Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis pune cruce temei revizuirii Constituţiei

8
7 Jul 2022 04:09:25
Autor: Radu Eremia
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că revizuirea Constituţiei e un demers necesar, dar complicat, fiind de părere că până în 2024 nu e posibil acest lucru. De altfel, tema a fost avansată doar ca justificare a unor înţelegeri politice sau scoasă de la naftalină la zile care aveau legătură cu legea fundamentală a României

Planurile Coaliţiei privind posibilitatea revizuirii Constituţiei în următoarea perioadă par să fie date peste cap de preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a exprimat scepticismul privind varianta unor modificări în acest mandat al Parlamentului.

„Cred că este nevoie de o revizuire a Constituţiei, în sensul modernizării Constituţiei. Însă şi aici trebuie să fim realişti. Constituţia nu se revizuieşte de un grup de tehnicieni, ci este un proces politic amplu, care în final ajunge în faţa poporului, care trebuie să se exprime prin referendum. Noi ştim că aceste proceduri sunt foarte complicate, sunt greu de pus în practică, şi în acest sens o să-mi exprim o opinie care poate vă surprinde. Da, cred că este nevoie de revizuirea şi modernizarea Constituţiei, şi nu, nu cred că este posibil politic până în 2024”, a afirmat şeful statului.

Modificările, enunţate de Iohannis

Practic, preşedintele României vine să susţină poziţia PNL pe subiect, liberalii exprimându-se de mai multe ori privind amânarea începerii negocierilor privind revizuirea Constituţiei. Motivul a fost mereu faptul că multiplele crize trebuie să reprezinte o prioritate pentru Coaliţie, nu începerea unor discuţii contondente pe o problematică sensibilă. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a fost printre singurii politicieni care au vorbit concret despre ce modificări ar trebui avute în vedere, printre care clarificarea procedurilor privind alegerile anticipate, astfel încât tot demersul să nu fie aproape imposibil, dar şi problematica interimatului la un minister.

Social-democraţii, care şi-au întemeiat venirea la guvernare pe necesitatea revizuirii Constituţiei, s-au distanţat şi ei etapizat de subiect. După câteva zile de abordare a temei în noiembrie, singura dată când s-a mai vorbit de modificarea acesteia a fost de Ziua Constituţiei, în luna mai. La acea vreme, Marcel Ciolacu afirma că trebuie să vină cu draftul modificărilor Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, la nivelul PSD nici măcar nu au început dezbaterile pe această temă.

Pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să existe o majoritate parlamentară de două treimi în fiecare Cameră, apoi modificările să treacă de filtrul CCR, iar în cele din urmă să fie validate de un referendum, cu o prezenţă de peste 30% din populaţie. 

Ei vorbesc, ei aud

Singurii parlamentari care mai aduc în discuţie tema revizuirii Constituţiei sunt cei de la UDMR. De altfel, din partea lor au şi venit numeroase idei de modificare. Ultima, enunţată de Kelemen Hunor, este limitarea domeniilor în care poate fi dată o ordonanţă de urgenţă, pentru a nu se mai apela des la acest instrument. Iar practica îi arată lui Kelemen Hunor că inclusiv Guvernul din care face parte ca vicepremier apelează des la soluţia OUG-urilor. Situaţia aceasta s-a văzut mai ales în cazul îndeplinirii în termen scurt a unor jaloane şi ţinte din PNRR, după cum singur a recunoscut liderul UDMR.

Dreptul la avort, doar în lege, nu în Constituţie

Preşedintele Iohannis s-a pronunţat şi pe problematica referitoare la dreptul la avort, înscris sau nu într-o lege fundamentală, în contextul deciziei Curţii Supreme din Statele Unite, care a precizat că dreptul acesta ţine de decizia fiecărui stat în parte. „Este o chestiune care atunci când se discută este posibil să se aducă în discuţie. Însă dacă această temă a devenit o complicaţie politică în Statele Unite ale Americii, nu înseamnă că trebuie şi noi să facem o complicaţie din ea. Situaţia este rezonabil rezolvată prin legislaţia românească”, a precizat Iohannis.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

costy
7.07.2022, 07:41:36

- Si - IOHANIS- provine, tot din aceiasi -Clasa Politica - Infecta..

+2 (2 voturi)
Ionel Marcu
7.07.2022, 08:23:33

Sunt lucruri mult mai importante de introdus în Constituție decât problema ordonanțelor de urgență, altfel cloaca asta politică nu le va aplica niciodată: raport salariu maxim/minim la stat 6 sau 8:1, raport pensie maximă:minimă 5:1 cel mult, parlament monocameral de 300 (iar), limitarea la o sumă mică a fondurilor de la buget date partidelor, etc. Greu, aproape imposibil, opoziția politrucilor la asemenea măsuri va fi mare.

+2 (2 voturi)
Nolan Cojocaru
7.07.2022, 08:39:23

Hahahaha! Cică "Constituţia nu se revizuieşte de un grup de tehnicieni"... Ha ha ha ha! Ba tocmai, că fix acele chichiţe de detaliu sînt modificate de "un grup de tehnicieni"! Este uşor de verificat pe internet, că multe modificări sînt publicate... Te doare mintea, la propriu!... Găsiţi lista cu modificări "iniţiate de un grup de cetăţeni", ori făcute că "o comisie de academicieni a decis înlocuirea sintagmei cutare cu sintagma cutare"... Cine plm sînt "cetăţenii" ăia? Cetăţeni ai Sectorului 2?... Cine sînt "academicienii" ăia? Deci cine îşi imaginează că revizuirea Constituţiei "este un proces politic amplu, care în final ajunge în faţa poporului" nu a aflat cum se face în Românika modificarea Constituţiei.

+1 (1 vot)
Steve
7.07.2022, 09:43:08

Il doare in crur pe Cotro-mut de tara si constitutie, acumare alte probleme, vrea sa candideze sef la NATO.

+1 (3 voturi)
tac tic
7.07.2022, 11:52:01

Cred ca principalul subiect necesar a fi corectat printr-o modificare a Constitutiei este problema privilegiilor magistratilor, in speta abolirea drepturilor acestora la pensii speciale nesimtite (inclusiv la CCR). In felul asta s-ar ajunge la normalitatea consfintita de legea suprema conform careia "toti cetatenii romani sunt egali in drepturi si in obligatii in fata legii". Doar astfel, deposedandu-i pe cei de la CCR de interpretarea Constitutiei dupa cum vor muschii lor pentru a-si conserva privilegii nemeritate, vom putea face un pas inainte pe calea unei democratii reale si occidentale si ne vom crea premisele unei societati corecte si normale, de la primul si pana la ultimul cetatean roman, cu o justitie real independenta de politic si in slujba societatii romanesti in integralitatea sa. Sunt convins ca, daca Constitutia se va modifica in sensul de mai sus, cel putin alte 80-90% dintre problemele constitutionale cu care se confrunta Romania astazi se vor regla de la sine, in cel mult 1-2 ani!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările