Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis răspunde societăţii civile pe tema plagiatelor: „Am toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii”. Ce îi cere ministrului Educaţiei

4
30 Jul 2021 13:19:54
Autor: Radu Eremia
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

Klaus Iohannis răspunde vineri scrisorii reprezentanţilor mediului academic cu privire la plagiate, precizând că are toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii în mediul academic. El solicită iniţiatorilor proiectului de modificare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a CNADTCU, printre care se află şi ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, să ţină cont de îngrijorările şi riscurile sesizate în spaţiul public.

”Am luat act de scrisoarea deschisă a unei părţi importante a comunităţii academice şi a societăţii civile care, solidar, îşi exprimă nemulţumirea cu privire la proiectul normativ ce propune schimbări de substanţă în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, iniţiat de Ministerul Educaţiei. Aşa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii în mediul academic. Poziţia mea faţă de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată! Performanţa şi încrederea societăţii în mediul universitar şi de cercetare sunt influenţate decisiv de capacitatea instituţiilor abilitate de a rezolva credibil şi cu celeritate suspiciunile de plagiat”, afirmă preşedintele într-o declaraţie transmisăvineri..

În opinia sa, combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancţionarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acţiuni concrete şi coerente pentru a preveni instituirea unei „culturi a plagiatului”, precum şi pentru a evita compromiterea calităţii în procesul educaţional şi de cercetare.

”Plagiatul reprezintă furt intelectual şi este inacceptabil ca, în faţa unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democraţii consolidate. Pentru a progresa ca societate, instituţiile abilitate trebuie să-i sancţioneze drastic pe cei care îşi însuşesc ilicit munca intelectuală a celorlalţi, dar şi pe aceia care facilitează acest lucru. Apreciez că societatea civilă şi mediul academic şi-au exprimat clar punctul de vedere şi aşteptările privind modificările propuse la Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Le solicit iniţiatorilor proiectului să ţină cont de îngrijorările şi riscurile sesizate în spaţiul public şi să acţioneze în consecinţă”, conchide Klaus Iohannis.

Treisprezece organizaţii şi mişcări civice şi mai mult de 160 de profesori universitari şi cercetători din ţară şi străinătate i-au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Klaus Iohannis, în calitate de promotor al unei Românii educate, să îşi precizeze poziţia faţă de propunerile de modificare a regulilor de analiză a plagiatelor, care, în opinia lor, „periclitează ireversibil eforturile mediului academic de a promova etica şi integritatea în universităţi”.

Semnatarii îi cer preşedintelui României să ia atitudine public faţă de recenta iniţiativă legislativă a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de modificare a legislaţiei CNATDCU, prin care sunt create mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar şi instrumente care vor îngreuna sau vor face imposibilă emiterea unor verdicte de plagiat, după cum se arată în scrisoare.

Proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi în special a metodologiei de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, aflat în dezbatere publică în acest moment, reprezintă „o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor şi încurajează frauda academică”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mihai Popescu
30.07.2021, 13:29:09

Plagiatul este o fapta penala pt. ca este un furt intelectual. Dar pina in prezent nimeni care a plagiat lucrari de doctorat si a incasat bani suplimentar pt. asta nu a fost condamnat si penal. Justitia este vigilenta numai cind o baba fura mincare dintr-un magazin si atunci o condamna la inchisoare.

-59 (61 voturi)
Tomescu Tom
30.07.2021, 13:31:18

Chiar sunt curios .. CUM " instituţiile abilitate trebuie să-i sancţioneze drastic pe cei care îşi însuşesc ilicit munca intelectuală a celorlalţi, dar şi pe aceia care facilitează acest lucru .. " ?? Cum se traduce .. termenul " drastic " ??? Nu de alta ...dar voi politicienii, casta conducătoare .. dați cuvintelor, interpretări cu totul diferite decât ale populației .. Mai ales că voi sunteți primii vizați de măsurile anti plagiat ... .. :)))

-61 (61 voturi)
dumitru bogdan
30.07.2021, 13:42:42

Fapte, Herr Prezident, fapte, nu vorbe! Ai guvernul tău, premierul tău. Hai la treaba, acum.

-59 (61 voturi)
Ion Tamis
30.07.2021, 13:48:53

"Institutiile abilitate" sunt, ele insele, impregnate cu plagiatori de prim rang, dovediti ca atare de Emilia Sercan, care si-a atras, din partea unora, chiar amenintari cu moartea. Simplul fapt ca un ministru al educatiei aflat in functie, care se ocupa excesiv de trancaneli nesfarsite despre "masuri remediale" in studiourile tv, in loc sa-si vada serios si eficient de treaba, isi propune sa conserve posibilitatile si oportunitatile de impostura in materie de doctorate, actiune care, pe termen lung, compromite chiar si proiectul "Romania educata", ar trebui sa starneasca din partea presedintelui Johannis o reactie mult mai vehementa, eventual sa actioneze ferm pentru singura masura de natura sa stavileasca valurile de candidati impostori la titlurile de doctori: anularea sporului de 15% la salariu acordat automat in baza titlului de doctor sau, eventual, acordarea selectiva a acestuia numai in functie de performante profesionale inovative, generatoare de valoare adaugata, in domeniul profesional respectiv, dovedite ca atare prin proceduri corecte!

Modifică Setările