Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis reacţionează după acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă: CSAT nu a aprobat prin hotărâri încheierea de protocoale SRI-DNA sau între SRI şi alte entităţi

18
16 Mar 2018 13:55:34
Autor: Sebastian Zachmann
Klaus Iohannis, preşedintele CSAT
Klaus Iohannis, preşedintele CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între SRI şi DNA sau între SRI şi alte entităţi ale statului. Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea SRI, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii, precizează Administraţia Prezidenţială.

Administraţia prezidenţială a emis, vineri, un comunicat de presă, în urma afirmaţiilor vehiculate recent în spaţiul public referitoare la protocoale secrete încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii, în baza unor Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precum şi la declasificarea acestora.

Conform prerogativelor legale conferite de Constituţia României şi de Legea de organizare şi funcţionare nr. 415/2002, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională. Prin deciziile sale, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit cadrul general strategic de coordonare pe domenii precum combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei, a contrabandei, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea terorismului, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, prin deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sau pentru punerea în aplicare a prevederilor acestora, nu s-a stabilit în mod concret şi nu s-a impus încheierea unor protocoale între instituţiile statului român.

Preşedinţia precizează că aceste protocoale reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale, încheiate cu acordul părţilor implicate, cu respectarea prevederilor legilor şi regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare.

Prin Hotărârile adoptate, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a stabilit instituţiilor abilitate ale statului atribuţii suplimentare faţă de cele prevăzute în actele normative în baza cărora li se asigură organizarea şi funcţionarea. La nivelul CSAT, au fost aprobate doar direcţii de acţiune şi măsuri generale pentru prevenirea sau înlăturarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, dispuse în temeiul Legii 415/2002, se arată în comunicat.

”Prin urmare, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sau între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi ale statului şi nu a stabilit, prin prevederile Hotărârilor aprobate, atribuţii suplimentare în sarcina acestora. Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare. O parte dintre protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii ale statului român au fost deja puse la dispoziţia Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activităţii SRI, la solicitarea acesteia”, subliniază Administraţia prezidenţială.

În ceea ce priveşte declasificarea, cadrul legal naţional incident, respectiv Legea nr. 182/2002, H.G. nr. 585/2002 şi H.G. nr. 781/2002, stipulează următoarele: informaţiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin Hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului; declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autorităţile publice competente să aprobe clasificarea şi nivelul de secretizare a informaţiilor respective; informaţiile se declasifică dacă: a. termenul de clasificare a expirat; b. dezvăluirea informaţiilor nu mai poate prejudicia securitatea naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare; c. clasificarea a fost atribuită de o persoană neîmputernicită prin lege. Informaţiile din categoria secrete de serviciu se declasifică de conducătorii unităţilor care le-au emis.

”Întrucât Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a emis Hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale, activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului şi, cu atât mai puţin, a Preşedintelui Românieiâ”, se mai arată în comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Exilatul Gica
16.03.2018, 14:51:34

S-a molipsit Herrr, cu mitomania Codrutei Lascu-Koveshy? Se pare ca da. CSAT nu a aprobat "protocoalele intre SRI si DNA-DIICOT-PG, ci doar a stabilit "directiile de actiune" ale acestora, in vederea "eliminarii riscurilor la adresa securitatii nationale" CE frumos, ce mincinos prin omisiune, ce "genial de Sibiu", ce mai minteeee ! Daca nu ar fi de plans, cu siguranta, ar fi de ras ! PS. Cine putea edita un astfel de articol except herrr Zachmann ?

-4 (12 voturi)
Lucifer
16.03.2018, 14:58:26

CÂND şi CUM se va sfârşi acest bâlci continuu? În loc să sărbătorim Centenarul, asistăm la războiul pe viaţă şi pe moarte între bandele mafiote din statul român. Jos Mafioţii!

+4 (6 voturi)
Gugulanu'
16.03.2018, 15:14:10

Nu e balci. E o buba purulenta mare. Cine sunt implicati: familia cosma, guita, dragnea, oprea, ponta, vanghelie, coldea, maior, totul incurajat, manipulat, dezinformat de haznaua3. Deci 99% psd plus coldea, incerca sa deverseze puroiul in capul lui Kovesi. Din tot rahatul asta haznaua3 sugereaza ca de fapt de vina sunt #rezist, usr, opozitia si orice alta voce care afirma ca nu suntem pe drumul cel bun.

+7 (9 voturi)
Lucifer
16.03.2018, 15:19:58

...ai uitat gaşca Băsescu-Udrea-Bica-Blaga....

+4 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
16.03.2018, 15:10:27

Exista INTERPOL si alte servicii. De ce JOHANNIS nu-i aduce pe fugari legati acasa ?

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)