pentru România. Regiunea Moldovei se confruntă cu o migraţie acută a forţei de muncă. Moldova e singura mare regiune istorică fără autostradă deşi acest proiect e pe agenda publică de 11 ani. E de neconceput că problema nu şi-a găsit o soluţionare. Prin indolenţa şi amatorismul unor politicieni, această nevoie absolută s-a transformat într-o chestiune de securitate naţională. E trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanţii să fie obligaţi să facă paşi concreţi. Guvernul deţine toate pârghiile şi resursele pentru administrarea ţării, nu ar fi trebui să intervină legiuitorul. Se sancţionează de fapt pasivitatea guvernelor trecute şi actuale. În anul Centenarului ar fi trebuit deja să circulăm pe Autostrada Unirii.

Românii nu au vrut un lucru excepţional sau imposibil de realizat. O Românie fără autostrăzi e o Românie condamnată la subdezvoltare. Autostrada este direct legată de creşterea investiţiilor şi a exporturilor. O spun fără ocolişuri. Până nu va exista autostrada care să lege Moldova de Transilvania şi de restul Europei, nu vom avea prosperitate în Moldova. Avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească cu prioritate fonduri pentru Autostrada Unirii. Avertizez că a nu se ocupa de asta, înseamnă a încălca legea. Avem sprijinul Comisiei şi al instituţiilor europene. Vă asigur că voi urmări cu deosebită atenţie demersul Guvernului pentru că e un proiect prioritar pentru milioane de români”, a spus Klaus Iohannis la Cotroceni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite